ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ “Στριμώχνει” τον ΣΥΡΙΖΑ με ονομαστική ψηφοφορία

Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης βγάζουν το άχτι τους με την υπόθεση της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Τα χρόνια της αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ οι περισσότεροι εκ των υπουργών των κυβερνήσεων Παπανδρέου, Παπαδήμου, Σαμαρά-Βενιζέλου άκουγαν τα εξ αμάξης για την ΔΕΗ και τώρα παίρνουν το αίμα τους πίσω, καθώς όπως λέγεται “η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο”.

Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατέθεσαν αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για το νομοσχέδιο πώλησης των μονάδων της ΔΕΗ. «Καταθέτουμε ονομαστική για ΔΕΗ, κανένας δεν θα κρυφτεί», σχολίασε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Το αίτημα υπογράφουν οι Γιώργος Αρβανιτίδης, Ιλχάν Αχμέτ, Λεωνίδας Γρηγοράκος, Αθανάσιος Θεοχαρόπουλος, Δημήτρης Καρράς, Βασίλης Κεγκέρογλου, Γιάννης Κουτσούκος, Δημήτρης Κρεμαστινός, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Ανδρέας Λοβέρδος, Γιάννης Μανιάτης, Κωνσταντίνος Μπαριώτας, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, Κώστας Σκανδαλίδης, Μιχάλης Τζελέπης και Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Όλοι στην ΔΗΣΥ και στο Κίνημα Αλλαγής γνωρίζουν πως δεν υπάρχει περίπτωση να μην περάσει το νομοσχέδιο, αλλά ο στόχος είναι να “ξεμπροστιάσουν” τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις τοπικές κοινωνίες, που άλλα λένε στα ΜΜΕ και στα καφενεία και άλλα ψηφίζουν στη Βουλή.

Η Γεννηματά

Για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ προέβη και σε δήλωση η Φώφη Γεννηματά. Στη δήλωσή της η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αφού την οδήγησαν σε οικονομική ασφυξία την ξεπουλούν όσο-όσο, κάνοντας λόγο για αυταπόδεικτο σκάνδαλο του κ. Τσίπρα.

Αναλυτικά η δήλωση της κας Φώφης Γεννηματά:

“Το νομοσχέδιο για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ που συζητείται σήμερα στην Βουλή, είναι ένα ακόμη πολιτικό έγκλημα των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και ένα αυταπόδεικτο σκάνδαλο του κ. Τσίπρα.

Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ως αντιπολίτευση, πολέμησαν λυσσαλέα κάθε λύση και οδήγησαν την ΔΕΗ σε επενδυτική στασιμότητα και με το «Δεν πληρώνω» σε οικονομική ασφυξία. Κι ως Κυβέρνηση την κατέστρεψαν οικονομικά και τώρα την ξεπουλούν όσο-όσο. Περιορίζουν την παραγωγή της, για να δημιουργήσουν άρον-άρον χώρο για επίδοξους αγοραστές, μεταφέροντας το επιπλέον κόστος στους καταναλωτές.

Όμως με τα ανοσιουργήματα τους και θα κάνουν την ΔΕΗ «μικρή», και θα ακυρώσουν τον υγιή ανταγωνισμό που θα έφερνε επενδύσεις, και θα μείωνε την τιμή του ρεύματος για τον απλό πολίτη.

Υπάρχει λύση; Ναι. Σύμφωνη με το ευρωπαϊκό πλαίσιο και το δημόσιο συμφέρον. Αλλά προϋποθέτει την ακύρωση των σχεδίων των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Λύση που βασίζεται στο τρίπτυχο ενεργειακός σχεδιασμός-στρατηγική συμμαχία ΔΕΗ-ιδιωτών και επενδύσεις στην ενέργεια. Λύση που μπορεί να μας οδηγήσει στην αποφασιστική ενδυνάμωση της Ελληνικής Παραγωγής στον ηλεκτρισμό και στην μείωση του κόστους για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες.

Λύση για την οποία το Κίνημα Αλλαγής είναι αποφασισμένο να παλέψει με όλες του τις δυνάμεις”.

Οι δύο Κ.Ο. του Κινήματος

Στο μεταξύ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το πως θα συμπεριφερθούν οι δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες του Κινήματος Αλλαγής, δηλαδή η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. Και δεν είναι μόνο το θέμα της ΔΕΗ, αλλά και το νομοσχέδιο για την υιοθεσία και από ομόφυλα ζευγάρια.

Στο θέμα της εκποίησης του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ, η ΔΗΣΥ αποφάσισε ομόφωνα να κινηθεί προς το «όχι». Αντίθετα, στο εσωτερικό του Ποταμιού υπήρξαν προβληματισμός και έντονη ζύμωση, με αρμόδιες πηγές να σημειώνουν πως εκφράστηκε σκέψη το κόμμα να ψηφίσει «παρών». Κι αυτό διότι όπως έλεγαν πηγές της Σεβαστουπόλεως το «παρών» εξετάστηκε, καθώς η ηγεσία του Ποταμιού δεν θέλει σε καμία περίπτωση να ταυτιστεί με το «όχι σε όλα» των συνδικαλιστών.

Κοινή στάση αναμένεται να κρατήσουν οι δύο Κ.Ο. και στο θέμα της υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια. Η ΔΗΣΥ στη σύσκεψη της Κ.Ο. αποφάσισε πως θα υπερψηφίσει, εστιάζοντας στα «ανθρώπινα δικαιώματα» όπως είπε και ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ., Θανάσης Θεοχαρόπουλος. «Επί της αρχής» θα ψηφίσει θετικά και το Ποτάμι, σημειώνοντας, ωστόσο, πως το μείζον είναι το συμφέρον του παιδιού και όχι οι κοινωνικές ανάγκες του ζευγαριού.

Διαβάστε επίσης