«Δημοψήφισμα για Grexit εάν δεν πετύχουμε καλή συμφωνία»

Δήλωση «βόμβα» από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στον ρ/σ του ενημερωτικού δικτύου BBC , καθώς αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος με ερώτημα την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ευρωζώνη.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε πως «αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να αποσπάσει “ένα οικονομικά βιώσιμο σχέδιο”, τότε η κυβέρνηση θα συμβουλευτεί τον ελληνικό λαό για πιθανό Grexit», αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση του δημοσιογράφου του BBC Radio, πως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης εάν πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ και ποιο είναι αυτό, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε πως «η θέση μας είναι ότι αν έχουμε ένα οικονομικά εφικτό σχέδιο που δεν θα συνεχίσει την ύφεση και την παγίδα του χρέους, θα υπογράψουμε. Αν δεν έχουμε κάτι τέτοιο, θα πάμε στον ελληνικό λαό, διότι δεν έχουμε εντολή να εγκαταλείψουμε το ευρώ και αυτό θα ήταν ένα πολύ κακό ενδεχόμενο».

Προσέθεσε ακόμα πως «θα συμβουλευτούμε τον ελληνικό λαό γιατί η εντολή μας ήταν η καλύτερη δυνατή συμφωνία εντός του ευρώ, διότι είμαστε υπέρ του ευρώ και υπέρ της Ευρώπης. Αν αυτό δεν είναι στα χαρτιά και η Ευρώπη πει ότι “μπορείτε να κάνετε ό, τι θέλετε, μπορείτε να ψηφίσετε ό,τι θέλετε αλλά στο τέλος θα πρέπει να εφαρμόσετε αυτές τις ίδιες πολιτικές”, τότε οφείλουμε να επανεξετάσουμε με τον ελληνικό λαό τι θα κάνουμε γι ‘αυτό».

Αξίζει, τέλος, να σημειώσουμε πως ο αναπληρωτής υπουργός προειδοποίησε πως «εάν η Ελλάδα βγει από το ευρώ, το ευρώ μπορεί να καταστραφεί». «Ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι ότι η διάλυση του ευρώ θα (μας) επιστρέψει στις ανταγωνιστικές υποτιμήσεις, και τους εθνικισμούς, και το είδος της πολιτικής που είχαμε στη δεκαετία του 1930», τόνισε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης