Διαβασμένος και με σχέδιο στο Βερολίνο ο Μητσοτάκης

«Η κυβέρνηση έχει χάσει κάθε επαφή με την κοινωνική, πολιτική και οικονομική πραγματικότητα. Θυμίζω ότι το να βλέπει κανείς φαντάσματα διαπλοκής, είναι ιστορικά το τελευταίο καταφύγιο των κυβερνήσεων που καταρρέουν».

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Με τα λόγια αυτά, από το Βερολίνο που βρέθηκε για προγραμματισμένες επαφές με κορυφαία στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης, σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα τεκταινόμενα στην Αθήνα. Στο στόχαστρο του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας μπήκαν οι Πάνος Καμμένος και Νίκος Βούτσης, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να ζητά… εισαγγελική παρέμβαση για «προπαρασκευαστικές πράξεις για ανατροπή του πολιτεύματος» και τον πρόεδρο της Βουλής να υιοθετεί τη ρητορική περί… σχεδίου αποστασίας!

Τι κι αν αποδείχθηκε πως πίσω από την «επίσκεψη» στο γραφείο του βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ., Κώστα Κατσίκη, δεν ήταν οι εντεταλμένοι ούτε του Ιβάν Σαββίδη, ούτε του Βαγγέλη Μαρινάκη (σ.σ. τους οποίους «φωτογράφιζε» με non paper το Μέγαρο Μαξίμου ότι λειτουργούν με στόχο την «πολιτική αποσταθεροποίηση» προς όφελος του κ. Μητσοτάκη), αλλά ο «Ρουβίκωνας». Η αναρχική ομάδα – προνομιακοί συνομιλητές κυβερνητικών στελεχών, που έσπασαν πλάκα με τις αντιδράσεις του κ. Καμμένου, όπως φάνηκε από αναρτήσεις του φερόμενου ως αρχηγού της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Την ίδια ώρα, κατά τη συνάντησή του με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Όλαφ Σόλτς, ο κ. Μητσοτάκης δήλωνε με νόημα στους εκπροσώπους των ΜΜΕ: «Αν θέλουν να γυρνάνε τη συζήτηση στο 1965, εγώ θα συνεχίσω να μιλάω για το 2025 και το 2030». Με αυτό τον τρόπο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε και στην κυβέρνηση που αναφέρεται σε νέα «Ιουλιανά», κάνοντας τη σύνδεση με τα γεγονότα του θέρους του ’65, αλλά έδωσε και τον τόνο για την ατζέντα της συζήτησης που είχε κατά βάση με τον κ. Σολτς.

Τα ραντεβού του προέδρου της Ν.Δ., τόσο με κοινοβουλευτικά στελέχη των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, όσο και με τον κ. Σολτς, αλλά και με τον πρόεδρο των Γερμανών Φιλελευθέρων, Κρίστιαν Λίντνερ, είχαν μια βασική στόχευση: Να περιγράψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το σχέδιό του για το μέλλον της Ελλάδας, ιδίως σε ό,τι αφορά το μέλλον της οικονομίας και το σχέδιο μεταρρυθμίσεων που ο ίδιος ευαγγελίζεται. Γι’ αυτό και πήγε προετοιμασμένος, έχοντας ανά χείρας έναν αναλυτικότατο φάκελο με τις προτάσεις της Ν.Δ., με έμφαση στη μείωση της φορολογίας, τον εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών, τη μείωση της γραφειοκρατίας, αλλά και την αξιοποίηση συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας, ώστε η Ελλάδα να καταστεί ένας αξιόπιστος επενδυτικός προορισμός και για τα γερμανικά κεφάλαια.

Στην Αθήνα, η Ν.Δ. απαντούσε εξίσου σκληρά στις κυβερνητικές καταγγελίες για σχέδιο αποσταθεροποίησης και αποστασίας: «Τα παραληρήματα αυτής της κυβέρνησης χρήζουν πλέον ψυχιατρικής παρέμβασης και όχι πολιτικού σχολιασμού».

