ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΟΥ Τ.Τ.: Αθώος ο Άγγελος Φιλιππίδης, «ένοχη» η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου

Μετά από 7 χρόνια, αφού πρώτα βρέθηκε κρατούμενος  στις τουρκικές φυλακές από παράνομες ενέργειες της εισαγγελέως, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αθώωσε τον πρώην πρόεδρο του Τ.Τ.

Χρειάστηκε να περάσουν 7 χρόνια για να αντιληφθεί ο πρώην πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Άγγελος Φιλιππίδης, ότι η Θέμις εκτός από τυφλή και βαρήκοη είναι και εξοργιστικά βραδυπορούσα. Κι αυτό διότι μέσω μίας ποινικής διαδικασίας που ξεκίνησε το 2013 έφτασε το 2020 το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών να απαλλάξει πλήρως όλους όσοι εμπλέκονταν στο αποκαλούμενο σκάνδαλο των φερόμενων επισφαλών δανείων της τράπεζας κατά την περίοδο 2008-2010.

Η δικαστική οδύσσεια του Άγγελου Φιλιππίδη ξεκίνησε όταν η επίκουρη εισαγγελέας Διαφθοράς, Πόπη Παπανδρέου, τύλιξε σε 150 κόλλες χαρτί –τόση έκταση είχε το πόρισμά της για την υπόθεση του Τ.Τ.– τον 57χρονο σήμερα οικονομολόγο, κρίνοντας ότι με τις πράξεις του ως προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου εξασφάλισε σε επιχειρηματίες επισφαλείς δανειοδοτήσεις εκατομμυρίων ευρώ, προκαλώντας οικονομική ζημία εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Μάλιστα τον Ιανουάριο του 2014 ο Άγγελος Φιλιππίδης συνελήφθη στην Τουρκία μετά από διεθνές ένταλμα σύλληψης –λες και ήταν μέλος της Αλ Κάιντα–, αντιμετωπίζοντας τις κατηγορίες της απάτης σε βάρος του Δημοσίου, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του ν. 1608/50, της κακουργηματικής απιστίας και άμεση συνέπεια σε αυτή, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες και άμεση συνέργεια σε αυτήν. Της σύλληψης Φιλιππίδη είχαν προηγηθεί η έκδοση ενταλμάτων και η σύλληψη 4 εμπλεκομένων ατόμων (του επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά και τριών στελεχών του Τ.Τ.) και η αναζήτηση ακόμη τριών: του Κυριάκου Γριβέα, της συζύγου του Αναστασίας Βάτσικα και του Άγγ. Φιλιππίδη, ο οποίος βρισκόταν σε ταξίδι στο εξωτερικό.

Στο σημείο αυτό αξίζει να υπενθυμιστεί ότι ο Άγγελος Φιλιππίδης, κόντρα στις εικασίες που τον ήθελαν να έχει διαφύγει εκτός συνόρων για να γλιτώσει τη σύλληψη, εμφανίστηκε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 εξηγώντας ότι βρίσκεται σε προγραμματισμένο ταξίδι στο εξωτερικό, ότι έμαθε για το ένταλμα από το ίντερνετ και πως θα συμπιέσει τις επαγγελματικές υποχρεώσεις του προκειμένου να επιστρέψει το συντομότερο δυνατό στην Ελλάδα.

Προφανώς, για την «άτεγκτη» εισαγγελέα δεν αρκούσε η δήλωσή του, και επιδιώκοντας να κάνει «ντόρο» γύρω από το όνομά της, φρόντισε να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης, ώστε ο Άγγ. Φιλιππίδης να συλληφθεί από τις τουρκικές αρχές, και να παραμείνει κρατούμενος για μεγάλο χρονικό διάστημα σε συνθήκες τύπου «Εξπρές του μεσονυχτίου».

Φυσικά η… ρεκλάμα είχε γίνει: ο δήθεν εγκληματίας του «λευκού κολάρου» είχε πιαστεί στη φάκα της άτεγκτης Δικαιοσύνης χωρίς ποτέ να κληθεί να δώσει εξηγήσεις γι’ αυτό που του φορτώθηκε ως κατηγορία και η κα Πόπη Παπανδρέου έγινε πρωτοσέλιδο με τίτλο «Η εισαγγελέας που τα έβαλε με τη Διαφθορά» και δημοσιογραφικούς ύμνους του τύπου το «νομικό “αστέρι”» που «αναμετρείται με μεγέθη πολιτικά, επιχειρηματικά, κοινωνικά που θα τρόμαζαν άλλους εισαγγελείς. Σαν Δαβίδ εναντίον Γολιάθ(…)».

Η σημερινή αθωωτική απόφαση είναι ένα δεύτερο χαστούκι για την εισαγγελέα, μετά το γνωστό κάζο στην άλλη δίωξή της το 2011, για τα στημένα παιγνίδια (το γνωστό Κοριόπολις), με τις μεταμεσονύκτιες συλλήψεις του Μπέου, που τελικά κατέληξε στην αθώωση όλων των διωκομένων.

Θα ήταν πλεονασμός να επισημανθεί ότι η περιπέτεια του Άγγελου Φιλιππίδη δεν στοίχισε μόνο ηθικά-ψυχολογικά στον άλλοτε πρόεδρο του Παναθηναϊκού, αλλά κυρίως επαγγελματικά, αφού το βιογραφικό του γνωστού μάνατζερ κηλιδώθηκε και, όπως αποδείχτηκε πανηγυρικά σήμερα, ΑΝΑΙΤΙΑ.

Με τη σημερινή απόφαση, αν υπάρχει «ένοχος» για τη διατύπωση επισφαλών πορισμάτων, που κατά τον συνήγορο του Άγγ. Φιλιππίδη, Θανάση Βαρλάμη, αποσκοπούσε σε συγκυρίες ή σκοπιμότητες, μάλλον θα πρέπει να αναζητηθεί στο πρόσωπο της κας Παπανδρέου.

Η δήλωση Φιλιππιδη

Μετά τη γνωστοποίηση της αθώωσής του ο Άγγελος Φιλιππίδης χαρακτήρισε «εξωφρενικό, ανεύθυνο και ανυποστήρικτο πόρισμα κατά τα λοιπά “υπεύθυνων προσώπων”» το εισαγγελικό πόρισμα βάσει του οποίου ο ίδιος διώχθηκε και συνελήφθη. Ο πρώην πρόεδρος του Τ.Τ. υποστήριξε συγκεκριμένα τα εξής:

«…Οκτώ χρόνια μετά την έναρξη της έρευνας από την Εισαγγελία Διαφθοράς για το ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ, κατά την διάρκεια της οποίας ποτέ δεν κλητεύθηκα για να δώσω εξηγήσεις, σήμερα, με ομόφωνη απόφαση του Εφετείου Αθηνών αθωώθηκα, όπως και όλοι όσοι κατηγορηθήκαν για απάτη σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου. Αποδόθηκε δηλαδή δικαιοσύνη μετά από μακρόχρονη και ενδελεχή διαδικασία, αφού η κατηγορία κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος ενώπιον των φυσικών μας δικαστών και μετά από απαλλακτική πρόταση της Εισαγγελέως της έδρας. Η προσωπική, επαγγελματική και κοινωνική καταστροφή, που προκλήθηκε σε όλους μας από εξωφρενικό, ανεύθυνο και ανυποστήρικτο πόρισμα κατά τα λοιπά “υπεύθυνων προσώπων”, είναι τόσο μεγάλη, ώστε μετριάζεται ακόμη και η χαρά και ανακούφιση που μας διακατέχει για τη δικαίωσή μας.

»Το 2007 μου ανατέθηκε η διοίκηση του ΤΤ. Εργασθήκαμε όλοι με ενάργεια, πίστη και μας διακατείχε το πάθος που απαιτούσε η περίσταση και ο σκοπός που υπηρετούσαμε. Παραλάβαμε μια τράπεζα με σοβαρές παθογένειες και την παραδώσαμε, δύο χρόνια αργότερα, πρώτη σε κεφαλαιακή επάρκεια στην Ελλάδα και τρίτη στην Ευρώπη. Το ΤΤ στην δεκαετή λειτουργία του ως εταιρεία απέδωσε καθαρά στο Ελληνικό δημόσιο πάνω από 3 δισ. ευρώ. Η απόφαση της μη κεφαλαιοποίησής του, μετά το κούρεμα των Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου που κατείχε, δυστυχώς συνοδεύθηκε με προσπάθεια ενοχοποίησης όλων των προηγουμένων διοικήσεών του και ιδίως εμού.

»Από τη θέση του αθώου πλέον της κατηγορίας που μου αποδόθηκε, θέλω να απευθύνω έκκληση για την προστασία των τραπεζικών στελεχών, που καλούνται με το βάρος της υπογραφής τους να δανειοδοτήσουν επιχειρήσεις εν μέσω κρίσεων, είτε οικονομικών, όπως από το 2008, είτε και υγειονομικών όπως βιώνουμε σήμερα. Οι χρηματοδοτήσεις αυτές δίνουν ώθηση στην αγορά και εργασία σε χιλιάδες συμπολίτες μας. Θυμίζω την δήλωση κατά την εμφάνισή μου στον ανακριτή, ότι δίνω την μάχη του αυτονόητου. Εφ’ όσον χάσω, κανείς τραπεζικός δεν θα θέτει την υπογραφή του σε δάνειο παρά μόνον με τη σύμπραξη του εισαγγελέως. Οι εξελίξεις με δικαίωσαν πλήρως.

»Εύχομαι, εφ’ εξής να γίνεται σεβαστό το δικαίωμα ακροάσεως του ελεγχομένου σε επίκαιρο χρόνο, με τις εγγυήσεις ενός ευρωπαϊκού δημοκρατικού κράτους και να μην φαλκιδεύεται η προσωπικότητα αθώων.

»Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους μου συμπαραστάθηκαν στον επταετή αγώνα μου, που είναι πολλοί για να τους αναφέρω όλους. Ιδιαίτερη όμως αναφορά οφείλω να κάνω, τόσο στους μικρομετόχους και τους πρώην εργαζόμενους στο ΤΤ, που σε όλη την διάρκεια των επτά ετών στάθηκαν στο πλευρό μου, όσο και στους συνηγόρους μου Αθανάσιο Βαρλάμη και Σπύρο Κλαδά.

Άγγελος Φιλιππίδης

τ. Πρόεδρος του ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΥ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ»

Θανάσης Βαρλάμης: «Επισφάλεια ποινικών διώξεων»

Αξιοσημείωτη είναι η τοποθέτηση του συνηγόρου του Άγγελου Φιλιππίδη, Θανάση Βαρλάμη, ο οποίος είπε:

«Η σημερινή αθώωση του Άγγελου Φιλιππίδη και για το αδίκημα της απάτης σε βάρος του Δημοσίου ως Προέδρου του ΤΤ, μετά από επτά χρόνια δικαστικού αγώνα για την ανάδειξη του διάτρητου της κατηγορίας, αναδεικνύει την επισφάλεια των ποινικών διώξεων, που στηρίζονται άνευ ετέρου σε πορίσματα “αρμοδίων”, που εξυπηρετούν συγκυρίες ή σκοπιμότητες.

»Δεν μπορώ να ξεπεράσω και να ξεχάσω τη σύλληψη του Α.Φ. στην Τουρκία και την παραμονή του για 22 ημέρες στις φυλακές του Μάλτεπε, χωρίς καν να έχει προηγουμένως κληθεί στην προκαταρκτική εξέταση τότε. Αν είχε κληθεί (γεγονός το οποίο επιδιώκαμε και ζητούσαμε με αυτοπρόσωπες παραστάσεις) δεν θα επικρεμόταν επί επτά έτη η τόσο βαριά και απαξιωτική αυτή κατηγορία, που αποδομήθηκε πλήρως ενώπιον του Τρ/λους Εφετείου Κακ/των Αθηνών και δεν θα έκριναν οι Τούρκοι δικαστές ως παράνομο το ένταλμα σύλληψης του Α.Φ., διότι είχε παραβιασθεί στην Ελλάδα η προηγουμένη ακρόαση του φερομένου ως κατηγορουμένου».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα