Δικαίωσε τους βουλευτές για να στείλει μήνυμα στην τρόικα

Τελικά το Μαξίμου άδειασε τον Στουρνάρα, ή απλά με αυτό τον τρόπο προσπάθησε να κατευνάσει τους βουλευτές της Ν.Δ., προκειμένου να τους αναγκάσει να ψηφίσουν νέα μέτρα, που έτσι κι αλλιώς θα παρθούν, αλλά δεν θα αφορούν περαιτέρω μειώσεις μισθών και συντάξεων; Σε αυτό το ερώτημα ουδείς μπορεί να δώσει μία σαφή απάντηση.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι βουλευτές νιώθουν δικαιωμένοι και έχουν την άνεση πλέον να απευθυνθούν στους πολίτες των εκλογικών τους περιφερειών «κραδαίνοντας» ως τρόπαιο την απόφαση του πρωθυπουργού να εξαιρεθούν από τον ενιαίο φόρο ακινήτων οι αποθηκευτικοί χώροι που βρίσκονται σε αγροτική γη, δηλαδή στάνες, θερμοκήπια κλπ.

Πάντως όπως λένε πηγές του Μαξίμου ο πρωθυπουργός δεν ζήτησε παρέμβαση να σβήσουν οι «φωτιές» στην Κ.Ο., καθώς εκτιμά ότι όλο αυτό το σκηνικό θα αποτελέσει ένα σημαντικό όπλο στην πολιτική διαπραγμάτευση που έχει ξεκινήσει με τους ευρωπαίους εταίρους.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά σε έξι ημέρες που «με παρέμβαση Σαμαρά» αποσύρονται ρυθμίσεις κατόπιν αντιδράσεων βουλευτών του –μόλις την προηγούμενη Πέμπτη ακύρωσε σχεδιασμούς των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας για περικοπές σε κύριες συντάξεις, αλλαγές στα όρια ηλικίας και αναστολή στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

Και για τα τρία «όχι» ο πρωθυπουργός έλαβε υπόψη και το ενδεχόμενο να μην υπερψηφισθούν από τη Βουλή αφού, πάλι, σημαντικός αριθμός «γαλάζιων» βουλευτών είχε στείλει τα σχετικά μηνύματα.

Ενδεικτικό της αμηχανίας που επικρατεί στην κυβέρνηση για τη λήψη σημαντικών αποφάσεων προκειμένου να κλείσει το δημοσιονομικό κενό είναι το γεγονός ότι χθες δεν κατατέθηκε, τελικά, στη Βουλή το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο, μέσω του οποίου επιχειρείται να εξοικονομηθούν 500 εκατ. ευρώ.

«Είμαστε κι άλλοι»

Οι 22 που υπέγραψαν την ερώτηση-καταλύτη προέρχονται από αγροτικούς νομούς και το τελευταίο τριήμερο που βρέθηκαν στις περιφέρειές τους, με αφορμή τον εορτασμό της εθνικής επετείου, ήρθαν αντιμέτωποι με την οργή των τοπικών κοινωνιών.

Κατά τους ίδιους, οι υπογραφές θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τις 40 εάν συνέχιζαν τη διαδικασία συλλογής, ωστόσο αποφάσισαν να την αποστείλουν στον Γιάννη Στουρνάρα «για να προλάβουν τα χειρότερα», καθώς τελείωνε ο χρόνος της δημόσιας διαβούλευσης του νομοσχεδίου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων.

Δυναμική ήταν και η παρουσία τους στις αρχές του Οκτωβρίου όταν… ανά δεκάδες, πάλι, «χτύπησαν» το υπουργείο Οικονομικών με ερώτηση για το επίδομα θέρμανσης, ενώ είχαν προηγηθεί ανάλογες κινήσεις για τους πλειστηριασμούς.

Τις τελευταίες ημέρες ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Θανάσης Μπούρας προσπάθησε να βάλει φρένο στις «ομαδικές ερωτήσεις» που κατατίθενται ερήμην του ιδίου και τους κυβερνητικού επιτελείου. Για την… ιστορία, οι υπογράφοντες βουλευτές είναι οι Ιορδάνης Τζαμτζής, Παύλος Βογιατζής, Δημήτρης Κυριαζίδης, Μαρία Αντωνίου, Αθαν.Νταβλούρος, Κώστας Κόλλιας, Ιω. Λαμπρόπουλος, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, Στάθης Κωνσταντινίδης, Σπύρος Ταλιαδούρος, Γιάννης Ιωαννίδης, Κώστας Κουκοδήμος, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Ηλίας Βλαχογιάννης, Γιώργος Στύλιος, Ανδρέας Μαρίνος, Κώστας Κλειτσιώτης, Γιάννης Πασχαλίδης, Ασημίνα Σκόνδρα, Μανέλαος Βλάχβεης, Δημήτρης Σαμπαζιώτης και Ανδρέας Κουτσούμπας.

Μ.Κ.

 

 

Διαβάστε επίσης