Η διαγραφή Μίχαλου
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος

Για τους καλά γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα στη Νέα Δημοκρατία, η διαγραφή του Κωνσταντίνου Μίχαλου μόνο έκπληξη δεν χαρακτηρίζεται. Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ το τελευταίο διάστημα έδειχνε όλο και πιο εμφατικά ότι διαχωρίζει τη θέση του από την ηγεσία του κόμματος, παρ’ ότι ήταν μέχρι πρότινος ex officio μέλος της «γαλάζιας» Πολιτικής Επιτροπής.

Πηγές προσκείμενες στον Κυριάκο Μητσοτάκη σχολιάζουν ότι «οι αφορμές ήταν πολλές», με τη στήριξη όμως που προσέφερε στη συμφωνία των Πρεσπών –λέγοντας ότι θα έχει θετική επίδραση στην αγορά– να αποτελεί θρυαλλίδα εξελίξεων. Άλλωστε, ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ., κατά την ομιλία του στον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, είχε αναφερθεί στις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει η συμφωνία στις διμερείς οικονομικές σχέσεις, ειδικά σε ό,τι αφορά τα προϊόντα ΠΟΠ. Επίσης, η αποδοχή της κυβερνητικής πρότασης για συμμετοχή στην Επιτροπή Προσωπικοτήτων για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, είχε προκαλέσει μεγάλη ενόχληση στην Πειραιώς, ενώ –σε επικοινωνιακό επίπεδο– δεν άρεσε καθόλου το… καφεδάκι με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά, στην Αίγλη του Ζαππείου.

Τον κ. Μίχαλο ενημέρωσε ο πρόεδρος του Πειθαρχικού τού κόμματος, Απόστολος Κράτσας, μετά από συνεννόηση με τον γραμματέα της Ν.Δ., Λευτέρη Αυγενάκη. «Στη Νέα Δημοκρατία δεν χωρούν “Δούρειοι Ίπποι”», ανέφερε με νόημα το γραφείο Τύπου της οδού Πειραιώς, φωτογραφίζοντας, έτσι, εμμέσως πλην σαφώς, τις προνομιακές σχέσεις του κ. Μίχαλου με τον ΣΥΡΙΖΑ και υπουργούς της κυβέρνησης που πήγαιναν πολύ πέρα από την υποχρεωτική «θεσμική επαφή» τους. Να σημειώσουμε, τέλος, ότι ο κ. Αυγενάκης ξεκινάει άμεσα μπαράζ επαφών με στελέχη των Επιμελητηρίων, που είναι και μέλη της Νέας Δημοκρατίας, στα οποία προ μηνών είχε παράσχει επαρκείς διαβεβαιώσεις ο κ. Μιχάλος περί τήρησης της γραμμής του κόμματος.

«Αψυχολόγητη και αντιδημοκρατική η απόφαση της διαγραφής μου»

Με δήλωση του στα ΜΜΕ ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, ξεκαθαρίζει ότι «ανέκαθεν ήμουν και εξακολουθώ να είμαι οπαδός του κοινωνικού φιλελευθερισμού». Σημειώνει δε ότι «”κατηγορούμαι” από τον πρόεδρο της ΝΔ και τους περί αυτόν ότι έχω συναντήσεις και επαφές με υπουργούς της σημερινής κυβέρνησης, οι οποίες άλλωστε και είναι άκρως επιβεβλημένες, καθώς τα Επιμελητήρια είναι οι θεσμοθετημένοι σύμβουλοι της εκάστοτε κυβέρνησης για οικονομικά θέματα και όχι κομματικά όργανα κανενός». Τέλος, χαρακτηρίζει «αψυχολόγητη και αντιδημοκρατική απόφαση και διαδικασία διαγραφής μου».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα