Δίκοπο μαχαίρι για τον ΣΥΡΙΖΑ το ροντέο για τη Novartis

Μπορεί στην Κουμουνδούρου να προσδοκούν πολιτικά οφέλη από το σκληρό ροκ στην Προανακριτική, αλλά δεν λείπουν και οι διαφωνίες για το αν οι λεονταρισμοί Πολάκη - Τζανακόπουλου είναι η ενδεδειγμένη τακτική που πρέπει να ακολουθήσει το κόμμα

Όταν την περασμένη Τρίτη έγινε της… Τρίτης –που θα έλεγε κι ο Λαζόπουλος– στη Βουλή, με τη Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής να ψηφίζουν την εξαίρεση του Δημήτρη Τζανακόπουλου και του Παύλου Πολάκη από την ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση Novartis, από τον ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλαν απαντήσεις. Πειστικές ή όχι μένει να φανεί. Αυτό που για την ώρα πάντως δεν χωρά αμφισβήτηση είναι το ροντέο που ετοιμάζεται να στήσει η αξιωματική αντιπολίτευση, ευελπιστώντας να εισπράξει τα αντίστοιχα πολιτικά οφέλη.

Του Νίκου Τσαγκατάκη

Παραφράζοντας τον Θουκυδίδη που έλεγε ότι τα πλεονέκτημα στον πόλεμο δεν τα δίνουν τα όπλα, αλλά τα χρήματα που δαπανώνται, είναι ευδιάκριτο ότι στην Κουμουνδούρου έχουν αποφασίσει να δαπανήσουν αρκετό πολιτικό κεφάλαιο στο να κερδίσουν το επικοινωνιακό πλεονέκτημα των εντυπώσεων στη σφοδρή αντιπαράθεση που γέννησαν οι εξελίξεις στην υπόθεση Novartis. Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνεται, δίχως άλλο, από το οξύ λεκτικό που χρησιμοποιεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χαρακτηρίζοντας την αποβολή των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από τη σύνθεση της επίδικης προανακριτικής ως «θεσμική εκτροπή από την ομαλή κοινοβουλευτική διαδικασία».

Παραμερίζοντας, ωστόσο, τις κραυγές για casus belli που εκστόμισε ο ΣΥΡΙΖΑ για τη Ν.Δ., το ενδιαφέρον εντοπίζεται σε ένα τυπικό και σε ένα άτυπο μεν αλλά με πολιτικό ζουμί θέμα. Το τυπικό αφορά την επιχειρηματολογία που επικαλείται η Κουμουνδούρου για να αιτιολογήσει τη θέση της ότι η απόφαση της εξαίρεσης των ΤζανακόπουλουΠολάκη από την Προανακριτική κινείται στις παρυφές της νομιμότητας. Το εξηγεί ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας στην επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα.

Σε αυτήν ο τέως πρωθυπουργός εξηγεί μεταξύ άλλων ότι στις 19 Οκτωβρίου η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε τη συγκρότηση της Επιτροπής, ορίζοντας με τη νόμιμη διαδικασία που προβλέπει ο Κανονισμός και κατά τρόπο δεσμευτικό τα μέλη της, μεταξύ των οποίων και οι βουλευτές Πολάκης και Τζανακόπουλος. Βάσει αυτή της συνθήκης, ο Αλ. Τσίπρας υποστηρίζει ότι «η απόφαση που έλαβε η επιτροπή για την “εξαίρεση” μελών της είναι ευθέως παράνομη και διασαλεύει την κοινοβουλευτική τάξη, καθ’ ότι παραβιάζει απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ ΕΚΠΕΜΠΕΤΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΣ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΟΤΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΦΙΜΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΩΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟ

Ρήγματα…

Είναι δεδομένο ότι πολύ νερό θα πέσει στον μύλο αυτής της νομικίστικης εν πολλοίς συζήτησης μέχρι να καταλήξουμε αρμοδίως ποιος έχει δίκιο και ποιος έχει άδικο (σ.σ. σύμφωνα με τον κ. Τασούλα, η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε τη συγκρότηση της επιτροπής και όχι τη σύνθεσή της). Επίσης, δεδομένο και πολιτικά ουσιαστικότερο είναι ότι σε όποια εκδοχή κι αν κάτσει η μπίλια, στον ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσουν να πυροβολούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δείχνοντάς τον ως τον υπεύθυνο αυτή της μεθόδευσης.

Ήδη από την Κουμουνδούρου εκπέμπεται δημοσίως το μήνυμα ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να φιμώσει τους πολιτικούς αντιπάλους της, με μία νομιμοφανή διαδικασία όπου η πλειοψηφία επιχειρεί να χειραγωγήσει τη μειοψηφία. Σε αυτό το γενικόλογο τσιτάτο, προσθέτουν ειδικότερα ότι εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας μοιάζει να επιδιώκεται η τρόπον τινά «προστασία» του πρώην αντιπροέδρου και γενικού διευθυντή της Novartis στην Ελλάδα, Κωνσταντίνου Φρουζή, από τις επίμονες και ενοχλητικές ερωτήσεις που αναμένετο υπό κανονικές συνθήκες να θέσουν στον εν λόγω βασικό μάρτυρα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο τέως αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης. Θυμίζεται ότι την περασμένη Πέμπτη ο Κ. Φρουζής ήταν προγραμματισμένο να καταθέσει στην Προανακριτική, αλλά λόγω της τριήμερης προθεσμίας που δόθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ να ορίσει τους αντικαταστάτες των δύο βουλευτών του η κατάθεση του μάρτυρα αναμένεται να γίνει την ερχόμενη Τρίτη (6/11).

Εν κατακλείδι, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και την εκπεφρασμένη –έστω και μέσω κύκλων– άρνηση της Κουμουνδούρου να κάνει πίσω και να αποδεχτεί την εξαίρεση των δύο βουλευτών της από την υπόλοιπη κοινοβουλευτική διαδικασία, το αν και πόσο ροντέο θα γίνει η Προανακριτική επαφίεται στις «ορέξεις» Πολάκη που επιμένει πως ούτε αυτός ούτε ο Δ. Τζανακόπουλος θα αποχωρήσουν έστω και διά της… φρουράς!

Κι εδώ είναι που διαφαίνονται τα πρώτα ρήγματα. Διότι την… μπρουτάλ προσέγγιση του Σφακιανού βουλευτή δεν ασπάστηκε σε πρώτο χρόνο η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, χαρακτηρίζοντάς την «προσωπική άποψη» και ξεκαθαρίζοντας ότι το κόμμα κινείται θεσμικά. Έστω κι αν την επομένη η πρώην υπουργός τα έριξε στους δημοσιογράφους που δήθεν ανακάλυψαν διαφωνίες στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αλλοιώνεται η κοινή πεποίθηση ότι στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ασπάζονται όλοι την τακτική των λεονταρισμών.

Κάποιοι, μάλιστα, θεωρούν ότι κάνει κακό και στο προφίλ του κόμματος αυτή η επιθετική αντιμετώπιση, ειδικά σε μία περίοδο που μέσω της διεύρυνσης επιδιώκεται η προσέγγισή-προσέλκυση ακροατηρίων της ευρύτερης κεντροαριστεράς που είναι λιγότερο ριζοσπαστικά και νιώθουν άβολα με παρόμοιους κοινοβουλευτικούς ακτιβισμούς.

 

 

 

Διαβάστε επίσης