Δημοσκόπηση Public Issue: Ανοίγει η «ψαλίδα» στο 19%

Το πόση εμπιστοσύνη μπορεί κανείς να έχει στις δημοσκοπήσεις είναι κάτι συζητήσιμο, ωστόσο, δεν είναι δυνατόν να τις αγνοήσει τα ευρήματα τους. Η έρευνα της Public Issue δίνει διαφορά 19% υπέρ της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει ποσοστό της τάξης του 39%, ενώ το κυβερνών περιορίζεται στο 20%. Πρόκειται για επαναφορά της διαφοράς σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, όπως σημειώνουν οι αναλυτές της Public Issue. Θα πρέπει να επισημανθεί, ότι μεγαλύτερη διαφορά από αυτήν έχει καταγραφεί ιστορικά, μόνο στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση της μεταπολιτευτικής περιόδου (1974). Με αυτό το ποσοστό, μάλιστα, με βάση την ανάλυση, η ΝΔ συγκεντρώνει από 150-170 έδρες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 48-65.

Σε σύγκριση με τον πρώτο μήνα του 2018, η εκλογική επιρροή της ΝΔ σημειώνει άνοδο (39%, +2%), προσεγγίζοντας εκ νέου το όριο του 40%. Αντιθέτως, η εκλογική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί (20%). Ως αποτέλεσμα, το ποσοστό του νέου δικομματισμού εκτιμάται σε 59%. Το Κίνημα Αλλαγής σταθεροποιείται στην τρίτη θέση (11%), παρά την αισθητή υποχώρηση (-2%) που σημειώνει η εκλογική του απήχηση. Η Ένωση Κεντρώων υπερβαίνει το κατώφλι του 3% (3,5%), παρουσιάζοντας σημαντική άνοδο (+1%). Οι μεταβολές των υπόλοιπων κομμάτων δεν επηρεάζουν σημαντικά τον υφιστάμενο κομματικό συσχετισμό.

Τέλος, τα νεοσύστατα κόμματα που σχηματίστηκαν κατά τον τρέχοντα εκλογικό κύκλο (Ελληνική Λύση, Εθνική Ενότητα, Μέρα 25) δεν εμφανίζουν δυναμική εισόδου στη Βουλή. Ως εκ τούτου, η επόμενη Βουλή αναμένεται να έχει το πολύ 6 κόμματα (6κομματική).

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα