Διχάζει ο Ζαγοράκης, στον «πάγκο» ο Ντέμης. Πολλά ντεπόν ο Γεραπετρίτης…

Σε αδιέξοδο οδηγείται η προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει μια διοίκηση «κοινής αποδοχής» στην ΕΠΟ. Τι εννοείται «κοινής αποδοχής» είχε εξηγήσει πριν από μερικούς μήνες ο Λευτέρης Αυγενάκης όταν αποκάλυπτε τη θέληση της κυβέρνησης (με προτροπή του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη) να βρεθεί μια συναινετική λύση για την ΕΠΟ.

Γι’ αυτόν τον λόγο άλλωστε από τις αρχές Δεκεμβρίου ξεκίνησαν οι ζυμώσεις, ώστε να τεθεί επικεφαλής της νέας διοίκησης της ΕΠΟ ο Θοδωρής Ζαγοράκης.

O ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας (που πριν από ένα χρόνο διεγράφη μετά τις δηλώσεις του ως προς την απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού για την υπόθεση πολυϊδιοκτησίας της Ξάνθης με τον ΠΑΟΚ), αλλά επανεντάχθηκε πρόσφατα για να μπει μπροστά στο σχέδιο με την ΕΠΟ, έκανε αλλεπάλληλες συναντήσεις για να προωθήσει το κυβερνητικό πλάνο.

«Θοδωρή, οι Big-4 σε θέλουν», εμφανίστηκε να του λέει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια από τις συναντήσεις του, προφανώς αγνοώντας ακόμη και το καταστατικό της ΕΠΟ.

Αλλά μικρή σημασία έχει αυτό μπροστά στο γεγονός ότι ο πρωθυπουργικός περίγυρος δεν είχε φροντίσει να ενημερώσει τον Κ. Μητσοτάκη για το καθεστώς εκλογών στην ΕΠΟ. Ο πρόεδρος δεν εκλέγεται από το Big-4, αλλά από τις Ενώσεις. Οπότε, το πρόβλημα δεν ήταν τι ήθελαν ή δεν ήθελαν μόνον ο Μαρινάκης, ο Σαββίδης, ο Μελισσανίδης και ο Αλαφούζος, αλλά αν ο Ζαγοράκης μπορούσε να επιβάλει  ένα συμβούλιο στην ΕΠΟ αποτελούμενο από δικούς του ανθρώπους και όχι «βλαχοπροέδρους», όπως αποκαλούνται εδώ και δεκαετίες οι παράγοντες-πρόεδρο των Ποδοσφαιρικών Ενώσεων της χώρας…

Λέγεται μάλιστα ότι ο Ζαγοράκης έκανε πολλά ραντεβού με όλους. Στο τέλος όμως της ημέρας δεν κατέστη δυνατόν να συμφωνηθούν ούτε με το Big-4 οι όροι που ήθελε να επιβάλει, δηλαδή ένα δικό του συμβούλιο που θα ήλεγχε ο ίδιος και όχι μια διοίκηση στην οποία θα ήταν «γλάστρα» και θα αποφάσιζαν οι «βλαχοπρόεδροι».

Του πρότειναν το δεύτερο. Δηλαδή, πρόεδρος αυτός, αλλά το διοικητικό συμβούλιο από τις Ενώσεις.

Ακόμη και μεταξύ τού Big- 4 δεν επικυρώθηκε η υποψηφιότητα του Ζαγοράκη με τους όρους που έθετε ο ιστορικός αρχηγός της Εθνικής ομάδας του 2004. Λέγεται ότι αντέδρασαν ακόμη και ο Δ. Μελισσανίδης με τον Ιβάν Σαββίδη.

Απ’ ό,τι λέγεται, μάλιστα, η διαφωνία ήταν πλήρης.

Μπορεί τη σύλληψη του σχεδίου μιας διοίκησης «κοινής αποδοχής» να είχε ο επιτελικός Γιώργος Γεραπετρίτης, ωστόσο τις συζητήσεις και τις διερευνητικές επαφές ανέλαβε ο εκτελεστικός, Λευτέρης Αυγενάκης.

Πού χάλασε το θέμα;

Η υποψηφιότητα του Ζαγοράκη έγινε μεν αποδεκτή για τη θέση του προέδρου, αλλά δεν συμφωνήθηκε καμία άλλη παραχώρηση από την Εκτελεστική Επιτροπή ως και τις θέσεις των μελών της ΕΠΟ, καθώς για το θέμα των εκλογών τόσο για την απερχόμενη διοίκηση (του Β. Γραμμένου) όσο και για την επόμενη (του… επόμενου προέδρου της ΕΠΟ) υπήρξε συμφωνία μεταξύ της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ.

Η παραχώρηση έγινε και για  έναν επιπρόσθετο λόγο. Ο Σταύρος Ψαρρόπουλος (που προοριζόταν για τη θέση του Γραμμένου) δεν μπορούσε να είναι υποψήφιος από τη στιγμή που ψηφίστηκε με νόμο το όριο ηλικίας για τις θέσεις των προέδρων στην Ομοσπονδία καθώς έχει κλείσει πρόσφατα τα 70 χρόνια της ζωής του.

Οι διερευνητικές συζητήσεις έφτασαν και σε ειδικούς συσχετισμούς μάλιστα, που αφορούσαν ακόμη και τη σύνθεση της Εκτελεστικής Επιτροπής, η οποία ήδη (με την πρόσθετη παρουσία του Θοδωρή Ζαγοράκη στο επόμενο σχήμα) θα ήταν 7-4 υπέρ του ΠΑΟΚ…

Τη συμφωνία του με την ΑΕΚ από το 2016 επικαλέστηκε και ο ΠΑΟΚ στις διερευνητικές επαφές, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η σχέση Μελισσανίδη-Σαββίδη δεν κλονίστηκε ούτε πέρσι, όταν στη διάρκεια των πλέι οφ διαπιστώθηκε ότι ήταν αθεώρητα τα δελτία υγείας των παικτών του «Δικεφάλου του Βορρά», με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει η ομάδα της Θεσσαλονίκης με αφαίρεση βαθμών που θα σηματοδοτούσε την απώλεια της εξόδου της στα προκριματικά του Champions League.

Ως εκ τούτου, από τη στιγμή που η ΑΕΚ θεωρεί ότι δεν έχει την πλειοψηφία στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ και ο ΠΑΟΚ προέβαλε την (από το 2016) συμφωνία με την ΑΕΚ, η υποψηφιότητα Ζαγοράκη θα μπορούσε να προχωρήσει μόνο ως αυτόνομη για τη θέση του προέδρου της ΕΠΟ, δηλαδή κάτι που σημαίνει ότι ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. θα έπαιρνε τον τίτλο, όμως άλλοι θα αποφάσιζαν…

Ο Παναθηναϊκός επιζητούσε επίσης μια συμφωνία κάτω από την κυβερνητική ασπίδα, αλλά χωρίς να έχει τη δύναμη στις Ενώσεις για να την επιβάλει, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον Ολυμπιακό.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα