Δημότης Καλαμάτας ο Μίκης!

Αντώνης Σαμαράς: «Τον αγαπήσαμε! Για τα έργα του, και τους αγώνες του»

Επίτιμος δημότης της Καλαμάτας είναι από χθες Δευτέρα ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης Μίκη Θεοδωράκης.

Η ανακήρυξη του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο αμφιθέατρο Αλ.Κουμουνδούρος σε ειδική συνεδρίαση που τέλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, παρουσία της κόρης του Μαργαρίτας, η οποία διάβασε μήνυμα του Μίκη, στενών φίλων και συνεργατών του Μίκη Θεοδωράκη, του Θανάση Πετράκου και του πρώην Δημάρχου Καλαμάτας Γιώργου Κουτσούλη.

Μεταξύ αυτών των μηνυμάτων ξεχώρισε και το μήνυμα από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, που με συγκινητικά λόγια ευχαρίστησε τον σπουδαίο δημιουργό για την προσφορά του στη χώρας μας.

Σε μία εκδήλωση λιτή λόγω των δύσκολων συνθηκών που έχει προξενήσει η πανδημία του κορωνοϊού, ο ίδιος ο μεγάλος Μίκης δεν κατάφερε να παραβρεθεί στην εκδήλωση, ωστόσο η κόρη του Μαργαρίτα εμφανώς συγκινημένη, παρέλαβε το χρυσό κλειδί της πόλης για λογαριασμό του πατέρας της από τον Δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο.

Το μεγάλο «ευχαριστώ» από τον Αντώνη Σαμαρά στον Μίκη όλων των Ελλήνων

Κατά την διάρκεια της λιτής αυτής εκδήλωσης το δικό του «ευχαριστώ» για τα όσα έχει προσφέρει στην Ελλάδα ο Μίκης όλων των Ελλήνων εξέφρασε και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, του οποίου μήνυμα διαβάστηκε από τον Δημήτρη Πολίτη. Επίσης μαζί με τον πρωθυπουργό μήνυμα για τον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη έστειλε και ο βουλευτής της Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας, Μίλτος Χρυσομάλλης.

Ο πρώην πρωθυπουργός ξεκινώντας το μήνυμά του για την ανακήρυξη του Μίκη Θεοδωράκη ως επίτιμο Δημότης της Καλαμάτας, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τα όσα πρόσφερε ο μεγάλος δημιουργός στην Ελλάδα.

«Είναι μεγάλη η χαρά μου, που σήμερα η ιδιαίτερα πατρίδα μου, τιμά τον μεγάλο Έλληνα δημιουργό, τον Μίκη Θοδωράκη. Ο Μίκης είναι ένα πρόσωπο οικείο, σε όλους τους Έλληνες. Ακόμα και σε εκείνους που δεν τον γνώρισαν ποτέ προσωπικά», έγραψε χαρακτηριστικά ο κ. Αντώνης Σαμαράς.

Στη συνέχεια ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε: «Μας είναι γνωστός από τη μουσική του, αλλά και από την πολυτάραχη πολιτική του διαδρομή, εδώ και εφτά δεκαετίες! Δεν τον ξέρουμε μόνο. Τον αγαπήσαμε! Για το σπουδαίο μουσικό έργο του.  Αλλά και για τους αγώνες του. Και αυτοί που συμφωνούσαν μαζί του, αλλά και εκείνοι που διαφωνούσαν – τον αγαπήσαμε όλοι!»

Ο κ. Σαμαράς μιλώντας για την πρώτη φορά που συναντήθηκε με τον σπουδαίο Μίκη Θεοδωράκη αλλά και για την πολιτική τους πορεία είπε: «Για πρώτη φορά τον γνώρισα ως βουλευτής, το 1977. Όταν βρεθήκαμε κι οι δύο στη Βουλή. Σε αντίπαλα κόμματα… Εγώ βουλευτής για πρώτη φορά τότε. Εκείνος για πολλοστή…», για να προσθέσει: «Τον γνώρισα καλύτερα όταν βρεθήκαμε στην ίδια κυβέρνηση το 1990. Ακόμα καλύτερα όταν πήγαμε μαζί στη Μόσχα και συναντηθήκαμε με τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και τον τότε σοβιετικό υπουργό Εξωτερικών Μπεσμερτνιχ»

«Γνωριστήκαμε περισσότερο όταν έγινα υπουργός Πολιτισμού το 2009 και συνομιλούσαμε ατέλειωτες ώρες μαζί είτε στο υπουργείο είτε στο σπίτι του», πρόσθεσε.

«Και βεβαίως, γνώρισα την υπέροχη Ελληνική ψυχή του στα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία. Και τα λόγια του τότε, θα μείνουν ανεξίτηλα χαραγμένα στις καρδιές και τις συνειδήσεις κάθε Έλληνα», είπε ο κ. Σαμαράς.

Τέλος, κλείνοντας το μήνυμά του για τον σπουδαίο αυτόν δημιουργό είπε: «Ένας μεγάλος Δημιουργός, μια αδούλωτη ψυχή, μια ανήσυχη προσωπικότητα, μια ανυπότακτη ζωή.  Είπε πάντα την Αλήθεια του. Κι ας δυσαρέστησε πολλούς.  Αγωνίστηκε με όλες του τις δυνάμεις, σε όλη του τη ζωή, για ό,τι πίστευε σωστό.  Δεν χάιδεψε αυτιά. Δεν συμβιβάστηκε. Έμεινε όρθιος.  Κατά καιρούς ενόχλησε τους πάντες.

Αλλά τον αγαπήσαμε όλοι! Σύμβολο ενότητας και παληκαριάς η ζωή του.

Αχτίδα πνευματικής Αναγέννησης αλλά και σάλπισμα Αγώνα η μουσική του.

Σήμερα τιμάμε ένα άξιο τέκνο της Ελλάδας, έναν Μεγάλο Έλληνα.

Σε ευχαριστούμε Μίκη.

Για ό,τι έδωσες, για ό,τι έκανες, για ό,τι είσαι…».

Συγκινητικά λόγια για τον Μίκη διάβασε ο Θανάσης Πετράκος, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μια εξαιρετική διασκευή του κομματιού “Της Δικαιοσύνης Ήλιε νοητέ” από τον καθηγητή του Δημοτικού Ωδείου Αντώνη Κουφουδάκη.

Αυτή ήταν η δεύτερη και μεγαλύτερη τιμή του μεγάλου Μίκη που λαμβάνει από την Καλαμάτα, καθώς είχε προηγηθεί τον Αύγουστο του 1996, από την τότε Νομαρχία, τιμητική εκδήλωση με μεγάλη συναυλία στο κατάμεστο Στάδιο της πόλης.

Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι μια προσωπικότητα παγκόσμιας αίγλης και αναγνώρισης, και στα 95 χρόνια της ζωής λαμβάνει την μέγιστη αναγνώριση από την Καλαμάτα και τους δημότες της, με την Δημοτική Φιλαρμονική να τον έχει τιμήσει δεόντως μουσικά διοργανώνοντας μεγάλες συναυλίες τα τελευταία χρόνια.

Το πλούσιο καλλιτεχνικό και μουσικό του έργο τον έχει καταστήσει σύμβολο του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, που όχι μόνο άλλαξε τη «νότα» της μουσικής στη χώρα μας, αλλά την πρόβαλε σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα