Δημοσκοπικό χαστούκι για τον Μακρόν

Δημοσκοπικό χαστούκι για τον Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία αφού η πλειοψηφία των πολιτών είναι δυσαρεστημένη με τις επιδόσεις του στην προεδρία. Αυτό έδειξε  η τελευταία δημοσκόπηση που προκαλεί νέους πονοκεφάλους στο Ελυζέ.

Όταν παρέλαβε τα ηνία της Γαλλίας ο Μακρόν τον Μάιο του 2017 είχε υποσχεθεί να δώσει νέα ώθηση στην οικονομία της και να φέρει την κάθαρση στην πολιτική σκηνή, αλλά δύο και πλέον χρόνια αργότερα πολλοί τον κατηγορούν ότι παραμένει αποκομμένος από τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι Γάλλοι κι όπως δείχνει η δημοσκόπηση του Ifop για την Journal du Dimanche το 66% δηλώνουν δυσαρεστημένοι με τις έως τώρα επιδόσεις του και μόνον το 34% λένει ότι είναι ικανοποιημένοι.

Ωστόσο, η δημοτικότητα του κεντρώου Προέδρου της Γαλλίας έχει πάρει κάπως την άνω βόλτα σε σύγκριση με τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν στην κορύφωση των κινητοποιήσεων των «Κίτρινων Γιλέκων» είχε πέσει στο 23%, που είχε πιάσει κι ο προκάτοχός του Φρανσουά Ολάντ στα τέλη του 2013, όταν θεωρείτο ο λιγότερο δημοφιλής ηγέτης της σύγχρονης ιστορίας της χώρας.

Τον περασμένο Ιούνιο ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ ανακοίνωσε ότι ήρθε η ώρα για μια επανεκκίνηση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας του Μακρόν, τονίζοντας ότι η κυβέρνησή του θα δημιουργήσει κίνητρα για να παραμένουν οι Γάλλοι για μεγαλύτερο διάστημα στις δουλειές τους και επανέλαβε την πρόθεσή του να απλοποιήσει το συνταξιοδοτικό σύστημα, ώστε να το γίνει δικαιότερο.

Αναφορικά με τα επιδόματα για τους άνεργους ο Φιλίπ είχε πει ότι θα μειωθούν για όσους κέρδιζαν μεγάλα ποσά και έχαναν τις δουλειές τους.

Και μολονότι οι κινητοποιήσεις των «Κίτρινων Γιλέκων» έχουν ξεθυμάνει, το συνταξιοδοτικό και το σύστημα χορήγησης επιδομάτων πρόνοιας -από τους βασικούς πυλώνες της μεταρρυθμιστικής ατζέντας του Μακρόν- παραμένουν καυτά ζητήματα που δεν αποκλείεται, όπως σχολιάζουν αναλυτές, να πυροδοτήσουν κάποια στιγμή ένα νέο κύμα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Διαβάστε επίσης