Δίκη Χρυσής Αυγής: Σήμερα η απολογία του Νίκου Μιχαλολιάκου

Θα βρεθεί ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. «Φρούριο» το Εφετείο Αθηνών. Χάος στην Αλεξάνδρας λόγω πορείας διαμαρτυρίας κατά της οργάνωσης

Μετά από τέσσερα περίπου χρόνια κλείνει ο κύκλος των απολογιών στη δίκη της Χρυσής Αυγής καθώς αναμένεται να βρεθεί ενώπιον του Εφετείου Κακουργημάτων ο γενικός γραμματέας του κόμματος Νίκος Μιχαλολιάκος κατηγορούμενος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής, είναι ο τελευταίος που θα καταθέσει στη δίκη, όπου καλείται να αντικρούσει σωρεία σημείων και στοιχείων της δικογραφίας που του αποδίδουν τον ρόλο αρχηγού εγκληματικής οργάνωσης και απόλυτου γνώστη όλων των ενεργειών μελών της Χρυσής Αυγής και κύριου υπεύθυνου για αυτές.

Στην δικογραφία τονίζεται πως η οργάνωση “υπό τον μανδύα πολιτικού κόμματος” επιδιώκει με την χρήση βίας, με την καταπάτηση δικαιωμάτων των άλλων, να επιβάλει τις αρχές της οι οποίες “είναι ποινικά αδιάφορες”. Τόσο ο εισαγγελέας και οι ανακρίτριες που χειρίστηκαν την υπόθεση, όσο και οι εφέτες που εξέδωσαν το παραπεμπτικό βούλευμα, ουσιαστικά έχουν ήδη απαντήσει στο επιχείρημα που ακούστηκε ήδη από κάποιους εκ των κατηγορουμένων δια της ερώτησης προς το δικαστήριο “διώκομαι για τις ιδέες μου;”. Η απάντηση που δίνουν είναι σαφής στο ότι η Χρυσή Αυγή διώκεται για βίαιες πράξεις και ενέργειες ο πυρήνας των οποίων είναι η επιβολή και επικράτηση των αρχών της.

Ο έχων κατά το παραπεμπτικό βούλευμα “απόλυτη απεριόριστη και αδιαμφισβήτητη εξουσία” στην “στρατιωτικής δομής και ιεραρχίας” οργάνωση, θα εμφανιστεί για πρώτη φορά στο δικαστήριο που εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια εξετάζει αν ισχύει το παραπεμπτικό βούλευμα που θεωρεί πως “το ναζιστικού τύπου μόρφωμα Χρυσή Αυγή” είναι μία βίαιη, μισαλλόδοξη, ρατσιστική εγκληματική οργάνωση που δρα υπό τον μανδύα πολιτικού κόμματος το οποίο κινείται εκτός του Συντάγματος.

Μιχαλολιάκος: Η Χρυσή Αυγή είναι νόμιμο κόμμα

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ, ο Αρχηγός της Χρυσής Αυγής στην απολογία του αναμένεται να προβάλει τη θέση που, είτε με λιγότερη, είτε με περισσότερη ένταση, προέβαλαν και οι υπόλοιποι 17 συγκατηγορούμενοι του, πρώην βουλευτές, περί πολιτικής δίωξης και σκευωρίας με στόχο την ανακοπή της ανοδικής πορείας του κόμματος. Μέχρι στιγμής ο Γιάννης Λαγός ήταν ο μόνος που ανέβασε τους τόνους γύρω από αυτή τη θέση, επιτιθέμενος κατά την απολογία του στο δικαστήριο.

Όπως εκτιμάται ο κ. Μιχαλολιάκος θα κινηθεί στην ίδια κατεύθυνση που είχε κινηθεί και ενώπιον του ανακριτή Σπύρου Γεωργουλέα τον Οκτώβριο του 2013, σχεδόν 15 ημέρες μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, οπότε και είχε συλληφθεί και προφυλακιστεί για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Ενώπιον του ανακριτή ο κ. Μιχαλολιάκος είχε αρνηθεί την κατηγορία αναφέροντας πως η Χρυσή Αυγή έχει δημοκρατική δομή και οργάνωση, είχε καταδικάσει τις στρατιωτικού τύπου εμφανίσεις μελών της αλλά και κάθε βίαιη συμπεριφορά και είχε χαρακτηρίσει συκοφαντίες τα περί ταγμάτων εφόδου. Όπως και ο μακροχρόνιος φίλος, συνοδοιπόρος και κουμπάρος του, Χρήστος Παππάς, είχε αποκηρύξει τα εθνικοσοσιαλιστικά δείγματα της Χρυσής Αυγής της δεκαετίας του 1980, λέγοντας πως δεν τον εκφράζουν πλέον.

Τι καλείται να καταθέσει για τη δολοφονία Φύσσα

Όσον αφορά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, θα κληθεί να απαντήσει για τον χρόνο που ενημερώθηκε για το φονικό. Ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής είχε πει πως ενημερώθηκε την επόμενη μέρα, ισχυριζόμενος πως η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε λίγη ώρα μετά τον θανάσιμο τραυματισμό του μουσικού, με το Γ. Λαγό, αφορούσε διαδικαστικό θέμα για τις μετακινήσεις της ημέρας και όχι το έγκλημα στο Κερατσίνι. Το ίδιο επανέλαβε απολογούμενος και ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός.

Ο πρώην βουλευτής Νίκος Μίχος στη δική του απολογία είπε πως τη νύχτα της δολοφονίας “γινόταν χαμός” και πως κυριολεκτικά είχαν ανάψει τα τηλέφωνα “όλοι καλούσαν όλους”, συμπεριλαμβάνοντας στους “όλους” και τον αρχηγό της οργάνωσης.

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ο οποίος σύμφωνα με την κατηγορία ήταν ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης που δρούσε υπό τη σκέπη του κόμματος, θα είναι ο τελευταίος που θα απολογηθεί. Θα κληθεί να απαντήσει για όλες τις έκνομες ενέργειες που κατηγορούνται ότι διέπραξαν τα μέλη της οργάνωσης, με κορυφαία τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κατηγορητήριο, ο Νίκος Μιχαλολιάκος «υπό την ιδιότητα του μέλους της στενής ηγετικής ομάδας της οργανώσεως και του βουλευτού της Χρυσής Αυγής διηύθυνε αυτήν παρέχων διαταγές, οδηγίες και εντολές προς τα μέλη της οργανώσεως, ελέγχων απολύτως τη δράση αυτής και ενεργών προς επίτευξη των παρανόμων σκοπών της όπως ανωτέρω αυτοί αναλυτικώς αναφέρονται».

Εκτιμάται, βέβαια, πως ο Νίκος Μιχαλολιάκος θα παραμείνει πιστός στη γραμμή της πολιτικής δίωξης που ακολούθησαν και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από το Εφετείο

Την ίδια ώρα, αντιφασιστικές οργανώσεις και μέλη του ΠΑΜΕ πραγματοποιούν συγκέντρωση έξω από το Εφετείο, παρουσία δυνάμεων των ΜΑΤ. Η κυκλοφορία στην κάθοδο της λεωφόρου Αλεξάνδρας έχει διακοπεί.

 

Διαβάστε επίσης