Διαβάζουν «Α» στο ΥΠΕΚΑ

«Τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014 υπογράφεται η συμπληρωματική απόφαση για τη συγκρότηση επιτροπής για τη μελέτη και επεξεργασία θεμάτων Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού και Ενεργειακής Κυβερνητικής Πολιτικής. Η συμπληρωματική απόφαση αντικαθιστά τον καθηγητή ΕΜΠ, Εμμανουήλ Κακαρά, με τον Πρόεδρο του ΔΕΔΔΗΕ, Γεώργιο Κόλλια».

Η παραπάνω ανακοίνωση –μόλις 42 λέξεων- του ΥΠΕΚΑ θα ήταν υπό άλλες συνθήκες μια συνηθισμένη διαδικασία αντικατάστασης ενός μέλος από μία επιτροπή. Στην περίπτωση ωστόσο του κ. Κακαρά υπάρχει ένα «αντανακλαστικό» του αρμόδιου υπουργείου που αποδεικνύει την εγκυρότητα των ρεπορτάζ της «ΑΠΟΨΗΣ». Ποιο είναι αυτό; Η παραπάνω ανακοίνωση-καθαίρεση φέρει ημερομηνία 25 Ιανουαρίου και δημοσιοποιήθηκε την ίδια ημέρα όπου η «Α» φιλοξενούσε στην έντυπη έκδοσή της σχετικό ρεπορτάζ για τον κ. Κακαρά.

Υπό τον τίτλο «ο ταλαντούχος κύριος καθηγητής», το ρεπορτάζ της εφημερίδας μας αποκάλυπτε ότι στην περί ου ο λόγος επιτροπή Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού & Ενεργειακής Κυβερνητικής Πολιτικής τοποθετήθηκε ο πρώην συνεργάτης του κ. Ευάγγελου Μυτιληναίου στη ΜΕΤΚΑ (σ.σ.: Ήταν μέλος του ΔΣ της εταιρείας), κ. Εμμανουήλ Κακαράς. Σημειώνεται, εξάλλου, ότι ο κ. Κακαράς ήταν μάρτυρας της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ κατά της ΔΕΗ στην περιβόητη διαιτητική διαδικασία της ΡΑΕ, με την οποία ως γνωστόν ασχολείται η Δικαιοσύνη, αφού προκαλεί στη ΔΕΗ ζημιά της τάξης των 110 εκατομμυρίων ευρώ.
Αυτά φαίνεται ότι διάβασαν στο ΥΠΕΚΑ το Σάββατο το πρωί και έπραξαν το αυτονόητο: ανακοίνωσαν ότι τη Δευτέρα θα τον αντικαταστήσουν, όπερ και εγένετο!

Το δημοσίευμα της «Α»
«Είδαμε στη σύνθεση της “Επιτροπής Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού & Ενεργειακής Κυβερνητικής Πολιτικής”, που συστήθηκε με απόφαση του υφυπουργού ΥΠΕΚΑ κ. Μ. Παπαγεωργίου, να συμπεριλαμβάνεται και ο καθηγητής κ. Εμμανουήλ Κακαράς και είπαμε: γιατί δεν έβαζαν στην επιτροπή αυτή κατ’ ευθείαν τον κ. Μυτιληναίο;
»Γιατί το λέμε αυτό; Μια ματιά στη θέση που κατέχει σήμερα αλλά και στο βιογραφικό του κ. Κακαρά θα σας λύσει την απορία:
# Κατά το παρελθόν έχει διατελέσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΜΕΤΚΑ.
# Ήταν μάρτυρας της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ κατά της ΔΕΗ στην περιβόητη διαιτητική διαδικασία της ΡΑΕ, με την οποία ως γνωστόν ασχολείται η Δικαιοσύνη, αφού προκαλεί στη ΔΕΗ ζημιά της τάξης των 110 εκατομμυρίων ευρώ.
# Είναι από το 2010 γενικός διευθυντής του ΕΣΑΗ, δηλαδή του Συνδέσμου των Ανεξάρτητων Ηλεκτροπαραγωγών με φυσικό αέριο, δηλαδή του Συνδέσμου όπου τον βασικό λόγο έχει ο κ. Μυτιληναίος, αφού κατέχει τις 3 από τις συνολικά 6 ιδιωτικές μονάδες.
»Το περίεργο στην υπόθεση είναι ότι ο κ. Κακαράς εμφανίζεται στην απόφαση του ΥΠΕΚΑ για τη σύσταση της συγκεκριμένης Επιτροπής με τον τίτλο του καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, και όχι με την πραγματική του ιδιότητα, δηλαδή αυτή του Γενικού Διευθυντή του Συνδέσμου των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών. Η απόκρυψη του γεγονότος αυτού γέννησε δικαιολογημένες υποψίες στην αγορά, ιδίως λόγω τού ότι ο κ. Κακαράς δεν κατέχει τυπικά τον ρόλο αυτό στον σύνδεσμο των ιδιωτικών μονάδων, αλλά μάχεται σταθερά υπέρ της προάσπισης των συμφερόντων τους.
»Ούτε μια εβδομάδα πριν από την τοποθέτησή του στην Επιτροπή Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού, ο κ. Κακαράς αρθρογραφούσε υπέρ των ιδιωτικών μονάδων φυσικού αερίου, λέγοντας πολύ απλά ότι πρέπει να συνεχίσουν να επιδοτούνται με 170 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, για να μπορούν να πάρουν πίσω οι ιδιοκτήτες τους, δηλαδή κατά πρώτο λόγο ο κ. Μυτιληναίος, τα χρήματα που επένδυσαν σε αυτές.
»Η ετήσια αυτή επιδότηση διατηρείται και αυξάνεται με αποφάσεις της ΡΑΕ, επειδή όμως υπάρχουν αντιδράσεις και προσφυγές απ’ όλη την υπόλοιπη αγορά, από τη ΔΕΗ δηλαδή μέχρι και τους καταναλωτές, φαίνεται ότι κάποιοι σκέφτονται άλλους τρόπους για να διατηρηθούν οι επιδοτήσεις αυτές και γι’ αυτό βάζουν εν κρυπτώ μέσα στην Επιτροπή όχι απλά Ενεργειακού Σχεδιασμού αλλά και χάραξης Κυβερνητικής Ενεργειακής Πολιτικής φίλα προκείμενα άτομα.
Όσον αφορά τώρα τον χαρακτηρισμό «ταλαντούχος» του κ. Κακαρά, για να τον δικαιολογήσουμε θα πρέπει να αναφέρουμε ότι υπάρχει άλλη μια ιδιότητα που επίσης περνάει στο… ντούκου, καλυπτόμενη από τον μανδύα του καθηγητή. Μανδύας που, όπως πληροφορούμαστε, μάλιστα, τυπικά ούτε καν υπάρχει αφού ο κ. Κακαράς έχει πάρει άδεια και δεν ασκεί πια τα καθήκοντα του πανεπιστημιακού στο ΕΜΠ. Ο λόγος είναι ότι πέρα από γενικός διευθυντής του ΕΣΑΗ, είναι επίσης και αντιπρόεδρος στην Hitachi Power Europe και μέσω της ιδιότητας αυτής και πρόεδρος του Συνδέσμου Ευρωπαίων Κατασκευαστών Σταθμών Ηλεκτροπαραγωγής.
»Τι εστί Hitachi Power Europe; Ο κατασκευαστής που θα προμηθεύσει όλο τον βασικό εξοπλισμό στη νέα μονάδα της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, αξίας 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τι εστί δε Σύνδεσμος Ευρωπαίων Κατασκευαστών Σταθμών Ηλεκτροπαραγωγής; Ο σύνδεσμος που έχουν κάνει οι μεγάλες πολυεθνικές με έδρα στην Ευρώπη, προκειμένου να προωθήσουν τα συμφέροντά τους, δηλαδή την κατασκευή νέων σταθμών με καύσιμο φυσικό αέριο, λιγνίτη ή άνθρακα, ώστε να έχουν δουλειά τα εργοστάσιά τους.

Έτσι χαράσσεται ή επιχειρείται να χαραχθεί κατά καιρούς η ενεργειακή πολιτική της χώρας. Και μετά υπάρχουν απορίες γιατί αυξάνουν συνεχώς τα τιμολόγια του ρεύματος, αλλά και γιατί τον τελευταίο καιρό για όλα τα δεινά κατηγορούνται οι ΑΠΕ. Δείτε ποιοι είναι οι υποτιθέμενοι τεχνοκράτες στις επιτροπές, δείτε τι συμφέροντα εκπροσωπούν και βγάλτε τα συμπεράσματά σας».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα