«Διατεταγμένες κατηγορίες εις βάρος μου…»

Με υπόμνημα εννέα σελίδων επέλεξε να απολογηθεί στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για τη λίστα Λαγκάρντ, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Νωρίτερα οι δικηγόροι του ενημέρωσαν τον πρόεδρο της Επιτροπής, Χρήστο Μαρκογιαννάκη, για την πρόθεσή του να μην προσέλθει να απολογηθεί.

Στο υπόμνημα που υπογράφει ο δικηγόρος του Π. Βασιλακόπουλος, ο κ. Παπακωνσταντίνου μιλά για «δικονομική ακυρότητα του όποιου πορίσματος» της Επιτροπής. Ουσιαστικά δηλώνει ότι δεν πρόλαβε να ενημερωθεί και αμφισβητεί την αντικειμενικότητα της επιτροπής, ενώ επαναλαμβάνει την αθωότητά του σε σχέση με τις κατηγορίες. «Αισθάνομαι για πολλοστή φορά την ανάγκη να διακηρύξω ότι δεν έχω διαπράξει καμία απολύτως αξιόποινη πράξη, ούτε νόθευση εγγράφου, ούτε απιστία, ούτε καμία άλλη», υποστηρίζει και προσθέτει:

«Οι εις βάρος μου εκτοξευόμενες κατηγορίες αποτελούν «διατεταγμένες κατηγορίες» προς εξυπηρέτηση μικροπολιτικών συμφερόντων. Έτσι: κατηγορούμαι για «νόθευση εγγράφου», χωρίς να υπάρχει το φερόμενο ως εκ μέρους μου δήθεν νοθευμένο έγγραφο (εννοώ το usb, που εγώ παρέδωσα στον κ. Διώτη) και κατηγορούμαι για απιστία, λόγω μη (παρανόμου;) αξιοποιήσεως της «λίστας», την στιγμή που όχι μόνο επιχείρησαν να αξιοποιήσω τις όποιες πληροφορίες, στην αρχή, τμήμα τουλάχιστον του περιεχομένου της (βλ. περίπτωση κ. Καπελέρη ως προς τους 20 μεγαλύτερους καταθέτες) και στη συνέχεια στο σύνολο (παράδοση στον κ. Διώτη) αλλά και την στιγμή που μέχρι σήμερα από την όποια (;) εκμετάλλευση της «λίστας» το Δημόσιο δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ!».

O πρώην υπουργός επισημαίνει ακόμη ότι «δεν αποτελεί κείμενο παροχής εξηγήσεων», όπως προβλέπει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας, διότι δεν έχει μπορέσει να μελετήσει όλη την δικογραφία, και επιφυλάσσεται ότι υπάρχει «βάναυση προσβολή των δικαιωμάτων μου, που συνεφέλκει απόλυτες ακυρότητες, τις οποίες προτίθεμαι να προβάλω στα αρμόδια ημεδαπά και αλλοδαπά fora».

«Στις 10 Ιουνίου μου παραδόθηκε ένα υλικό δικογραφίας σε ψηφιακή και έντυπη μορφή που αριθμούσε 19.400 σελίδες, προκειμένου να το μελετήσω και μετά παρέλευση… επτά (7) ημερών, να εμφανιστώ ενώπιον της Επιτροπής προκειμένου να παράσχω τις εξηγήσεις», αναφέρει, υπογραμμίζοντας πως η συνολική προθεσμία των 17 ημερών που του δόθηκε «σημαίνει επεξεργασία άνω των 1.000 σελ. ημερησίως!» και αποτελεί «εμπαιγμό, που δεν προσβάλει μόνο εμένα, αλλά που προσβάλει το ίδιο το Κράτος Δικαίου, τον οποίον η Επιτροπή έχει καθήκον να υπηρετεί».

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου κάνει λόγο για «προειλημμένη απόφαση, να παραπεμφθώ ως δήθεν υπαίτιος των δήθεν εγκλημάτων που δήθεν ετέλεσα, ανεξάρτητα από το τι και πως αποδεικνύεται και κυρίως, ανεξάρτητα από το τι υπαγορεύει η κοινή λογική!». Επικαλείται προς τούτο δημόσιες εμφανίσεις μελών της Επιτροπής, αλλά και τοποθετήσεις των μελών της στις συνεδριάσεις, όπως:

*** ο Πρόεδρος της Επιτροπής Χρ. Μαρκογιαννάκης είπε ότι τα στοιχεία της λίστας Λαγκάρντ είναι κλοπιμαία και μέλος της Επιτροπής του υπέδειξε να μην εκτίθεται
*** ο κ. Διώτης αποδέχθηκε ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου του παρέδωσε το usb με την λίστα για να κάνει φορολογικό έλεγχο, αλλά υπάρχουν μέλη της Επιτροπή που αμφιβάλλουν περί αυτού. Μάλιστα ο Γ. Παπακωνσταντίνου κάνει λόγο για usb «που εγώ παρέδωσα (στον κ. Διώτη) και ότι εκείνο που εμφανίσθηκε εκ των υστέρων».
*** είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς ότι τα απόρρητα (και όχι εμπιστευτικά) κλοπιμαία από την Ελβετία στοιχεία δεν είναι δυνατόν να αξιοποιηθούν με δημόσιες ανακοινώσεις και τυμπανοκρουσίες από ένα Κράτος που σέβεται τον εαυτό του;
*** τα μέλη της Επιτροπής δεν αντιλαμβάνονται ότι το Γαλλικό Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι η «αξιοποίηση» αντίστοιχης λίστας ήταν παράνομη
*** δεν εκλήθη να συμμετάσχει μέσω τεχνικών συμβούλων στις πραγματογνωμοσύνες
*** δεν τηρήθηκε η επιβεβλημένη μυστικότητα των ερευνών της Επιτροπής
*** το περιεχόμενο του πορίσματος της Επιτροπής «μου είναι ήδη γνωστό» από δημοσίευμα της διαδικτυακής έκδοσης της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» στις 23 Ιουνίου 2013, το οποίο και επισυνάπτει.

Τέλος, πρέπει να σημειώσουμε ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών αναμένεται να προσέλθει στη Βουλή για να μιλήσει, στην τελική συνεδρίαση της Ολομέλειας, όπου θα αποφασιστεί το αν θα παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα