Διαβουλεύσεις για τη Χρυσή Αυγή

Τον κοινοβουλευτικό «γόρδιο δεσμό» προσπαθεί να λύσει ο πρόεδρος της Βουλής, Ευ. Μεϊμαράκης, σε συνεννόηση με τα κόμματα, καθώς τα ζητήματα που ανέκυψαν με τις συλλήψεις του αρχηγού και βουλευτών της Χρυσής Αυγής είναι πρωτόγνωρα στα κοινοβουλευτικά χρονικά.

Προς αυτή την κατεύθυνση ο κ. Μεϊμαράκης ξεκίνησε από το πρωί κύκλο επαφών με εκπροσώπους των κομμάτων κι όπως τόνιζαν κύκλοι από το γραφείο του προέδρου προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες «Αυτή τη στιγμή, αυτό που χρειάζεται είναι ψυχραιμία και συναίνεση ώστε να δοθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και πάντα σύμφωνα με τους νόμους και το Σύνταγμα, λύσεις και απαντήσεις σε πολλά προβλήματα και ερωτήματα που έχουν προκύψει». Ανέφεραν επίσης ότι η Βουλή θα αντιμετωπίσει μετά τις 7 Οκτωβρίου – οπότε θα ξεκινήσουν οι συνεδριάσεις της Ολομέλειας – τα θέματα που σχετίζονται με τους βουλευτές της ΧΑ, όπως η παρουσία τους, η καταβολή ή μη της βουλευτικής τους αποζημίωσης, αλλά και ό,τι έχει σχέση με τα προνόμια των βουλευτών. Όλα αυτά πάντως θα αποτελέσουν αντικείμενο της συνεδρίασης της Διάσκεψης των Προέδρων την μεθεπόμενη Πέμπτη.
Σε κάθε περίπτωση δόθηκε η διευκρίνιση ότι χωρίς να υπάρχει αμετάκλητη απόφαση για στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων των βουλευτών της ΧΑ, δεν τίθεται κανένα θέμα για κείνους ως προς την παρουσία και τη συμμετοχή τους στις κοινοβουλευτικές εργασίες.

Σχετικώς με το εάν είναι δυνατό να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο οι έξι συλληφθέντες, επισήμαιναν ότι αυτό δεν προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής. Ωστόσο δικαστικές πηγές ανέφεραν ότι μπορούν να επικαλεστούν λόγους υπέρτατου καθήκοντος και να τους δοθεί άδεια από τις φυλακές για να παραστούν σε ψηφοφορίες της Βουλής, εφόσον πάντως έχει εγκριθεί το αίτημά τους από τις εισαγγελικές Αρχές.

Αναφορικά με τη μη καταβολή της βουλευτικής αποζημίωσης σε βουλευτές που είναι υπό κράτηση, τονίστηκε ότι η Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής δεν έχει σχέσεις ούτε με μισθούς βουλευτών ούτε με παρουσίες, όμως η περικοπή βουλευτικής αποζημίωσης μπορεί να γίνει μετά από πέντε αδικαιολόγητες απουσίες.
Επίσης, οι ίδιοι κύκλοι εξηγούν ότι εφόσον η σύλληψη των βουλευτών της ΧΑ αφορά αυτόφωρο ποινικό αδίκημα, δεν απαιτείται προηγούμενη απόφαση του Κοινοβουλίου άρσης της ασυλίας τους.

Τέλος, σχετικώς με τις έρευνες της αντιτρομοκρατικής στα γραφεία της ΧΑ στη Βουλή, αναφέρεται ότι ορθώς δόθηκε η άδεια, από τη στιγμή που υπήρχαν φήμες είτε ότι κρυβόταν ο βουλευτής Χρήστος Παππάς, είτε ότι έκρυβαν όπλα ενώ τονίσθηκε ότι όλα έγιναν παρουσία εισαγγελέα.

Υπέρ της άποψης του προέδρου της Βουλής ότι θα ήταν πρόωρο να υπάρξουν οποιεσδήποτε κοινοβουλευτικές αποφάσεις για τους βουλευτές της ΧΑ πριν τις δικαστικές εξελίξεις, δήλωσε ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης.

Όπως μάλιστα τόνισε: «Σε κάθε περίπτωση το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί μακριά από επικοινωνιακή διαχείριση ή δημιουργία εντυπώσεων», ενώ συμπλήρωσε ότι το κόμμα του είναι αντίθετο σε «οτιδήποτε έρθει ως έκτακτο ή ξαφνικό ή κατά παρέκκλιση του συντάγματος» και αφορά «νομοθετικές ρυθμίσεις που πρόκειται να κατατεθούν σχετικά με την Χρυσή Αυγή ή παρεμπίπτοντα θέματα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα