Δικαστικοί γρίφοι και παράδοξα: Ιδιοκτήτης ο Μαρινάκης… πάει παντού

Ο περιοριστικός όρος για Μαρινάκη αφορά μόνο το Δ.Σ

Στην εκπομπή της περασμένης Δευτέρας «Η Δίκη», με παρουσιαστή τον Κυριάκο Θωμαΐδη, κορυφαίο θέμα ήταν η συζήτηση για τη νόμιμη ή μη συμμετοχή του Βαγγέλη Μαρινάκη στον όμιλο Big4.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, ο γνωστός δημοσιογράφος Μάκης Τριανταφυλλόπουλος –που σε κάθε ευκαιρία δείχνει την ιδιαίτερη «αγάπη» που τρέφει για τον ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού– ήταν κάθετος στην τοποθέτησή του ότι η συμμετοχή του εφοπλιστή στη συνάντηση αυτή θα ήταν ευθεία παραβίαση του περιοριστικού όρου περί «μη ενασχόλησής του με το ποδόσφαιρο».

Βεβαίως, αντίστοιχα αισθήματα του εφοπλιστή για τον Μάκη είχαν δείξει κατά καιρούς και τα φιλικά του ΜΜΕ.

Έτσι, είχαμε τον Μάκη συχνά-πυκνά να κραδαίνει την άσκηση δίωξης εις βάρος του εφοπλιστή για την υπόθεση του Noor1, παρά το γεγονός ότι όλη η υπόθεση βρίσκεται ακόμη προ της έναρξης της ανακριτικής διαδικασίας.

Από την άλλη μεριά, μέχρι πρότινος, υπήρχαν αρκετά δημοσιεύματα σχετικά με τη δανειοδότηση ύψους 9 εκατ. ευρώ της (πρώην) εφημερίδας «Veto», του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου από την (πρώην) τράπεζα Proton Bank, του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, καθώς επίσης για την εξαγορά της έναντι ποσού 2 εκατ. ευρώ από τον (πρώην) συνεργάτη του τραπεζίτη και σήμερα καταζητούμενο Κυριακίδη.

Εμείς βεβαίως δεν θα σταθούμε στις εκατέρωθεν βολές, αλλά θα αρκεστούμε στο θέμα της έρευνας του περιοριστικού όρου που είχε επιβληθεί το 2015 στον Βαγγέλη Μαρινάκη από τον ανακριτή Γ. Ανδρεάδη.

Έχουμε και λέμε, λοιπόν.

1] Στις 18/6/2015 ο ανακριτής Γ. Ανδρεάδης επέβαλε στον εφοπλιστή τον περιοριστικό όρο της «απαγόρευσης ενασχόλησής του με το ποδόσφαιρο».

2] Στις 8/3/2016, ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής προσκάλεσε σε συνάντηση, για επίλυση θεμάτων του ποδοσφαίρου, τους Β. Μαρινάκη, Ιβάν Σαββίδη, Δ. Μελισσανίδη και Γ. Αλαφούζο.

Δεδομένου του περιοριστικού όρου, ο δικηγόρος του εφοπλιστή Β. Δημακόπουλος ζήτησε από τον τότε προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Ισίδωρο Ντογιάκο να μάθει εάν η παρουσία του Β. Μαρινάκη στη συνάντηση Κοντονή παραβίαζε τον περιοριστικό του όρο.

Ο Ισίδωρος Ντογιάκος απάντησε ότι αρμοδιότητα για το εύρος του περιοριστικού όρου είχε μόνο ο ανακριτής που τον εξέδωσε.

Αμέσως μετά, από τους νομικούς παραστάτες του εφοπλιστή εστάλη ερώτημα στον ανακριτή, ερώτημα για το οποίο ουδέποτε –ακόμη και μέχρι σήμερα– υπήρξε απάντηση.

Με αυτά τα δεδομένα, ο Βαγγέλης Μαρινάκης, γνωρίζοντας τα… «τρυφερά» αισθήματα του Σταύρου Κοντονή προς το πρόσωπό του, προτίμησε να μην ανταποκριθεί στην πρόσκληση του υφυπουργού, αφού κατά την έξοδό του από τον χώρο της συνάντησης υπήρχε ενδεχόμενο να εμφανιστούν κάποιος εισαγγελέας και δυο-τρία περιπολικά για να τον οδηγήσουν για καφεδάκι στην Ευελπίδων με την κατηγορία της παραβίασης του περιοριστικού όρου.

Σημ.: Μετά το ναυάγιο της συνάντησης των τεσσάρων μεγάλων, ο ακριβοδίκαιος υφυπουργός Σταύρος Κοντονής καταλόγισε την ευθύνη για την αποτυχία της συνάντησης στον Ισίδωρο Ντογιάκο…

3] Στις 7/11/2017, με απόφαση του Συμβουλίου Εφετών, ο Βαγγέλης Μαρινάκης παραπέμπεται σε δίκη.

Λόγω συγκεκριμένης διάταξης νόμου, αμέσως ο εφοπλιστής παραιτείται από την προεδρία της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Την ίδια ημέρα, ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, γνωμοδοτεί(!!!) ότι ο Β. Μαρινάκης πρέπει να μεταβιβάσει τις μετοχές του.

Αναλυτικά η δήλωση του υφυπουργού έχει ως εξής:

«Έμαθα κι εγώ τις πληροφορίες μέσω δημοσιευμάτων για το ζήτημα της παραπομπής 28 παραγόντων ποδοσφαίρου για σύσταση συμμορίας και αλλοίωση αποτελεσμάτων.

»Περιμένω κι εγώ να δω το βούλευμα κι αντίστοιχα να πράξουμε τα δέοντα. Εφόσον τα αναγραφόμενα στο δημοσίευμα ισχύουν, τότε μέσα στις επόμενες 15 ημέρες θα πρέπει οι κατηγορούμενοι – αυτοί που έχουν παραπεμφθεί με βούλευμα στο ακροατήριο – να σταματήσουν την ενασχόληση με τον αθλητισμό κι εφόσον μιλάμε για ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρίες να μεταβιβάσουν και το μετοχικό τους μερίδιο.

»Κι εφόσον αυτό δεν γίνει μέσα στις επόμενες 15 ημέρες, μπορεί να γίνει με διεξοδική πράξη του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού. Δική μας, δηλαδή, κρατική παρέμβαση. Με βάση τον αθλητικό νόμο 2725, όπως ισχύει και στο καταστατικό. Περιμένουμε να δούμε, δεν μιλάμε ακόμη με σιγουριά και βεβαιότητα, αλλά εφόσον αυτό ισχύει, τότε τα επόμενα βήματα είναι αυτά που σας περιέγραψα».

Βεβαίως, η «γνωμοδότηση» αυτή του Γ. Βασιλειάδη ήταν καθ’ ολοκληρίαν εσφαλμένη, αφού η περιουσία κάθε πολίτη προστατεύεται από το Σύνταγμα ανεξάρτητα από την οποιαδήποτε δικαστική εμπλοκή του.

Ο Γ. Βασιλειάδης άμεσα έθεσε το θέμα στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ), αλλά η απάντηση που πήρε ήταν κάθετα αρνητική.

Η ερμηνεία που δόθηκε ήταν ότι εφόσον κάποιος είναι ιδιοκτήτης ΠΑΕ, και με δεδομένο ότι λόγω διάταξης του Συντάγματος η περιουσία του προστατεύεται, δεν είναι δυνατόν να μην έχει ενασχόληση με το ποδόσφαιρο. Κι αυτό γιατί με την ιδιότητα του μεγαλομετόχου συμμετέχει στις γενικές συνελεύσεις της ΠΑΕ, με την ψήφο του εκλέγει τα μέλη του ΔΣ αυτής, εγκρίνει ή απορρίπτει την αγορά ή την πώληση ποδοσφαιριστών, εγκρίνει ή απορρίπτει την κατασκευή ή ενοικίαση γηπεδικών εγκαταστάσεων και καθορίζει τη θέση της ΠΑΕ έναντι των αρχών και των αρμοδίων οργάνων του ποδοσφαίρου. Δηλαδή, με λίγα  λόγια, είναι αδύνατον ως ιδιοκτήτης να μην ασχολείται με τα ποδοσφαιρικά θέματα της εταιρείας του.

Έτσι, η απαγόρευση της ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο περιορίστηκε μόνο στη συμμετοχή του Β. Μαρινάκη στο ΔΣ της ΠΑΕ και στη νομική εκπροσώπησή της σε υπερκείμενους φορείς.

Υπ’ αυτήν λοιπόν τη μορφή του ιδιοκτήτη, συμμετείχε και στην προχθεσινή συνάντηση του ομίλου Big4, ανεξάρτητα του προσωνυμίου «άτυπη συνάντηση» που έδωσαν οι νομικοί «εγκέφαλοι» των συνδαιτυμόνων.

Εδώ είναι σκόπιμο να επισημάνουμε τις ιδιότητες με τις οποίες παρευρέθησαν στη συνάντηση τα μέλη της Big4.

1ον] Ιβάν Σαββίδης: Πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και όχι –κατά δήλωσή του– ιδιοκτήτης!

2ον] Γ. Αλαφούζος: Μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟ.

3ον] Β. Μαρινάκης: Μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

4ον] Δ. Μελισσανίδης: Όχι μέτοχος, όχι μέλος του ΔΣ της ΠΑΕ, αλλά «διοικητής» – σύμφωνα με σχετική ρήση του μέλους της ΕΕΑ κας Ειρήνης Μαρούπα, όρος ερευνητέος για τα δρώμενα του ποδοσφαίρου.

Και για να σταματήσουμε την πλάκα, ο Δημήτρης Μελισσανίδης είναι το Α και το Ω της ΠΑΕ ΑΕΚ. Κατά συνέπεια, οι διάφορες ετικέτες για το νομικό καθεστώς υπό το οποίο εμφανίζονται οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ, ελάχιστη σημασία έχουν.

Με όλα τα παραπάνω αναγραφόμενα, τα λεχθέντα στην εκπομπή σχετικά με τον περιοριστικό όρο, πέραν των επιθέσεων τύπου «απεταξάμην» του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, θα έπρεπε να είχαν διατυπωθεί αφού προηγουμένως είχαν ερευνηθεί με σοβαρότητα.

Επειδή αναλύσεις αυτής της μορφής είναι κάτι το σύνηθες για τους συντάκτες της εφημερίδας που εκδίδουμε, πέραν των κωμικών επιφωνημάτων του τύπου «η Άποψη στηρίζει τον Μαρινάκη», θα θέλαμε αν κάποιος –από τους καλεσμένους στη «Δίκη» ή μη, έχει αντίρρηση, με επιχειρήματα να διατυπώσει τον επίλογό του. Βεβαίως, δεν ευελπιστούμε ότι θα λάβουμε απάντηση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα