Δημοσκοπικό «ντέρμπι» Λοβέρδου-Ανδρουλάκη για την αρχηγία του ΚΙΝΑΛ

Με μεγάλη διαφορά τρίτη η Φώφη Γεννηματά σύμφωνα με την τελευταίο γκάλοπ της εταιρείας "to the point" για την εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής»

Πανελλήνια έρευνα επικεντρωμένη στους ψηφοφόρους και υποστηρικτές του ΚΙΝΑΛ, με αντικείμενο διερεύνησης τις επόμενες εκλογές για την προεδρία του κόμματος διεξήγαγε η εταιρεία «to the point» από τις 14- 22 Ιουνίου.

Την έρευνα δημοσίευσε η «Μακεδονία της Κυριακής» και σύμφωνα με αυτήν το ντέμπι της πρωτιάς φαίνεται να δίνουν  ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ειδικότρα, ο πρώην υπουργός Υγείας συγκεντρώνει το 33,8% των δημοσκοπικών “ψήφων” έναντι 32,5% που συγκεντρώνει σε απόσταση αναπνοής ο νυν ευρωβουλε΄υτής του ΠΑΣΟΚ.

Τα… ματάντα δεν είναι καλά για τη νυν πρόεδρο του Κινήματος Φώφη Γεννηματά η οποία στην παρούσα συγκυρία  υστερεί σημαντικά (16,6%) ως προς την πρόθεση ψήφου. Ακόμη πιο πίσω έρχονται στη δημοκόπιση της «to the point» ο Χάρης Καστανίδης με 5% και ο Παύλος Γερουλάνος με 3,8%, ενώ 8,3% δεν απάντησαν.

Απ΄ό τα υπόλοιπα ευρήματα της έρευνας ξεχωρίζουν οι απαντησεις που έδωσαν οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ αφενός για το ενδεχόμενο restart του… brand ΠΑΣΟΚ και αφετέρου για τις ενδεχόμενες μετεκλογικές συνεργασίες του κόμματος.

Ως προς το πρώτο θέμα, η βάση του ΚΙΝΑΛ φαίνεται ότι είναι συναισθηματικά ταυτισμένη με την ιστορία και τα σύμβολα του ΠΑΣΟΚ, αφού το 72% αντιμετωπίζει θετικά και μάλλον θετικά την επαναφορά του ονόματος ΠΑΣΟΚ και του συμβόλου του (πράσινος ήλιος), αρνητικά αντιμετωπίζει αυτό το ενδεχόμενο μόλις το 10%, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 15% θεωρεί ότι δεν παίζει κανένα ρόλο το θέμα του ονόματος και του συμβόλου. Το 2,5% που υπολοίπεται δήλωσε «Δεν γνωρίζω/ Δεν απαντώ».

Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, το ερώτημα περί κυβερνητικών συμμαχιών, η σχετική πλειοψηφία (22,7%) ζητά να μη συμπράξει με κανέναν το ΚΙΝΑΛ την επομένη των εκλογών (εφόσον δεν υπάρχει αυτοδύναμη κυβέρνηση),γενικά η στάση έναντι της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι απορριπτική ( μόλις το 10,3% θέλει οπωσδήποτε συνεργασία με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ ακόμα χαμηλότερο ποσοστό – 2,3% – θέλει συνεργασία με «κόκκινες γραμμές» το σεβασμό των θεσμών και τη στήριξη της μεσαίας τάξης).

Πιο δεκτικοί φάνηκαν οι ερωτηθέντες έναντι της ΝΔ αφού το 20,9% θέλει «οπωσδήποτε κυβέρνηση με τη ΝΔ» και 21,7% θα έβλεπε κυβερνητική συνεργασία με το κυβερνών κόμμα , με «κόκκινες γραμμές» το Κοινωνικό Κράτος και την προστασία του Περιβάλλοντος.

¨Όπως εξηγούν οι αναλυτ΄ές της εταιρείας δημοσκοπήσεων δια στόματος του πρόεδρου και CEO Δημήτρη Κατσαντώνη, το «αίτημα» που διατυπώνεται πίσω από την εκλογική κινητοποίηση για νέο πρόεδρο στο ΚΙΝΑΛ  συμπυκνώνεται δυνητικά στο δίπτυχο ενίσχυση της πολιτικής επιδραστικότητας του ΚΙΝΑΛ (και της εκλογικής του επιρροής) και να βρει αντίπαλο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το τελευταίο στοιχείο συνδέεται και με το θέμα της καλύτερης εκπροσώπησης της Κεντροαριστεράς , όπου στην ερώτηση «σε σχέση με τον κ. Τσίπρα, ποιος από τους παρακάτω πιστεύετε ότι μπορεί να εκφράσει καλύτερα την Κεντροαριστερά » ο κ. Ανδρουλάκης έχει βραχεία κεφαλή (της τάξης του 2%) έναντι του κ. Λοβέρδου και ακολουθεί η Φ. Γεννηματά στο ήμισυ των προτιμήσεων των δύο προπορευομένων (περίπου 13%).

Το 8% απάντησαν «όλοι», 17,3% «κανένας» και 8,8% δεν απάντησαν.

Σε κάθε περίπτωση από την έρευνα προκείπτει ότι η συμμετοχή του κόσμου του ΚΙΝΑΛ στην εκλογική διαδικασία θα είναι σημαντική, δεδομένου ότι περίπου 3 στους 4 ψηφοφόρους του Κινήματος δηλώνουν (στην παρούσα χρονική στιγμή) ότι θα προσέλθουν στις «ανοιχτές κάλπες» είτε με σιγουριά είτε με μεγάλη πιθανότητα.

Για την ιστορία να πούμε, τέλος, ότι στην έρευνα συμμετείχαν όσοι δήλωναν ότι είναι σίγουρο ή πιθανό να συμμετάσχουν στις εσωκομματικές εκλογές για νέο πρόεδρο στο ΚΙΝΑΛ, με τελικό επιτευχθέν δείγμα 670 άτομα άνω των 17 ετών, άνδρες και γυναίκες από τις 13 Περιφέρειες της χώρας (τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία ανά Περιφέρεια) , εκ των οποίων 485 δήλωσαν ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ στις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου του
2019.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα