Δικαστικό κυνήγι στους πειρατές του ίντερνετ 

Μετά την απόφαση– βόμβα του Ανωτάτου Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (ΑΕΔ) με την οποία κρίθηκε οι εταιρείες παροχής ίντερνετ οφείλουν να μπλοκάρουν ιστοσελίδες που παραβιάζουν το νομοθετικό πλαίσιο για τα πνευματικά δικαιώματα και τα ελληνικά δικαστήρια θέτουν τα όρια εντός των οποίων μπορούν να κινηθούν οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές ιστοσελίδων, όταν διαχειρίζονται υλικό και πληροφορίες που δεν τους ανήκουν.

Η ελληνική δικαιοσύνη με αποφάσεις που εκδίδει ανοίγει «ομπρέλα προστασίας» στους κατόχους των πνευματικών δικαιωμάτων και επιβάλει ποινές φυλάκισης στους λεγόμενους «πειρατές» του Διαδικτύου, που διακίνησαν μέσω των ιστοσελίδων τους παράνομα οπτικοακουστικό υλικό. Οι αποφάσεις που κινούνται προς τη γραμμή της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας, φέρνουν αντιμέτωπους τους διαχειριστές ιδιαίτερα δημοφιλών σελίδων ακόμη και με ποινές φυλάκισης.

Χαρακτηριστική είναι η πρώτη τελεσίδικη απόφαση που εξέδωσε τον περασμένο Μάρτιο η ελληνική δικαιοσύνη και συγκεκριμένα Εφετείο στη Θεσσαλονίκη. Με την απόφαση του δικαστηρίου ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης έπεσε βαρύς, σε έναν εκ των συνδιαχειριστών της ελληνικής ιστοσελίδας «gamato.info», ο οποίος και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκιση 6 μηνών. Σύμφωνα με την απόφαση ο συγκεκριμένος ιστότοπος παρείχε αρχεία torrent, τα οποία καθιστούσαν δυνατό το διαμοιρασμό, καθώς και την κτήση πρόσβασης σε οπτικοακουστικά και άλλα έργα (ταινίες, σειρές, μουσική, λογισμικό κλπ.).

Η εν λόγω απόφαση είναι η πρώτη στο είδος της και με αυτή αναγνωρίζεται τελεσίδικα η αυτοτελή ποινική ευθύνη ατόμων που έχουν το ρόλο του συνδιαχειριστή, χωρίς να είναι ιδιοκτήτες παράνομης ιστοσελίδας. Μάλιστα, το σκεπτικό των δικαστών αναμένεται να αποτελέσει και τον «οδηγό» για τις αποφάσεις που θα εκδώσει η δικαιοσύνη στο μέλλον. Αξίζει να σημειωθεί πως σε εκκρεμότητα είναι η εκδίκαση υποθέσεων για επτά ακόμη άτομα, που συμμετείχαν στη λειτουργία και διαχείριση του «gamato.info», μεταξύ αυτών και των ιδιοκτητών της.

«Βροχή» οι μηνύσεις από την ΕΠΟΕ

Στην προσπάθειά της να περιχαρακώσει τους κατόχους των πνευματικών δικαιωμάτων η Εταιρεία Προστασίας Οπτικοακουστικών Έργων (ΕΠΟΕ), έχει καταθέσει στην ελληνική δικαιοσύνη σειρά μηνύσεων σε βάρος ιστοσελίδων που διαχειρίζονται παράνομα τέτοιο υλικό.

Έτσι, κινήθηκε η δικαστική διαδικασία – παρέμβαση εισαγγελέα, έρευνα κ.λπ. – και εκδόθηκε μια ακόμη καταδικαστική απόφαση σε βάρος του ιδιοκτήτη και συνδιαχειριστή της ιστοσελίδας «greekstars.biz». Η απόφαση εκδόθηκε από Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης και με αυτή επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 6 ετών και χρηματική ποινή 10.000 ευρώ στον πρώτο εκ των κατηγορουμένων και ποινή φυλάκισης 3 ετών στον δεύτερο.

Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα παρείχε υπερσυνδέσμους (links), που παρέπεμπαν, μεταξύ άλλων, και σε οπτικοακουστικά έργα (ταινίες, σειρές κλπ.). Αποτελεί δε ένα κρίκο μίας σειράς από ιστοσελίδες με κύριο domain το «greekstars», οι οποίες δημιουργήθηκαν από το ίδιο πρόσωπο με σκοπό να αποφύγει τις συνέπειες των ποινικών διώξεων που έχουν ασκηθεί εις βάρος του, ύστερα από συνολικά 4 μηνύσεις (2009, 2010, 2011 και 2013) που έχει υποβάλει η ΕΠΟΕ εναντίον του. Μάλιστα, εκτός από την παραπάνω απόφαση, εις βάρος του ίδιου ιδιοκτήτη και διαχειριστή, έχουν εκδοθεί δύο παραπεμπτικά βουλεύματα για την κατηγορία της κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας σε βαθμό κακουργήματος.

Ακόμη, καταδικαστικές αποφάσεις έχουν εκδοθεί και σε βάρος των ιδιοκτητών και διαχειριστών των ιστοσελίδων greek-fun.com (ποινή φυλάκισης τριών ετών) και geomelitini.blogspot.gr (ποινή φυλάκισης ενός έτους).

Η απόφαση του ΑΕΔ

Τάξη, όμως, στο χάος του Διαδικτύου έχει βάλει με απόφασή του το ΑΕΔ, το οποίο αποφάνθηκε πως σε περίπτωση που ιστοσελίδες φιλοξενούν περιεχόμενο το οποίο παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, τότε εταιρείες παροχής ίντερνετ θα πρέπει να τις μπλοκάρουν.

Η συγκεκριμένη απόφαση προέκυψε μετά από αίτημα για βοήθεια προς το δικαστήριο από το αντίστοιχο Ανώτατο Δικαστήριο της Αυστρίας, σχετικά με δικαστική διαμάχη μεταξύ του τοπικού παρόχου και δύο εταιρειών ψυχαγωγίας και παραγωγής ταινιών. Οι εταιρείες ζήτησαν να απαγορευτεί η πρόσβαση σε συγκεκριμένη ιστοσελίδα που διέθετε υπηρεσία προβολής ταινιών συνεχούς ροής με περιεχόμενο του οποίου τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στις ίδιες.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην απόφαση, η εταιρεία του τοπικού παρόχου αρνήθηκε να προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια με το επιχείρημα ότι δεν φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο της εν λόγω ιστοσελίδας. Επίσης υποστήριξε πως δεν υπάρχει κάποια απόδειξη ή δικαστική εντολή που να αναφέρει ότι οι πελάτες της παρανομούν χρησιμοποιώντας το δίκτυο της για πρόσβαση στη συγκεκριμένη υπηρεσία. Τόνισε δε ότι οποιαδήποτε ενέργεια προς αυτή τη κατεύθυνση τεχνικά θα μπορούσε εύκολα να παρακαμφθεί από τους χρήστες.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διαφώνησε, εξηγώντας στην απόφασή του ότι ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα πνευματικά δικαιώματα δεν απαιτεί να υπάρχει συγκεκριμένη σχέση μεταξύ αυτού που παραβιάζει τα δικαιώματα και του παρόχου.

 

 

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα