Διάτρητο το σύστημα

Ανυπαρξία ηλεκτρονικής διασταύρωσης των οικογενειακών μερίδων στους δήμους. «Πληροφοριοδότες» σε νοσοκομεία. Κέντρα εξωκομματικής γονιμοποίησης και μαιευτήρια. Υποστελέχωση των υπηρεσιών που είναι αρμόδιες για να «τρέξουν» τις διαδικασίες υιοθεσίας.

Αυτές είναι μόνο κάποιες από τις «μαύρες τρύπες» στο καθεστώς που διέπει τις υιοθεσίες ανηλίκων σήμερα στην χώρα μας και οι οποίες επιτρέπουν στα αδίστακτα κυκλώματα να εμπορεύονται αθώες ψυχές έναντι ακόμη και ευτελών ποσών. «Ο καθένας μπορεί να ανοίξει οικογενειακή μερίδα σε όποιο δήμο της χώρας επιθυμεί και να δηλώσει όσα παιδιά θέλει, κανείς δεν θα τον ελέγξει» αναφέρουν δικαστικές και εισαγγελικές πηγές και παραπέμπουν στην υπόθεση της μικρής «Μαρίας» όπου οι «γονείς» της είχαν ανοίξει τρεις οικογενειακές μερίδες.

Κοινός τόπος δράσης των κυκλωμάτων εμπορίας ανηλίκων είναι τα μαιευτήρια, τα νοσοκομεία αλλά και τα κέντρα εξωκομματικής γονιμοποίησης. Στους χώρους αυτούς τα μέλη τέτοιων κυκλωμάτων έχουν καταφέρει να απλώσουν τα «πλοκάμια» τους και να εξασφαλίσουν με το αζημίωτο τη «συνεργασία» νοσηλευτών, μαιών ακόμη και γιατρών. Με άλλα λόγια, οι επαγγελματίες της υγείας που έχουν ταχθεί να παρέχουν τις υπηρεσίες τους με απόλυτη εχεμύθεια στους μέλλοντες γονείς, όταν διαπιστώσουν ότι μια μέλλουσα μητέρα δεν είναι πρόθυμη να κρατήσει και να μεγαλώσει το παιδί της ενημερώνουν τα μέλη του κυκλώματος, τα οποία την πλησιάζουν όταν πια εκείνη φέρει στον κόσμο το παιδί της. Είναι τα ίδια πρόσωπα που μπορεί να μεριμνήσουν για την έκδοση πλαστής ληξιαρχικής πράξης γέννησης ενός παιδιού, εφόσον χρειαστεί για να ανοίξει ο δρόμος για την εμπορία μιας αθώας παιδικής ψυχής.

Ξετυλίγοντας το «κουβάρι»
Έμπειρος εισαγγελικός λειτουργός αποκαλύπτει στο “iapopsi.gr” το πως πριν από μια πενταετία η Δικαιοσύνη κατάφερε να φτάσει στην εξάρθρωση κυκλώματος που δρούσε σε νησί και εμπορεύονταν ανήλικα δρώντας ακριβώς με αυτό τον τρόπο. Όπως λέει, επικοινώνησαν με νέα μητέρα λέγοντας της ότι αν το επιθυμούσε θα μπορούσε να δώσει το παιδί της σε οικογένεια, η οποία είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον να το υιοθετήσει. Η γυναίκα όχι μόνο δεν ενέδωσε αλλά κατέφυγε στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές οι οποίες με τη συνδρομή της κατάφεραν να ξετυλίξουν το «κουβάρι» της όλης υπόθεσης και να εξαρθρώσουν κύκλωμα ελλήνων και αλλοδαπών που εμπλέκεται και σε άλλες τέτοιου είδους υποθέσεις.

«Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η υποστελέχωση των αρμοδίων υπηρεσιών ώστε οι διαδικασίες υιοθεσίας να πάψουν να είναι τόσο χρονοβόρες και δεκάδες παιδικές ψυχές να μην είναι πλέον στα «αζήτητα» των ιδρυμάτων» αναφέρει εισαγγελικός λειτουργός που έχει ασχοληθεί επί μακρόν με θέματα ανηλίκων. Ο ίδιος επισημαίνει πως για να υιοθετήσει σήμερα ένα ζευγάρι θα χρειαστεί να περιμένει έως και πέντε έτη, διάστημα αρκετά μεγάλο και ικανό να εξαντλήσει την υπομονή πολλών υποψήφιων θετών γονιών. Το αποτέλεσμα είναι αρκετά από τα ζευγάρια αυτά να καταφεύγουν σε ιδιωτικές υιοθεσίες σε χώρες των Βαλκανίων όπως για παράδειγμα η Ρουμανία και η Βουλγαρία όπου οι σχετικές διαδικασίες είναι… εξπρές και η αξία των παιδιών πολύ χαμηλή!

«Συνάντησα πολλά ζευγάρια που είχαν απογοητευτεί στην Ελλάδα και στράφηκαν στο εξωτερικό. Κατάφεραν να υιοθετήσουν κάποιοι παιδάκι και να έρθουν να με βρουν μετά από μήνες στο γραφείο μου, ικανοποιημένοι και χαρούμενοι που ένα όνειρο ζωής έγινε για εκείνους πραγματικότητα» θυμάται δικαστικός λειτουργός που έχει υπηρετήσει στην εισαγγελία ανηλίκων και έχει έλθει σε επαφή με ζευγάρια που πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις για να γίνουν θετοί γονείς, πλην όμως στην Ελλάδα δεν τα κατάφεραν. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διαδικασίες υιοθεσίας αυτές γίνονται κυρίως μέσω των πρεσβειών και είναι καθ όλα νόμιμες.

Η έλλειψη κοινωνικών λειτουργών που θα αξιολογήσουν τους υποψήφιους θετούς γονείς, θέτει στην αναμονή για χρόνια όχι μόνο τους ίδιους αλλά και τα παιδιά που αναζητούν μια οικογένεια και κυρίως την αγάπη…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα