Διερευνητικές Ελλάδας-Τουρκίας: Ούτε όσο κρατάει ένας καφές…

Πριν καν συμπληρωθούν 2 ώρες έλαβαν τέλος οι συνομιλίες στην Άγκυρα - Τον... χαβά τους οι Τούρκοι με την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου

Ο 63ος γύρος των διερευνητικών επαφών ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκίας διεξήχθη σήμερα στην Άγκυρα αλλά αν κρίνουμε από το γεγονός ότι η διαδικασία διήρκησε όσο ένας… καφές, μη ξεπερνώντας δηλαδή ούτε καν τις δύο ώρες, γίνεται εύκολα αντιληπτή η απόσταση που χωρίζει –τουλάχιστον στην παρούσα φάση των συζητήσεων– τις δύο διπλωματικές ομάδες.

Από τη σημερινή συνάντηση, όπως άλλωστε και από τις 62 προηγούμενες, διαρροές για το πώς πήγαν τα πράγματα δεν υπάρχουν. Και μόνο, όμως, ότι οι δύο αντιπροσωπείες κάθισαν στο τραπέζι των συζητήσεων με την Τουρκία να προκαλεί ακατάπαυστα και εξαιτίας της ενόχλησής της για την πρόσφατη ελληνο-γαλλική συμφωνία αμυντικής συνδρομής, καθιστούν νομοτελειακό το αδιέξοδο στις συνομιλίες.

Πηγές πληροφόρησης που έρχονται από την Αθήνα θέλουν τις συνομιλίες αυτού του γύρου (σ.σ. είναι ο τρίτος που λαμβάνει χώρα μέσα στο 2021) να έχουν στο επίκεντρό τους στις θαλάσσιες δικαιοδοσίες σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο. Κατά την πάγια τακτική της, ωστόσο, η Άγκυρα επιμένει να βάζει στο τραπέζι όλα τα θέματα που εκείνη θεωρεί μαξιμαλιστικά ότι αποτελούν διμερείς διαφορές φτάνοντας μέχρι το αίτημα της αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου.   

Μετά το πέρας της ολιγόωρης συνάντησης τα μέλη των δύο αποστολών παρακάθισαν σε γεύμα και το μόνο που αναμένεται πλέον είναι η επίσημη ανακοίνωση που θα μνημονεύει τη σημερινή συνάντηση και θα γνωστοποιεί την ημερομηνία διεξαγωγής του επόμενου γύρου  στην Ελλάδα, που εκτιμάται ότι θα γίνει σε περίπου 6 μήνες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα