Διαθεσόπουλος: «Εκλογές στις Ομοσπονδίες τέλη του 2021»

Θέση σε σχέση με το πότε πρέπει να γίνουν οι εκλογές στις αθλητικές Ομοσπονδίες, μετά και την μετάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, πήρε ο Δημήτρης Διαθεσόπουλος.

Η δήλωση του προέδρου της κολυμβητικής ομοσπονδίας

«Σχετικά με τη φιλολογία των τελευταίων ημερών, για το χρόνο των εκλογών στις Αθλητικές Ομοσπονδίες, επιθυμώ να εκφράσω την απόψη του, αποκλειστικά και μόνο ως προϊόν του γνώσης και πείρας από την 42ετή νομική μου διαδρομή, αλλά και ως μέλος και Αντιπρόεδρος, επί σειρά ετών, της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, για τον ισχύοντα νόμο 2725/99 στον ελληνικό Αθλητισμό.

Το άρθρο 22 παράγραφος 1 του σχετικού νόμου, έχει παραμείνει αναλλοίωτο και άθικτο, ως αρχικά διετυπώθη.

Έως την ψήφιση του ν.2725/99, ο προηγούμενος εν ισχύ νόμος 75/1975, προέβλεπε 3ετή θητεία στα Διοικητικά Συμβούλια των Αθλητικών Ομοσπονδιών.

Αυτή η διάταξη, καθ’ όλη την διάρκεια της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για το ν.2725/99, θεωρήθηκε λαθεμένη και εκτός κάθε αθλητικής φιλοσοφίας, με το σκεπτικό ότι ο προγραμματισμός και η στόχευση κάθε Αθλητικής Ομοσπονδίας είναι το κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη, οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Συνεπώς έπρεπε αντίστοιχα με τον Ολυμπιακό κύκλο (από Ολυμπιακούς Αγώνες σε Ολυμπιακούς Αγώνες) να προσαρμοστεί και η θητεία των Δ.Σ των Αθλητικών Ομοσπονδιών.

Επειδή, ο Ολυμπιακός αυτός κύκλος, έχει 4ετή διάρκεια, θεωρήθηκε πρέπον και σκόπιμο, αλλά και νομικά εύλογο, να αντιστοιχεί και η χρονική περίοδος των θητειών των Δ.Σ των Αθλητικών Ομοσπονδιών.

Με αυτόν τον τρόπο, το πνεύμα και η βούληση του νομοθέτη, ήταν η θητεία των Δ.Σ στις Αθλητικές Ομοσπονδίες, να ακολουθεί την διάρκεια του Ολυμπιακού κύκλου και αν αυτός ήταν διάφορετικός των 4 ετών (π.χ 3, 2, 5 έτη), αντίστοιχα θα προσαρμοζόταν και η θητεία των Δ.Σ των Αθλητικών Ομοσπονδιών.

Δηλαδή, βασική προϋπόθεση και πρόκριμα για να θεσπιστεί η 4ετής θητεία, ήταν η αντίστοιχη διάρκεια του Ολυμπιακού κύκλου.

Εν προκειμένω, για την διατύπωση αυτής της διάταξης, το μείζον και πρωτεύον ήταν η διάρκεια του Ολυμπιακού κύκλου και δευτερεύον ο χρόνος θητείας των Δ.Σ στις Αθλητικές Ομοσπονδίες.

Οι πιο πάνω σκέψεις, διατυπώνονται με σαφήνεια και στην εισηγητική έκθεση του ν.2725/99, δηλαδή στο κεφάλαιο Γ (Αθλητικές Ομοσπονδίες), σελίδα 4 αυτής.

Κατόπιν των ανωτέρω και με δεδομένο ότι για λόγους ανωτέρας βίας και παγκόσμιας απαίτησης λόγω της πανδημίας του κορονοϊού (COVID – 19), οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2020 που ήταν να διεξαχθούν το καλοκαίρι (24/7-8/8), αναβλήθηκαν για το ίδιο περίπου χρονικό διάστημα του 2021, μετατέθηκε κατά συνέπεια και η ολοκλήρωση του Ολυμπιακού κύκλου αντίστοιχα.

Η νομική και κοινή λογική επιβάλουν ο ίδιος κύκλος να ακολουθηθεί και για την τρέχουσα θητεία των Δ.Σ στις Αθλητικές Ομοσπονδίες.

Επί πλέον, εκ του λόγου ακόμη ότι ο κύκλος της προολυμπιακής προετοιμασίας και του αντίστοιχου αγωνιστικού προγράμματος, θα ολοκληρωθεί με την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων το 2021.

Από όλα αυτά συνάγεται ότι και η τρέχουσα θητεία των Δ.Σ των Αθλητικών Ομοσπονδιών πρέπει να λήξει και να ολοκληρωθεί στο τέλος της χρονιάς του 2021, όπως διατυπώνεται στο άρθρο 22 παράγραφος 1 του ν.2725/99».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα