Διμέτωπη πόλωση η στρατηγική του Μαξίμου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βάζει στο κάδρο και το Νίκο Ανδρουλάκη, προκειμένου να θέσει το ΠΑΣΟΚ εκτός τελικού

Μέχρι σήμερα είχαμε ακούσει την έννοια του διμέτωπου από την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά για το Κίνημα Αλλαγής κι εν συνεχεία από το Νίκο Ανδρουλάκη. Όμως η λέξη «διμέτωπος» έχει προστεθεί πλέον σε όλες τις συσκέψεις του Μαξίμου. Και την χρησιμοποιούν για να δείξουν την στρατηγική που θα ακολουθήσει η Νέα Δημοκρατία κατά την προεκλογική περίοδο, ώστε να επιτύχει στις δεύτερες εκλογές την πολυπόθητη αυτοδυναμία.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Στο Μαξίμου θεωρούν ότι την πλέον κατάλληλη στρατηγική την διμέτωπη διπλή πόλωση, αφενός μεν για να αντιμετωπίσει κάθε αντίπαλο ξεχωριστά, αφετέρου για να αποφύγει ένα πιθανό συνασπισμό (κάτι που θεωρείται απίθανο) εναντίον της. Όμως με αυτό την στρατηγική στο Μαξίμου εκτιμούν πως θα καταφέρουν να έχουν οφέλη. Πρώτα να επανεργοποιήσουν το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και από την άλλη να κρατήσουν τους κεντρώους ψηφοφόρους στο μαντρί.

Μάλιστα, η εν εξελίξει μετωπική σύγκρουση μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη και μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Νίκου Ανδρουλάκη δεν είναι η μόνη ειδοποιός διαφορά της τρέχουσας σε σχέση με προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, όπου η αντιπαράθεση επικεντρωνόταν στους δύο βασικούς πυλώνες του δικομματισμού, με το τρίτο σε δύναμη κόμμα να μένει εν πολλοίς στο απυρόβλητο.

Πλέον όλοι στο Μαξίμου όπως έγραψε την προηγούμενη εβδομάδα η «Α» έχουν επιλέξει ως βασικό αντίπαλο τον Αλέξη Τσίπρα. Και δεν είναι μόνο ότι βολεύει η σύγκριση Μητσοτάκη-Τσίπρα, είναι και το γεγονός ότι οι δεξαμενές του ΣΥΡΙΖΑ από όμορους χώρους έχουν στερέψει. Οι κεντρώοι έχουν γυρίσει την πλάτη στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ όσοι ψήφισαν ΠΑΣΟΚ στις προηγούμενες εκλογές δεν διακρίνονται για τα φιλικά του αισθήματα για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα. Οπότε αυτό βολεύει τη Νέα Δημοκρατία. Αν, όμως βρεθεί στην δεύτερη θέση ο Νίκος Ανδρουλάκης, ξαφνικά το ΠΑΣΟΚ θα βρεθεί να αναζητά ψήφους από τις δεξαμενές ένθεν κακείθεν. Τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και τους κεντρώους από τη Νέα Δημοκρατία. Αυτός είναι και ο λόγος που το Μαξίμου έχει βάλει στο στόχαστρο το Νίκο Ανδρουλάκη και προσπαθούν να τον υποδείξουν στους ψηφοφόρους ως υποχείριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Και βέβαια για πρώτη φορά μετά από χρόνια έχουμε μία τριγωνική κατάσταση πόλωσης, με τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ να ξεκινούν από προνομιακή θέση τον προεκλογικό αγώνα έναντι του ΠΑΣΟΚ. Και ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Θεσσαλονίκη έδωσε το έναυσμα για να ξεδιπλωθεί αυτή η διμέτωπη στρατηγική, καθώς επιτέθηκε με σφοδρότητα και στον Αλέξη Τσίπρα και στο Νίκο Ανδρουλάκη.

Κόντρα στον ΣΥΡΙΖΑ

Στο δίπολο Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ η μετωπική σύγκρουση των δύο κεντρικών πολιτικών μονομάχων αναμένεται ότι θα αυξήσει την εκλογική τους συσπείρωση, καθιστώντας δυσχερέστερη τη μετακίνηση ψηφοφόρων από το ένα στο άλλο στρατόπεδο. Παρότι τούτο ίσως βοηθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ να κινηθεί σε σχετικά υψηλά ποσοστά στην πρώτη αναμέτρηση της απλής αναλογικής, δημιουργεί τελικώς πιθανότατα ευνοϊκότερο πεδίο για τη Ν.Δ. Το κυβερνών κόμμα ξεκινάει την «επιχείρηση συσπείρωσης» από σαφώς καλύτερη αφετηρία λαμβάνοντας ως βάση, είτε τα αποτελέσματα των εκλογών του 2019, είτε τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις.

Επίσης το Μαξίμου θα έχει την ευκαιρία να αναπτύξει καλύτερα το δίλλημα του «αυτοδυναμία ή ακυβερνησία» , όπου Μητσοτάκης σημαίνει σταθερότητα και Τσίπρας αλαλούμ. Έτσι κρίνουν οι επιτελείς του Μαξίμου ότι ο κ. Μητσοτάκης θα καταφέρει να αναβιώσει, αν όχι σε πολιτικό, σε επίπεδο ψηφοφόρων, το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που έκρινε τις εκλογές του 2019. Επίσης όσο αυξάνεται η τυφλή πόλωση, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες του Αλέξη Τσίπρα να έχει οφέλη από το κεντρώο ακροατήριο. Η τυφλή αντιπαράθεση του ΣΥΡΙΖΑ επί όλων των θεμάτων, όπως υποστηρίζουν στο Μαξίμου οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ «σε αστοχίες και τακτικές ήττες». Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί επί τούτου η σπουδή με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να υιοθετήσει τον ισχυρισμό ότι οι 38 μετανάστες στη νησίδα στον Έβρο βρέθηκαν σε ελληνικό έδαφος – καταγγελία που αποδείχθηκε αναληθής.

Κατά Ανδρουλάκη

Ζητούμενο, όμως, αποτελεί και το «ισοζύγιο» από τη σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, καθώς είναι σαφές –το διακήρυξε και ο ίδιος κατά την παρουσία του στη ΔΕΘ– ότι ο κ. Ανδρουλάκης θα διατηρήσει στην αιχμή της κριτικής του προς τον πρωθυπουργό την εις βάρος του παρακολούθηση.

Η μετωπική των δύο μονομάχων αναμένεται ότι θα αυξήσει τη συσπείρωσή τους, καθιστώντας δυσχερέστερη τη μετακίνηση ψηφοφόρων. Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν πως το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί ευνοεί το ΠΑΣΟΚ. Επικαλούνται μάλιστα και ευρήματα των δημοσκοπήσεων που καταγράφουν αντιστροφή της μικρής κάμψης που εμφάνιζαν τα ποσοστά του κόμματος τους τελευταίους μήνες πριν από το καλοκαίρι. Ειδικότερα επισημαίνουν ότι:

  • Με τις τελευταίες εξελίξεις η εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ συσπειρώνεται και ότι ενδεχομένως θα υπάρξει «απομάκρυνση» ορισμένων κεντρώων ψηφοφόρων από τον κ. Μητσοτάκη, αλλά και επαναπατρισμός ψηφοφόρων που είχαν μετακινηθεί στον ΣΥΡΙΖΑ.
  • Το ΠΑΣΟΚ έχει επιτύχει να στραφούν πάνω του τα φώτα της επικαιρότητας και πλέον ο Αλέξης Τσίπρας δεν μονοπωλεί την αντιπολιτευτική σκηνή. Με άλλα λόγια ότι οι παρακολουθήσεις «έσπασαν» τα στεγανά της παραδοσιακής δικομματικής πόλωσης.

Υπό τα ανωτέρω δεδομένα μένει να φανεί εάν και σε ποια σημεία οι τρεις κεντρικοί παίκτες της πολιτικής σκηνής θα αναπροσαρμόσουν τις στρατηγικές τους, καθώς η χώρα ήδη βρίσκεται σε άτυπη προεκλογική περίοδο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ν.Δ. δρομολογεί μια σχετική κίνηση θέτοντας σε δεύτερο πλάνο τον όρο «τερατογένεση» που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός προκειμένου να περιγράψει το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, του ΜεΡΑ25 και τη στήριξη ή ανοχή του ΚΚΕ μετά την αναμέτρηση της απλής αναλογικής.

Όπως αναφέρουν στενοί συνεργάτες του, ο κ. Μητσοτάκης ήθελε να αναδείξει την ανάγκη να μην υπάρξει χαλαρή ψήφος στις πρώτες εκλογές και η Ν.Δ. να εξασφαλίσει ποσοστό που θα αποτελέσει εφαλτήριο για την αυτοδυναμία στις δεύτερες. «Πρώτη κάλπη ίσον τελική κάλπη» είναι το μότο που χρησιμοποιείται χαρακτηριστικά. Επίσης, προσθέτουν, ο πρωθυπουργός ήθελε με την αναφορά του οι πολίτες να «οπτικοποιήσουν» την επανεμφάνιση στο ίδιο πλάνο των κ. Τσίπρα και Βαρουφάκη. «Το μήνυμα εστάλη και δεν θα επιμείνουμε, ώστε η προσέγγισή μας να μην εκληφθεί ως ένδειξη αλαζονείας ή απαξίωσης όσων κάνουν άλλες επιλογές», καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα