Δημοσκόπηση MARC – 11,4 μονάδες μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ η Ν.Δ.

Με σταθερά διψήφιο ποσοστό, παρά τις δύσκολες καμπές που είχε η κυβέρνηση με τις πυρκαγιές του Αυγούστου και τον ανασχηματισμό, εξακολουθεί να προηγείται της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει το 34,4% (έναντι 37,6% τον Ιούνιο), με τον ΣΥΡΙΖΑ να κερδίζει σχεδόν δύο ποσοστιαίες μονάδες και να φτάνει στο 23% (από 21,2%). Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με 6%, το ΚΚΕ με 5,4%, η Ελληνική Λύση με 4,5%, ενώ το ΜέΡΑ25 καταγράφει ποσοστό 2,9% και μένει οριακά εκτός Βουλής.

Παρ’ ότι η διαφορά μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκε σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας, τον Ιούνιο (η ΝΔ έπεσε 3,2 ποσοστιαίες μονάδες), ωστόσο, φθάνει στο 12% με την αναγωγή στα έγκυρα, ενώ και όλοι οι επιμέρους ποιοτικοί δείκτες δείχνουν «γαλάζια» υπεροχή.

Καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση από τη ΝΔ ενός ισχυρού προβαδίσματος δείχνει να διαδραμάτισε η επικράτηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, έναντι του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, στη «μάχη» της ΔΕΘ.

Ενδεικτικό είναι ότι η ικανοποίηση από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού έφτασε στο 40% («ναι» 18,3% και «μάλλον ναι» 21,7%), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το πρόγραμμα που παρουσίασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έφτασε στο 28,6% («ναι» 13,4% και «μάλλον ναι» 15,2%). Οι εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη δεν ικανοποίησαν το 49,8%, ενώ οι αρνητικές γνώμες για τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας είναι στο 52,5%.

Σύμφωνα με την έρευνα, πάντως, το πρόβλημα αξιοπιστίας για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι γενικότερο. Μόλις το 20,9% («ναι» 10,1%, «μάλλον ναι» 10,8%) περιμένει ότι θα εφαρμόσει το πολιτικό του πρόγραμμα σε περίπτωση νίκης στις εκλογές, ενώ το 62,6% («όχι» 49,8% και «μάλλον όχι» 12,8%) δεν το πιστεύει.

Στην παράσταση νίκης και στο ερώτημα «Ανεξάρτητα του τι θα ψηφίσετε, αν είχαμε την επόμενη Κυριακή εκλογές, ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα τις κέρδιζε;», η διαφορά είναι συντριπτική υπέρ της ΝΔ, την επικράτηση της οποίας πιστεύει το 70,4% έναντι 16,7% που εκτιμά ότι θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σταθερά υπερέχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως «καλύτερος πρωθυπουργός», με το 49,3% να δηλώνει υπέρ του, έναντι 32,3% που θεωρεί τον κ. Τσίπρα πιο κατάλληλο.

Στις δημοτικότητες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει ποσοστό 48,6%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας έρχεται δεύτερος με 35,7%, ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 34,5%, η Φώφη Γεννηματά με 30,1%, ο Γιάνης Βαρουφάκης με 26% και ο Κυριάκος Βελόπουλος με 17,5%.

Στο ερώτημα για το ποια κυβέρνηση μπορεί να χειριστεί τα κρίσιμα προβλήματα της χώρας, η ΝΔ διατηρεί διαφορές από τον ΣΥΡΙΖΑ, που κυμαίνονται από 10 έως 24 μονάδες, σημειώνοντας ιδιαίτερη ανθεκτικότητα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, σημειώνει μία αρκετά υψηλή επίδοση ως προς την επιρροή του στη μεσαία τάξη, που βρέθηκε στο επίκεντρο των εξαγγελιών των δύο μεγάλων κομμάτων.

Κατ’ αρχάς, στο ερώτημα για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, η ΝΔ θεωρείται πιο ικανή από το 48,3%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ από το 24,1%, διαφορά μάλλον αναμενόμενη, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση ρίχνει όλο το βάρος της στο αναπτυξιακό στοίχημα.

Για τη στήριξη της μεσαίας τάξης, η ΝΔ έχει τη θετική άποψη από το 42,3% και ο ΣΥΡΙΖΑ από το 32,8%.

Για το περιβάλλον και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η ΝΔ θεωρείται ικανή από το 38,1%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταγράφει ποσοστό θετικής γνώμης 28,1%.

Για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 48,3%, καθώς οι πολίτες θεωρούν ότι χειρίζεται ικανοποιητικά την πανδημία, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ περιορίζεται στο 26,1%, παρότι από το δεύτερο κύμα και μετά η κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση είναι σκληρή.

Στη συνολική αξιολόγηση της κυβέρνησης αυτά τα δύο χρόνια, «θετικά και μάλλον θετικά» απαντά το 46,9%, ενώ «αρνητικά και μάλλον αρνητικά» το 52,6%.

Διαχρονικά, είναι χαμηλότερη η επίδοση της κυβέρνησης, που είχε στην προηγούμενη μέτρηση 55,2% θετικών γνωμών. Παραμένει, πάντως, πολύ πάνω από το εκλογικό ποσοστό του Ιουνίου, ενώ στα αξιοσημείωτα είναι ότι δύο στους τρεις ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ κρίνει θετικά το κυβερνητικό έργο, επιβεβαιώνοντας γιατί ενδιαφέρεται έντονα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το χώρο του Κέντρου.

Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να έχει πρόβλημα με την αποδοχή της αντιπολιτευτικής του τακτικής αυτή τη διετία. Μια τακτική, που εγκρίνεται από το 23,2% («θετικά» 6,9%, «μάλλον θετικά» 16,3%). Αντιθέτως, το 75,8% απαντά «αρνητικά και μάλλον αρνητικά», με τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα να την απορρίπτουν σε ποσοστό 50,5%.

Πηγή : ProtoThema.gr

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα