Διάσκεψη ειρήνης για την Ουκρανία στην Ελβετία, χωρίς Κίνα και Ρωσία, καθότι… «χάσιμο χρόνου»

Δεκάδες σύμμαχοι της Ουκρανίας θα μετέχουν, την ίδια στιγμή που η Ρωσία χαρακτήρισε τη Διάσκεψη «χάσιμο χρόνου», λέγοντας ότι δεν έχει κανένα ενδιαφέρον

Χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας και της Κίνας ξεκινά σήμερα στην Ελβετία η σύνοδος κορυφής για την Ουκρανία με στόχο την άσκηση πίεσης στη Μόσχα προκειμένου να τερματίσει τον πόλεμο.

Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων της διάσκεψης θα βρεθούν ζητήματα όπως η η ασφάλεια των πυρηνικών σταθμών της Ουκρανίας, η διασφάλιση των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών, ιδίως προς τις χώρες του νότιου ημισφαιρίου, καθώς και η απελευθέρωση των παιδιών που φέρεται να απήγαγε η Ρωσία από τα κατεχόμενα εδάφη.

Μειωμένες οι ελπίδες διεθνούς απομόνωσης της Μόσχας

Δεκάδες σύμμαχοι της Ουκρανίας θα μετάσχουν στη διάσκεψη, που η Ρωσία χαρακτήρισε «χάσιμο χρόνου», λέγοντας ότι δεν έχει κανένα ενδιαφέρον να παρευρεθεί.

Χωρίς την Κίνα, οι ελπίδες για απομόνωση της Μόσχας ατονούν, ενώ οι πρόσφατες νίκες των τεράστιων ρωσικών δυνάμεων στο στρατιωτικό πεδίο έχουν θέσει το Κίεβο σε μειονεκτική θέση. Επιπρόσθετα ο πόλεμος στη Γάζα μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς έχει παράλληλα αποσπάσει την προσοχή από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η ατζέντα της συνόδου για την Ουκρανία

Οι συνομιλίες αναμένεται να επικεντρωθούν σε ευρύτερες ανησυχίες που έχει επιφέρει ο πόλεμος, όπως η επισιτιστική κρίση, η πυρηνική ασφάλεια και η ελευθερία ναυσιπλοΐας, και ένα προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος θα ορίζει τη Ρωσία ως τον επιτιθέμενο στον πόλεμο, τόνισαν πηγές.

«Η σύνοδος κορυφής κινδυνεύει να δείξει τα όρια της ουκρανικής διπλωματίας», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Γκόουαν, διευθυντής του τμήματος για τον ΟΗΕ και τις κρίσεις στο International Crisis Group. «Ωστόσο, η σύνοδος είναι επίσης μια ευκαιρία για την Ουκρανία να υπενθυμίσει στον κόσμο ότι υπερασπίζεται τις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ».

Πούτιν: Κατάπαυση του πυρός αν υποχωρήσουν οι Ουκρανοί από τα κατεχόμενα

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε χθες Παρασκευή ότι πως η Μόσχα είναι έτοιμη για ειρηνευτικές συνομιλίες ακόμα και «αύριο», αν τα ουκρανικά στρατεύματα αποσυρθούν από τις περιφέρειες της Ζαπορίζια, της Χερσώνας, του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ και αν η Ουκρανία παραιτηθεί από τα σχέδιά της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Το Κίεβο απέρριψε τους όρους του Πούτιν ως «παράλογους»

Οι όροι που έθεσε ο Πούτιν προφανώς αντικατροπτίζουν την αυξανόμενη εμπιστοσύνη της Μόσχας ότι οι δυνάμεις της έχουν το πάνω χέρι στον πόλεμο.

Η Μόσχα εμφανίζει την «ειδική στρατιωτική επιχείρησή» της στην Ουκρανία ως τμήμα ενός ευρύτερου αγώνα με τη Δύση, για την οποία λέει πως θέλει να γονατίσει τη Ρωσία. Το Κίεβο και η Δύση απαντούν πως αυτά είναι ανοησίες και κατηγορούν τη Ρωσία ότι διεξάγει ένα παράνομο κατακτητικό πόλεμο.

Η Ελβετία, η οποία ανέλαβε τη διοργάνωση της συνόδου κορυφής θέλει να ανοίξει το δρόμο για μια μελλοντική ειρηνευτική διαδικασία που θα περιλαμβάνει τη Ρωσία.

Η ειδική σχέση της Κίνας με τη Ρωσία

Ωστόσο, οι γεωπολιτικές διασπάσεις για τον πιο θανατηφόρο πόλεμο στην Ευρώπη μετά τον τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο παραμένουν στη σύνοδο και ο Ζελένσκι κατηγόρησε μάλιστα το Πεκίνο ότι βοηθά τη Μόσχα να υπονομεύσει τη σύνοδο, μια κατηγορία που το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας αρνήθηκε.

Η Κίνα είχε αναφέρει ότι θα σκεφτόταν να λάβει μέρος στη σύνοδο, αλλά τελικά αρνήθηκε επειδή η Ρωσία δεν θα συμμετέχει.

«Είναι σαφές ότι αυτή τη στιγμή, σε γεωπολιτικούς όρους, για την Κίνα η ειδική της σχέση με τη Ρωσία έχει προτεραιότητα έναντι οτιδήποτε άλλου», δήλωσε ο Μπεραρντίνο Ρεγκατσόνι, πρώην πρέσβης της Ελβετίας στην Κίνα.

Μακρόν, Σολτς, Καμάλα Χάρις και άλλοι ηγέτες στη σύνοδο

Εκπρόσωποι 92 χωρών και 8 οργανισμών πρόκειται να συμμετάσχουν σε αυτή τη σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή, στο πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα του Μπούργκενστοκ.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και οι ηγέτες της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Βρετανίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας καθώς και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι μεταξύ αυτών που πρόκειται να συμμετάσχουν στη σύνοδο. Η Ινδία, η οποία έχει βοηθήσει τη Μόσχα να επιβιώσει του σοκ των οικονομικών κυρώσεων, αναμένεται να στείλει αντιπροσωπεία. Η Τουρκία και η Ουγγαρία, οι οποίες διατηρούν παρομοίως εγκάρδιους δεσμούς με τη Ρωσία, θα εκπροσωπηθούν από τους υπουργούς Εξωτερικών τους.

Η Ρωσία χαρακτήρισε «μάταιη» την ιδέα μιας συνόδου κορυφής στην οποία δεν είναι προσκεκλημένη η ίδια.

Ο Ζελένσκι ελπίζει σε άλλο ένα βήμα της διεθνούς αλληλεγγύης προς την Ουκρανία

Υποστηρικτές της Ουκρανίας τονίζουν ότι οι συνομιλίες στη Λουκέρνη είναι μια σειρά συναντήσεων για να επιστήσουν την προσοχή στο ανθρωπιστικό κόστος του πολέμου. Διαδηλώσεις έχουν επίσης προγραμματιστεί με αίτημα την επιστροφή των αιχμαλώτων και των παιδιών που μεταφέρθηκαν στη Ρωσία.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι παραδέχονται σε ιδιωτικές συζητήσεις ότι χωρίς την υποστήριξη από τους κύριους συμμάχους της Μόσχας, ο αντίκτυπος της συνόδου θα είναι περιορισμένος, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Τί μπορεί να ελπίζει (ο Ζελένσκι) από αυτή;» δηλώνει ο Ντάνιελ Γουόκερ, ένας πρώην πρεσβευτής της Ελβετίας. «Άλλο ένα μικρό βήμα προς τα εμπρός στη διεθνή αλληλεγγύη με την Ουκρανία ως θύμα της ρωσικής επιθετικότητας».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα