ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ: Γυρίζουν την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ

Το άγριο… φλερτ της κυβέρνησης προς τη Δικαιοσύνη φαίνεται να καταλήγει σε ναυάγιο! Στα τριάμισι χρόνια θητείας της, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να ελέγξει τη Δικαιοσύνη, άλλοτε χρησιμοποιώντας πρόσωπα και άλλοτε εκμεταλλευόμενη καταστάσεις. Αλλά, όπως αποδεικνύεται από τα γεγονότα, στη Δικαιοσύνη δεν τους ακούνε πια…

Της Πωλίνας Βασιλοπούλου

Η εισαγγελέας ΑΠ, Ξένια Δημητρίου

Η αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία του Αρείου Πάγου ήταν η πρώτη απόπειρα. Η αποχώρηση, λόγω συνταξιοδότησης, της πρώην εισαγγελέως ΑΠ, Ευτέρπης Γκουτζαμάνη, άνοιξε τον δρόμο στη διάδοχό της και σημερινή εισαγγελέα ΑΠ, Ξένια Δημητρίου, για να ηγηθεί στην Εισαγγελία του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας.

Η κα Δημητρίου, που χαρακτηρίζεται από πολλούς ως… «ιπτάμενη εισαγγελέας», λόγω της συχνότητας που ταξιδεύει για υπηρεσιακούς λόγους, φέρεται ότι έχει στενές σχέσεις με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Άννα Ζαΐρη, η οποία προΐσταται της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος και τοποθετήθηκε στη νευραλγική αυτή θέση, με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, το οποίο συνήλθε υπό την προεδρία τής πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου, με τη συμμετοχή και της εισαγγελέως του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Ξένης Δημητρίου, που αποφάσισε την αντικατάσταση του αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γιώργου Παντελή, ο οποίος είχε αντικαταστήσει τον αντιεισαγγελέα ΑΠ, Παναγιώτη Νικολούδη, που είχε παραιτηθεί για να αναλάβει καθήκοντα υπουργού Επικρατείας για θέματα Διαφάνειας, αλλά τελικά δεν φάνηκε τόσο «συνεργάσιμος».
Η κα Ζαΐρη ήταν η εισαγγελέας, η οποία τον Ιούλιο του περασμένου έτους διενήργησε έρευνα, κατόπιν εντολής της εισαγγελέως ΑΠ, Ξένιας Δημητρίου, για την επ’ αόριστον αναβολή της δίκης της Siemens, που είχε αποτέλεσμα την άσκηση πειθαρχικής δίωξης κατά του πρώην προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Ισίδωρου Ντογιάκου, και ακόμη δύο εισαγγελικών λειτουργών, ενώ τοποθετήθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, ως πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη σύνταξη του υπό ψήφιση νομοσχεδίου, για τη σύσταση Δικαστικής Αστυνομίας. Ως γνωστόν, το πόρισμα της έρευνας δικαίωσε απόλυτα τον Ισίδωρο Ντογιάκο, παρά τις… φιλότιμες προσπάθειες του φιλοσυριζαίικου Τύπου που ζητούσε επιτακτικά την τιμωρία του.

Η περίπτωση Θάνου

Αλλά εκεί που χτύπησε… κόκκινο ήταν η περίπτωση της πρώην προέδρου ΑΠ Βασιλικής Θάνου, τα μεσάνυχτα της 29ης Ιουνίου 2015, με ομόφωνη απόφαση του Yπουργικού Συμβουλίου, προήχθη σε πρόεδρο του Αρείου Πάγου (αν και τέταρτη στην επετηρίδα), ενώ δεν είχε λήξει τυπικά η θητεία του απερχόμενου προέδρου, παρ’ ότι οι διάδοχοι των προέδρων των δύο άλλων Ανώτατων Δικαστηρίων, του ΣτΕ και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, επελέγησαν από το Υπουργικό Συμβούλιο ένα μήνα αργότερα.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να διορίσει αναγκαστικά εκείνη για υπηρεσιακή πρωθυπουργό εν όψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου 2015, αφού δεν είχε τη δυνατότητα να επιλέξει κατ’ άρθρο 37 του Συντάγματος μεταξύ των προέδρων των τριών κορυφαίων Δικαστηρίων, καθώς οι άλλοι δύο δεν είχαν ακόμα διοριστεί.

Οι προσπάθειες της κυβέρνησης να ελέγξει τη Δικαιοσύνη, έφτασαν μέχρι το σημείο, να αυξηθεί το όριο ηλικίας των δικαστών, μόνο και μόνο για παραμείνει η κα Θάνου στη θέση της προέδρου του Αρείου Πάγου.

Παρά τις πιέσεις της πρώην προέδρου ΑΠ η διάταξη δεν πέρασε, ενώ στο κενό έπεσε και η προσπάθεια δημιουργίας διασπαστικής συνδικαλιστικής οργάνωσης ανώτατων δικαστικών λειτουργών, που έστρεψε εναντίον της κυβέρνησης όλους τους άλλους δικαστές και εισαγγελείς.

Με τα αποτελέσματα των φετινών εκλογών στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, για την ανάδειξη νέου προεδρείου, οι δικαστικοί λειτουργοί έστειλαν μήνυμα βαριάς αποδοκιμασίας στην κυβέρνηση και στην πολιτική της.

Η συντριβή του συνδυασμού Κατσιάνη, υποστηριζόμενου από τον ΣΥΡΙΖΑ, που κατάφερε να πάρει μόνο μία έδρα και αυτή με το ζόρι, δείχνει ότι δικαστές και εισαγγελείς δείχνουν την πλάτη τους στον κ. Τσίπρα και την παρέα του. Είχαν προηγηθεί οι περιπτώσεις των εισαγγελέων Παναγιώτη Αθανασίου και Ισίδωρου Ντογιάκου, που προήχθησαν σε εισαγγελέα Εφετών ο πρώτος και σε αντιεισαγγελέα ΑΠ ο δεύτερος, παρά τις περί του αντιθέτου προσπάθειες του κυβερνητικού περιβάλλοντος.

Το «κυνήγι» του Ντογιάκου

Η απόφαση της Ολομέλειας του ΑΠ για τον Παναγιώτη Αθανασίου, που με συντριπτική πλειοψηφία 55 υπέρ και 8 κατά αγνόησε την άποψη, περί παράλειψής του, της εισαγγελέως του ΑΠ Ξένης Δημητρίου, και τον προήγαγε σε εισαγγελέα Εφετών, δείχνει την πορεία που παίρνουν τα πράγματα.

Στην περίπτωση της προαγωγής Ντογιάκου, οι φιλοσυριζαίικες εφημερίδες ξεσπάθωσαν και καλούσαν τον υπουργό Δικαιοσύνη Σταύρο Κοντονή να κάνει διαφωνία. Όμως ο Ζακυνθινός πολιτικός, επειδή βλέπει λίγο πιο μπροστά, δεν έκανε διαφωνία, φοβούμενος ενδεχομένως μήπως εισπράξει μια νέα ήττα, όπως στην περίπτωση του εισαγγελέως Εφετών Παναγιώτη Αθανασίου, ο οποίος δικαιώθηκε πανηγυρικά από την Ολομέλεια του ΑΠ. Εξάλλου είχαν ήδη δοκιμάσει μια ήττα στην περίπτωση Ντογιάκου, με τον οποίο είχε αντιπαρατεθεί ανοιχτά η πρώην πρόεδρος του ΑΠ, Βασιλική Θάνου.

Η απόφαση του 15μελούς Συμβουλίου του ΑΠ, που με συντριπτική πλειοψηφία 13 υπέρ έναντι 2 κατά προήγαγαν σε αντιεισαγγελέα ΑΠ τον πρώην προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Ισίδωρο Ντογιάκο, αφήνοντας κυριολεκτικά μόνους στο «Όχι» την εισαγγελέα του ΑΠ Ξένη Δημητρίου και τον πρόεδρο του ΑΠ Βασίλη Πέππα, είναι εικόνα που προβληματίζει βαθιά το πρωθυπουργικό στρατόπεδο.

Η απόφαση αυτή θεωρήθηκε ήττα της εισαγγελέως του ΑΠ, Ξένης Δημητρίου, που με σύμμαχο τον πρόεδρο του ΑΠ, Βασίλη Πέππα, ήταν οι μοναδικοί από τους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, που προσπάθησαν να ανακόψουν τον δρόμο στον Ισίδωρο Ντογιάκο.

Μάλιστα, η κα Δημητρίου δεν συγκρατήθηκε και επιτέθηκε στον κ. Ντογιάκο λέγοντάς του: «Δεν έπρεπε να γίνεις εισαγγελέας ΑΠ».

Όλος ο ΣΥΡΙΖΑ εναντίον Ντογιάκου

Η παραβίαση του αυτοδιοίκητου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών στην υπόθεση της εκλογής του εισαγγελέα Εφετών, Ισίδωρου Ντογιάκου, στη θέση του προϊσταμένου, καταδεικνύει μια ακόμη προσπάθεια κυβερνητικής παρέμβασης στα της Δικαιοσύνης.

Αφορμή το ερώτημα που απηύθυνε η τότε πρόεδρος του ΑΠ Βασιλική Θάνου, μετέπειτα υπηρεσιακή πρωθυπουργός και σήμερα επικεφαλής του νομικού γραφείο του πρωθυπουργού, η οποία απευθυνόταν στον προϊστάμενο της επιθεώρησης και αντιπρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Γ. Λεοντή, ζητώντας του να διερευνήσει «εάν ορθά επελέγη στη θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών ο Ισίδωρος Ντογιάκος ή υπήρξαν μεθοδεύσεις για την εκλογή του στη θέση του διοικητή της Εισαγγελίας Εφετών».

Ακολούθησε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, ο οποίος ζήτησε στοιχεία τόσο από την τότε εισαγγελέα ΑΠ Ευτέρπη Κουτζαμάνη, όσο και από την τότε πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, επιλεγείσα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλική Θάνου.

Η εισαγγελέας κα Κουτζαμάνη απάντησε ότι η διαδικασία της εκλογής του Ισίδωρου Ντογιάκου ήταν καθ’ όλα νόμιμη, σε αντίθεση με την κα Θάνου, η οποία κατέληξε σε αντίθετο συμπέρασμα. Όταν ο τέως προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Π. Καραγιάννης παραιτήθηκε, υποβάλλοντας αίτηση για να προαχθεί σε αντιεισαγγελέα ΑΠ, προκηρύχθηκαν εκλογές για νέο προϊστάμενο Εισαγγελίας Εφετών. Η Ολομέλεια έκρινε ότι ο κ. Ντογιάκος μπορεί να συμμετάσχει, όπως είχε γίνει στο παρελθόν με άλλους υποψήφιους, που ήταν ενδέκατοι στη σειρά. Οι εκλογές έγιναν με κύρια αντίπαλό του τη Γεωργία Τσατάνη. Το σκορ ήρθε 45-36, με τον Ισίδωρο Ντογιάκο να καταλαμβάνει τη θέση του προϊσταμένου, ενώ μέχρι τότε κανένας δεν έκανε ένσταση ή δεν έθεσε θέμα παρατυπίας των εκλογών.

Για την τότε πρόεδρο του ΑΠ Βασιλική Θάνου όμως, ο Ισίδωρος Ντογιάκος δεν ήταν ενδέκατος, αλλά δωδέκατος στη σειρά, καθώς κατά την άποψή της ο παραιτηθείς Π. Καραγιάννης ανήκε ακόμη στη δύναμη της Εισαγγελίας Εφετών και συνεπώς ο Ντογιάκος δεν είχε δικαίωμα να κατεβεί στις εκλογές.

Ο Ισίδωρος Ντογιάκος, στο πλαίσιο της πειθαρχικής έρευνας που διενεργήθηκε για τις συνθήκες εκλογής του, κατέθεσε υπόμνημα στον τότε προϊστάμενο της επιθεώρησης των δικαστηρίων και δικαστών, αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, Νίκο Λεοντή, για όσα του απέδιδε η τότε πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, στην παραγγελία της την 20.8.2015.

Ακολούθησαν πειθαρχικές διώξεις σε βάρος Ντογιάκου, όταν η τότε πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου έστειλε έγγραφο στον πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Επιθεώρησης, με το οποίο τον κατηγορούσε για «συμπεριφορά μη συνάδουσα με την ιδιότητά του ως εισαγγελικού λειτουργού και κατάχρηση εξουσίας ως διευθύνων την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών».

Oι καταγγελίες της κας Θάνου μπήκαν στο αρχείο, καθώς κρίθηκε ότι ο όρος «εξωθεσμική παρέμβαση της Δικαιοσύνης» δεν ήταν απαξιωτικός.

Όμως ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος διαφώνησε με την αρχειοθέτηση και παρήγγειλε νέα πειθαρχική δίωξη κατά Ντογιάκου. Το Πειθαρχικό Συμβούλιο τιμώρησε τον εισαγγελέα με την ποινή της γραπτής επίπληξης, αλλά ούτε και αυτό ικανοποίησε τον κ. Παρασκευόπουλο, ο οποίος άσκησε έφεση και ζήτησε να επιβληθεί βαρύτερη ποινή σε βάρος του. Το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό όργανο δέχτηκε την έφεση του υπουργού Δικαιοσύνης και του επέβαλε πειθαρχική ποινή προστίμου στέρησης μισθού 40 ημερών, με αποτέλεσμα να εκπέσει τότε από τη θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών, στην οποία είχε μόλις επανεκλεγεί για δεύτερη φορά με ψήφους 42 εισαγγελέων Εφετών.

Δύσκολη η συνέχεια 
Η εισαγγελέας Εφετών Ελένη Τουλουπάκη

Ακολούθησαν και άλλα περιστατικά προσπάθειας χειραγώγησης της Δικαιοσύνης, όπως η παραίτηση τον Μάρτιο του 2017 της εισαγγελέως Εφετών Ελένης Ράικου από επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς και η αντικατάστασή της από την εισαγγελέα Εφετών Ελένη Τουλουπάκη, η οποία επίσης φέρεται ως… έχουσα ερείσματα με πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης.

Η Ελένη Ράικου παραιτήθηκε μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας «Documento», σύμφωνα με το οποίο «ξέχασε» να στείλει στην ανακρίτρια κα Ζαμανίκα φακέλους που αφορούσαν τον επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκο. Η πειθαρχική έρευνα που διενεργήθηκε απέδειξε ότι η κα Ράικου δεν είχε καμία ευθύνη για όσα της καταλόγιζε το δημοσίευμα.

Βλέποντας αυτό το κλίμα οι κυβερνώντες, όπως έχει ήδη γράψει η «ΑΠΟΨΗ», δεν πρόκειται να πάνε σε εκλογές, εάν δεν διασφαλίσουν ότι ελέγχουν την ηγεσία του ΑΠ.

Στην Ξένη Δημητρίου έχει ήδη προταθεί να παραιτηθεί –όταν έλθει η ώρα– και να μπει πρόεδρος σε ανεξάρτητη αρχή. Άλλωστε η θητεία της λήγει τέλος Ιουνίου του 2019. Ως προτεινόμενος για τη θέση της κας Δημητρίου από τα φιλοσυριζαίικα έντυπα ακούγεται το όνομα του αντεισαγγελέα Γιάννη Αγγελή, για τον οποίο τα εγκώμια των κυβερνώντων δίνουν και παίρνουν.

Oι μηνύσεις του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, για την υπόθεση της NOVARTIS σε βάρος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλου, της εισαγγελέως κατά της διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη και των συναδέλφων της  Χρ. Ντζούρα και Στ. Μανώλη, καθώς και εναντίον των προστατευομένων μαρτύρων «Αικατερίνης Κελέση και Μάξιμου Σαράφη» αλλά και άλλων υπευθύνων, είναι ένα από τα καυτά μέτωπα για την κυβέρνηση.

Ο Αντώνης Σαμαράς έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι θα πάει την υπόθεση μέχρι τέλους, ενώ επικρέμεται και η απειλή να υπάρξουν ποινικές συνέπειες για τα μέλη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ της περιόδου Βαρουφάκη, το κόστος της οποίας σχολίασε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, το οποίο εκτιμάται, όπως είπε, στα 100 δισ. ευρώ.

Η κατάσταση έχει δυσκολέψει πολύ και στο Μαξίμου το βλέπουν…

Όταν πετιέται στα… «σκουπίδια» η πρόταση του αντιεισαγγελέα ΑΠ Χαράλαμπου Βουρλιώτη, που ζήτησε την αναίρεση του βουλεύματος Σταμαδιάνου, για την υπόθεση της εγκληματικής του ποδοσφαίρου –αφαίρεση που είχε ως στόχο τον εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη– και όταν το Δικαστικό Συμβούλιο Μαλούχου, στον Πειραιά, με βούλευμά του δεν επικυρώνει τη διάταξη της εισαγγελέως Πειραιά Ειρήνης Τζίβα, με την οποία απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα τόσο στον επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη όσο και στους 3 συγκατηγορουμένους του (τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ναυτιλιακής εταιρείας Capital Νίκο Συντιχάκη, τον δικηγόρο Πειραιά Βαγγέλη Μπαϊρακτάρη και τον ναυτασφαλιστή Ηλία Τσακίρη), τότε είναι ηλίου φαεινότερον ότι στη Δικαιοσύνη πια δεν τους ακούνε…

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα