Διέρρευσαν στο ίντερνετ διευθύνσεις υποστηρικτών του Ναβάλνι

Νέο επεισόδιο τις τελευταίες ώρες στο «σίριαλ» της σύλληψης του Αλεξέι Ναβάλνι

Το βράδυ της 17ης Αυγούστου, αστυνομικοί με πολιτικά άρχισαν να πραγματοποιούν επισκέψεις σε σπίτια υποστηρικτών του φυλακισμένου επικριτή του Κρεμλίνου, τα προσωπικά δεδομένα των οποίων, μαζί με τις διευθύνσεις τους, διέρρευσαν στο διαδίκτυο. Αυτό κατήγγειλε ο ιστότοπος OVD-info, που καταγράφει τις συλλήψεις ατόμων από τις Αρχές.

Ο OVD-info ανακοίνωσε ότι πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον 20 επισκέψεις σε άτομα που είχαν καταχωρήσει τα στοιχεία τους στις ιστοσελίδες «Εξυπνη Ψηφοφορία», «Ελευθερία στον Ναβάλνι», είτε έστελναν χρήματα στο «Ιδρυμα Καταπολέμησης της Διαφθοράς» (FBK) που έχει δημιουργήσει ο Ναβάλνι.

Το « Ιδρυμα Καταπολέμησης της Διαφθοράς» και άλλες οργανώσεις που έχει δημιουργήσει ο Ναβάλνι έχουν με δικαστική απόφαση χαρακτηρισθεί εξτρεμιστικές οργανώσεις και έχουν τεθεί εκτός νόμου και ως εκ τούτου η συμμετοχή σε αυτές ή χρηματικές συνδρομές προς αυτές μπορούν να αποτελέσουν πράξεις για τις οποίες μπορεί να ασκηθεί ποινική δίωξη. Το
FBK έχει επίσης καταχωρηθεί στο μητρώο των «ξένων πρακτόρων».

Οπως γράφει το OVD-info και όπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι αστυνομικοί ζητούσαν από τα άτομα τα σπίτια των οποίων επισκέφθηκαν, εξηγήσεις για τις καταβολές χρηματικών συνδρομών στο FBK και αλλά και για το πώς τα ονόματά τους βρέθηκαν στις βάσεις δεδομένων των οργανώσεων αυτών, χωρίς οι ίδιοι οι αστυνομικοί να εξηγούν πώς βρέθηκαν τα προσωπικά αυτά δεδομένα στα χέρια τους.

Ενα άτομο δήλωσε στο OVD-info, ότι η Αστυνομία του ζήτησε να καταθέσει εναντίον του Ναβάλνι, αναφέροντας ότι ο επικριτής του Κρεμλίνου διέρρευσε τα προσωπικά του δεδομένα.

Η Αστυνομία επισκέφθηκε τον δημοσιογράφο της εφημερίδας Novaya Gazeta και δημοτικό σύμβουλο, Ιλιά Αζάρ, η διεύθυνση του οποίου υπήρχε στην βάση δεδομένων που διέρρευσε στο διαδίκτυο. Ο δημοσιογράφος εκείνη την ώρα δεν βρίσκονταν στο σπίτι του, αλλά οι αστυνομικοί είπαν στους γείτονες ότι έγραψε στο κανάλι του στο Telegram, πως τα προσωπικά του δεδομένα διέρρευσαν στο διαδίκτυο.

Ο συνεργάτης του Ναβάλνι, Λεονίντ Βολκόφ, χαρακτήρισε τις ενέργειες της Αστυνομίας «συνήθη τρομοκρατία» που αποσκοπεί να εκφοβίσει τον κόσμο που θέλει να συμμετάσχει στην «Εξυπνη Ψηφοφορία», να υποστηρίξει την ομάδα του Ναβάλνι και να δηλώνει ανοιχτά τις πολιτικές του απόψεις.

Σύμφωνα με τον Βολκόφ, ούτε ένας από όσους επισκέφθηκε η Αστυνομία δεν «παραδέχθηκε ότι έπεσε θύμα» και δεν έγραψε καμία αναφορά. «Χτυπούσαν τις πόρτες, έπαιρναν τηλέφωνο, η συμπεριφορά τους ήταν απειλητική. Φόβιζαν τον κόσμο. Και τι ήθελαν; Πρότειναν στους ανθρώπους “να παραδεχθούν ότι υπήρξαν θύματα των ενεργειών του FBK” για τη διαρροή των προσωπικών τους δεδομένων», έγραψε ο Βολκόφ στο Telegram, περιγράφοντας τις νυχτερινές επισκέψεις της αστυνομίας στα σπίτια των συμπαθούντων τον Ναβάλνι.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα