bpbg
bpbg

Δημιουργώντας γωνίες σε στρογγυλά πρόσωπα

Καινοτόμος τεχνική στην πλαστική χειρουργική προσώπου με την αφαίρεση του BuccalFatPad:

Το σχήμα του προσώπου και ιδιαίτερα τα μάγουλα επηρεάζουν  σημαντικά την αισθητική του: Υπερτροφικά μάγουλα (παρειές) δίνουν την εντύπωση ενός στρογγυλεμένου προσώπου χωρίς γωνίες. Υπάρχουν αρκετά συχνά περιπτώσεις ασθενών, που είτε λόγω ιδιαίτερης κατασκευής, είτε λόγω αύξησης βάρους, το πρόσωπό τους εμφανίζει συσσωρευμένο λίπος στην περιοχή γύρω από τα μάγουλα.

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Μακρυπίδης(*)

Το σύγχρονο πρότυπο της εποχής μας, που θεωρεί αρμονικό πρόσωπο αυτό που διαθέτει γωνίες, έχει οδηγήσει στη διόρθωση των υπερτροφικών παρειών με δύο τρόπους:

Ο ένας είναι η λιποαναρρόφηση και ο άλλος είναι η αφαίρεση του BuccalFatPad [λιπώδους σωματίου ή λιπώδους σφαίρας]. Η λιποαναρρόφηση στο πρόσωπο γενικά δεν επιτυγχάνει αποτελέσματα σε βάθος, διότι στοχεύει μόνο στο επιφανειακό στρώμα λίπους, το οποίο συνήθως είναι πολύ λεπτό και επομένως οι δυνατότητες αφαίρεσης είναι μικρές (1-2 χιλιοστά). Αντίθετα, η αφαίρεση του BuccalFatPad έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Ορισμός του BuccalFatPad

Το BuccalFatPad είναι το λεγόμενο Λιπώδες Σωμάτιο ή Λιπώδης Σφαίρα. Πρόκειται για ένα διαμέρισμα λίπους, το οποίο βρίσκεται αρκετά βαθιά στα μάγουλα και προσδίδει όγκο στη μεσότητα του προσώπου. Ανατομικά βρίσκεται ανάμεσα στους μύες της μάσησης και επεκτείνεται μέχρι τους κροτάφους. Η αφαίρεσή του μειώνει τα διογκωμένα μάγουλα και δημιουργεί «κοψίματα». Έτσι, το πρόσωπο δείχνει πιο λεπτό και αδύνατο, και αποκτά «γωνίες». Επειδή η ποσότητα του BuccalFatPad είναι μεγαλύτερη από το υποδόριο λίπος, η αφαίρεσή του επιτυγχάνει μεγαλύτερη εσοχή στα μάγουλα σε σχέση με την απλή λιποαναρρόφηση στο πρόσωπο.

Οι κατάλληλοι «υποψήφιοι» για την επέμβαση 

Η επέμβαση αυτή απευθύνεται τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες, που επιθυμούν πιο αδύνατο και σμιλεμένο πρόσωπο με γωνίες. Ασθενείς άνω των 18 ετών μπορούν άνετα να προβούν στη διαδικασία, ενώ το προς τα πάνω όριο ηλικίας μπορεί να φτάσει και τα 70 έτη.

Σε κάθε περίπτωση, ο ασθενής πρέπει να υποβληθεί σε κλινική εξέταση από τον χειρουργό, ο οποίος, αφού εξετάσει την περιοχή και μελετήσει την ιδιαίτερη κατατομή του προσώπου, θα κρίνει κατά πόσο η τεχνική αυτή μπορεί να εφαρμοστεί στον συγκεκριμένο ασθενή, είτε μόνη της είτε συνδυαστικά με άλλες επεμβάσεις στην περιοχή του και προσώπου.

Τρόπος αφαίρεσης του BuccalFatPad

Καθώς το BuccalFatPad ανατομικά βρίσκεται βαθιά, αποφεύγουμε την αφαίρεσή του μέσω εξωτερικής τομής, ώστε να μη δημιουργηθούν επιπλοκές. Η αφαίρεσή του –συνήθως μερική– πρέπει να γίνεται μέσα από το στόμα, με μια μικρή οπή στο μέσα μέρος των παρειών.

Η διαδικασία κρατάει λίγη ώρα, απαιτεί όμως μεγάλη εμπειρία από τον χειρουργό ώστε να το εντοπίζει με ευκολία. Επίσης, ο χειρουργός βασίζεται στην εμπειρία του ώστε να υπολογίσει τον ακριβή όγκο που πρέπει να αφαιρέσει ώστε να υπάρξει το βέλτιστο αποτέλεσμα, και για αυτόν τον λόγο θα πρέπει να έχει διενεργήσει πολλά αντίστοιχα χειρουργεία. Δεν υπάρχουν εξωτερικές τομές και επομένως δεν υπάρχουν σημάδια, και η όλη διαδικασία μπορεί να γίνει με γενική αναισθησία, αλλά και με τοπική σε συνδυασμό με μέθη.

Επιλογή αναισθησίας και ανάρρωση

Η συγκεκριμένη επέμβαση συνήθως γίνεται με τοπική αναισθησία και μέθη. Ο χειρουργός κάνει την αφαίρεση της λιπώδους σφαίρας που κρύβεται κάτω από τα μάγουλα με δύο τομές ενδοστοματικά. Τα ράμματα απορροφώνται γρήγορα, χωρίς να ταλαιπωρούν ιδιαίτερα τον/την ασθενή. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να δημιουργηθεί ένα ελαφρύ οίδημα, το οποίο υποχωρεί πολύ γρήγορα, μέσα σε τέσσερεις με πέντε ημέρες. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ορατό ένα μήνα μετά το χειρουργείο. Η αφαίρεση του λιπώδους σωματίου μπορεί να συνδυαστεί με λιποαναρρόφηση με ραδιοσυχνότητες [VaserLipo – λιπογλυπτική προσώπου], τόσο στις παρακείμενες περιοχές, όσο και στην περιοχή του λαιμού όπου υπάρχει και η μεγαλύτερη συσσώρευση λίπους. Μειώνοντας τη στρογγυλότητα του προσώπου, ο συνδυασμός των δύο τεχνικών προσδίδει μια πιο σφιχτή και νεανική όψη.

Επίσης, αρκετοί ασθενείς ζητούν η αφαίρεση του BuccalFatPad να γίνεται  συνδυαστικά με τη λεγόμενη «λακακιοπλαστική» [dimpleplasty]. Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία, με την οποία ο/η ασθενής μπορεί να αποκτήσει λακκάκια ανάμεσα στα μάγουλά του. Το χαρακτηριστικό αυτό θεωρείται ότι προσδίδει ιδιαίτερη γοητεία στο πρόσωπο, και ως επέμβαση είναι πολύ δημοφιλής ανάμεσα στους millennials, δηλαδή τα άτομα που σήμερα διανύουν τη δεκαετία των είκοσι.

Σε κάθε περίπτωση, για την αφαίρεση του Λιπώδους Σωματίου δεν απαιτείται ενδονοσοκομειακή νοσηλεία, ούτε παραμονή στο κρεββάτι. Ο/η ασθενής πρέπει να προσέχει μόνο ώστε η διατροφή του να συνίσταται σε μαλακές τροφές, και να κάνει συχνές στοματικές πλύσεις με ειδικό στοματικό διάλυμα. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων ο/η ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις ήπιες καθημερινές ασχολίες από την πρώτη ημέρα.

Συνδυασμός με άλλες χειρουργικές επεμβάσεις στο πρόσωπο

Η αφαίρεση του BuccalFatPad μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής προσώπου, οπότε στην περίπτωση αυτή επιλέγεται η γενική αναισθησία.

Αρκετά συχνά, η αφαίρεση της λιπώδους σφαίρας γίνεται συνδυαστικά με ρινοπλαστκή, ανόρθωση μετώπου, πωγωνοπλαστική ή βλεφαροπλαστική. Πολύ συχνά συνδυάζεται με lifting προσώπου, όπου επιτελείται μια γενικότερη ανόρθωση και σύσφιξη των μυών του προσώπου και του λαιμού.

Θα πρέπει επίσης να γίνει ιδιαίτερη αναφορά στην αφαίρεση της λιπώδους σφαίρας συνδυαστικά με τις πρώτες αναστρέψιμες επεμβάσεις που γίνονται στα άτομα που επιθυμούν να αλλάξουν φύλο, και στοχεύουν στο να γίνει το πρόσωπο πιο θηλυκό ή πιο ανδροπρεπές. Σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριμένη τεχνική της αφαίρεσης του BuccalFatPad αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια του πλαστικού χειρουργού, με στόχο τη διόρθωση των γραμμών του προσώπου και το σμίλευμα των πολυπόθητων γωνιών.

(*) Ο Δρ. Κωνσταντίνος Μακρυπίδης, M.D., είναι χειρουργός ΩΡΛ – Πλαστική Αισθητική Χειρουργική Προσώπου, μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Πλαστικής Προσώπου D.O.H.N.S. και διευθύνων σύμβουλος του Ιατρικού Κέντρου ΙατροAesthetics

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα