Die Welt: Ρώσοι στρατιώτες εκπαιδεύονται μυστικά από κινεζικές δυνάμεις

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεκάδες από τους εκπαιδευμένους Ρώσους φέρεται να στάλθηκαν αργότερα στο ουκρανικό μέτωπο

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, το οποίο επικαλείται απόρρητες πληροφορίες ευρωπαϊκών υπηρεσιών ασφαλείας, ο κινεζικός στρατός φέρεται να έχει εκπαιδεύσει μυστικά στην Κίνα εκατοντάδες Ρώσους στρατιωτικούς. Κάποιοι από αυτούς, όπως αναφέρεται, στη συνέχεια βρέθηκαν στο μέτωπο της Ουκρανίας.

Οι σχετικές πληροφορίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές, ενώ έρχονται στο φως την ώρα που στο Πεκίνο πραγματοποιείται συνάντηση ανάμεσα στον Σι Τζινπίνγκ και τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Όπως μεταδίδει η Die Welt, οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες που επικαλείται δεν κατονομάζονται. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στο τέλος του 2025 εκατοντάδες Ρώσοι στρατιώτες συμμετείχαν σε εκπαίδευση σε έξι διαφορετικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κίνα, στο πλαίσιο προγραμμάτων του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού.

Η εκπαίδευση, όπως αναφέρεται, επικεντρωνόταν σε σύγχρονα πεδία μάχης, όπως «τη χρήση μη επανδρωμένων συστημάτων, ηλεκτρονικών αντιμέτρων κατά drones καθώς και προσομοιώσεις σύγχρονης μάχης».

Οι Ρώσοι που συμμετείχαν προέρχονταν από διαφορετικές βαθμίδες και ηλικιακές ομάδες. Ανάμεσά τους υπήρχαν και μέλη της επίλεκτης μονάδας Rubicon, που εξειδικεύεται στη χρήση drones.

Μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης, δεκάδες από αυτούς, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, στάλθηκαν στις αρχές του 2026 σε επιχειρήσεις στην Ουκρανία, ενώ ορισμένοι φέρεται να ανέλαβαν και διοικητικούς ρόλους.

Ο Μαρκ Χένριχμαν, πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας των Μυστικών Υπηρεσιών στην Μπούντεσταγκ, μιλώντας στην Handelsblatt, σημείωσε ότι τα στοιχεία αυτά «συμπίπτουν με τις εξελίξεις που έχουμε διαπιστώσει τα τελευταία χρόνια».

Όπως υπογραμμίζει η Die Welt, από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία το 2022 καταγράφεται σταδιακή ενίσχυση της συνεργασίας Μόσχας–Πεκίνου, τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, η Ρωσία φέρεται να έχει εκπαιδεύσει μυστικά περίπου 600 Κινέζους στρατιώτες τον τελευταίο χρόνο, κυρίως σε αντικείμενα όπως τα τεθωρακισμένα, το πυροβολικό, η στρατιωτική μηχανική και η αντιαεροπορική άμυνα.

Τέλος, αναφέρεται ότι οι δύο χώρες ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με δυτικής προέλευσης οπλικά συστήματα που χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία, όπως τα HIMARS και τα Patriot, τα οποία έχουν παραδοθεί από τις ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα