Δικαστική έρευνα για το ΕΣΡ

Επιμένει ο Νίκος Νικολόπουλος στην κόντρα του με το ΕΣΡ για τον επιλεκτικό έλεγχο του συμβουλίου σε ό,τι αφορά τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Ο βουλευτής Αχαΐας και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος βρίσκεται σε ανοιχτή κόντρα με το ΕΣΡ και ιδιαίτερα με τον αντιπρόεδρο Ροδόλφο Μορώνη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Μορώνης κάνει λόγο για βάναυση συκοφαντία κατά των μελών του ΕΣΡ, ενώ από την πλευρά του ο βουλευτής Αχαΐας μιλά για «προκλητική παράβαση καθήκοντος με συνέπεια την πρόκληση ζημιάς εκατομμυρίων ευρώ εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου».

Μάλιστα, ο κ. Νικολόπουλος κατηγορεί το ΕΣΡ για «συστηματική πολυετή, επιλεκτική και προσχηματική άρνηση οφειλόμενων ελέγχων από το ΕΣΡ για την προέλευση των πόρων και το πόθεν έσχες των πραγματικών μετόχων ραδιοτηλεοπτικών σταθμών».

Το σίριαλ είναι παλιό, καθώς ο κ. Νικολόπουλος με ερωτήσεις του έχει ζητήσει ουκ ολίγες φορές να μάθει για ποιον λόγο το ΕΣΡ δεν έχει κάνει ουσιαστικό έλεγχο για τα οικονομικά του Alpha και τις οφειλές του Δημήτρη Κοντομηνά προς το Δημόσιο. Επίσης, ο κ. Νικολόπουλος, με αφορμή τα όσα είχε πει ο επιχειρηματίας κατά την κατάθεσή του στην εξεταστική για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, όπου παραδέχθηκε και το περίπλοκο σε ό,τι αφορά τη μετοχική σύνθεση της εταιρείας που παρουσιάζεται ως ιδιοκτήτρια του Alpha, ζήτησε περαιτέρω έλεγχο. Επίσης ο βουλευτής Αχαΐας πρόσφατα στις 16 Απριλίου του 2018 κατέθεσε ερώτηση όπου, με αφορμή την πώληση εκ μέρους του κ. Κοντομηνά του Alpha Κύπρου, ερωτά εάν το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ προχώρησε ώστε να κατάσχει το αντίτιμο της πώλησης ως μέρος της αποπληρωμής των οφειλομένων από τον επιχειρηματία, και υπενθύμισε ότι στον κ. Κοντομηνά έχουν καταλογιστεί από οφειλόμενους φόρους 77 εκατομμύρια ευρώ.

 Φούντωσε πάλι η κόντρα

Πριν από λίγες ημέρες η «Εφημερίδα των Συντακτών» (23 Μαΐου) σε άρθρο της δημοσίευσε δηλώσεις του αντιπροέδρου του ΕΣΡ, Ροδόλφου Μορώνη. Εκεί ο κ. Μορώνης ισχυρίστηκε ότι «το ΕΣΡ απάντησε στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά, ο οποίος απευθύνθηκε στο Συμβούλιο σχετικά με την ερώτηση του Νίκου Νικολόπουλου (βουλευτής πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος) για την απόρριψη από τις άδειες εθνικής εμβέλειας της “Τηλεοπτικής Ελληνικής Α.Ε.”». Ο κ. Μορώνης ξεκαθάρισε ότι απάντηση ζητείται από τον υπουργό, αλλά στη δική τους απάντηση σημειώνουν ότι ο βουλευτής καθυβρίζει και «βαναύσως συκοφαντεί» τα μέλη του ΕΣΡ στην ερώτησή του, τα κατηγορεί ως «δράστες εγκλημάτων» και έχει αποστείλει και εξώδικα εναντίον τους για παράβαση καθήκοντος. Γι’ αυτό, όπως τόνισε, «τα μέλη της ανεξάρτητης αρχής επιφυλάσσονται για άσκηση παντός νομίμου δικαιώματος».

Εξώδικο χωρίς απάντηση…

Η αλήθεια είναι ότι όντως ο κ. Νικολόπουλος έχει καταθέσει πέραν των ερωτήσεών του και εξώδικο από τις 29 Δεκεμβρίου του 2017 όπου μεταξύ άλλων αναφέρει: «Επίσης, στις 2-12-2016 κατέθεσα νέα ερώτηση με αρ. 1695/2-12-2016 για να γνωστοποιηθεί αν έχουν δρομολογηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών οι ενέργειες για Οριστική επίδοση Σημειώματος Ελέγχου.

Στις 26 Οκτωβρίου επανήλθα και με δελτίο Τύπου έθεσα τα ερωτήματα:

α) Για την υπόθεση των 75 εκατ. ευρώ.

β) Για το ζήτημα της καταβολής του 50% προκειμένου να αποκτηθεί το δικαίωμα άσκησης των ένδικων μέσων.

γ) Για τις διαγραφές καταλογισθέντων φόρων και τους λόγους που οδήγησαν σε αυτές την αμαρτωλή Επιτροπή Επίλυσης Διαφορών.

Σημειωτέον ότι ένας εκ των τεσσάρων μετόχων της ΑΔΤ είναι η κυπριακή Mantelord LTD, με μοναδικό μέτοχο την κα Μαρία Κοντομηνά και η οποία σήμερα κατέχει το 100 % των μετοχών της offshore Alpha Media Group, ιδιοκτήτρια των μετοχών του Alpha. Η μεταβίβαση έγινε το 2016, αφού είχαν εκδοθεί οι εισαγγελικές και ανακριτικές διατάξεις περί δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων του Δημήτρη Κοντομηνά, αφήνοντας ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο της καταδολίευσης δανειστών εις βάρος του Δημοσίου.

Και το ερώτημα που προκύπτει είναι αν επιτέλους το ΕΣΡ έχει ελέγξει και εγκρίνει την καταφανέστατα παράνομη μεταβίβαση με προφανή ζημία του Δημοσίου».

Σε άλλο σημείο του εξωδίκου αναφέρει ο βουλευτής:

«Ερωτάσθε, Κύριοι του ΕΣΡ

  1. Εάν το Συμβούλιό σας είχε ελέγξει και εγκρίνει την παραπάνω μεταβίβαση των μετοχών της Alpha Δορυφορικής, νομιμοποιώντας έτσι ένα πλήθος παρανομιών, με κυριότερο αδίκημα αυτό της φοροδιαφυγής;
  2. Εάν είχατε ελέγξει ως οφείλατε το “πόθεν έσχες” των ατόμων στα οποία μεταβιβάστηκαν οι μετοχές (της κυρίας Μαρίας Κοντομηνά και άλλων);
  3. Εάν στον επικείμενο διαγωνισμό για την απόκτηση των τηλεοπτικών αδειών θα ερευνήσετε για να διαπιστώσετε αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή σε αυτόν της κυρίας Μαρίας Κοντομηνά ή άλλων παρενθέτων –κατά πληροφορίες– προσώπων;»

 

Και η ερώτηση προς τον Παππά

Σε ό,τι αφορά την ερώτηση προς τον υπουργό Νίκο Παππά, από τις 10 Μαΐου, ο κ. Νικολόπουλος αναφέρει: «Είναι δυνατόν η Κυβέρνηση και εσείς ο αρμόδιος Υπουργός να ανέχεσθε την, εν τη πράξει, τακτική των “δύο μέτρων και δύο σταθμών” του ΕΣΡ, ανάλογα με τον υπερθεματιστή;

Αληθεύει ότι στην πολύωρη συνεδρίαση της Τετάρτης υπήρξε θέμα και με τον Alpha. Πληροφορίες επιμένουν ότι στα μέλη της Ανεξάρτητης Αρχής έφτασε καταγγελία η οποία εμφάνιζε ως προβληματικό το πόθεν έσχες ενός φυσικού προσώπου που μετέχει στην μετοχική σύνθεση του καναλιού, και ότι αν το ΕΣΡ κινούνταν βάσει του τυπικού γράμματος του νόμου θα έπρεπε να αποκλείσει το κανάλι; Στην περίπτωση του οποίου το ΕΣΡ επί έτη και προσχηματικά αρνείται πεισματικά, να ελέγξει αφενός μεν την προέλευση των οικονομικών μέσων του εκάστοτε πραγματικού μετόχου, αφετέρου δε τις διαδοχικές μεταβιβάσεις και συναλλαγές, στο πρόσωπο του πραγματικού μετόχου, ανάλογα με τις εκκρεμότητές του στην Δικαιοσύνη. Θα ζητήσετε από την ΑΑΔΕ και από τους οικονομικούς εισαγγελείς να ελέγξουν και να διερευνήσουν εάν έχει ζημιωθεί και με πόσα εκατομμύρια το δημόσιο συμφέρον; Αν ναι, ποιες πρωτοβουλίες σκοπεύετε να αναλάβετε για διασφάλιση του δημοσίου;».

 

Ν. Νικολόπουλος: «Θα μηνύσω το ΕΣΡ»

Σε ερώτηση της «Α» σχετικά με το ΕΣΡ και τους ισχυρισμούς του Ροδόλφου Μορώνη, ότι «βαναύσως συκοφαντεί» τα μέλη της ανεξάρτητης αρχής, η απάντηση του βουλευτή εμπεριείχε και είδηση. Η πλήρης δήλωσή του έχει ως εξής:

«Αν συκοφαντώ ή όχι το ΕΣΡ θα το κρίνει η Δικαιοσύνη στην οποία θα απευθυνθώ, με κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς, ώστε να εξετασθούν αυτά τα οποία ανέφερα στο εξώδικό μου προς το ΕΣΡ στις 17/12/2017, και για τα οποία ποτέ δεν πήρα απάντηση. Και βεβαίως το αντικείμενο της έρευνας των αρμοδίων εισαγγελέων δεν πρόκειται να περιορισθεί στο πλημμεληματικό αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης, αλλά στο κακουργηματικό της απιστίας εις βάρος του Δημοσίου, αδίκημα το οποίο ενδεχομένως να οδηγήσει κάποιους στο ευαγές ίδρυμα του Κορυδαλλού».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα