Διώξεις και συλλήψεις για τα επισφαλή δάνεια του ΤΤ

Αντιμέτωποι με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος βρίσκονται πλέον οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση των επισφαλών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Οι διώξεις ασκήθηκαν μετά την πολυσέλιδη πρισματική αναφορά της επίκουρης εισαγγελέα διαφθοράς Πόπης Παπανδρέου, και αφού είχε προηγηθεί προκαταρκτική εξέταση ήδη από τον περασμένο Ιούνιο.

Μετά από σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέως εκδόθηκαν επτά εντάλματα σύλληψης.

Τα εφτά εντάλματα σύλληψης υπέγραψε το βράδυ Τετάρτης ο ανακριτής διαφθοράς Γιώργος Ανδρεάδης, ο οποίος έχει αναλάβει την υπόθεση, μετά από  συνεργασία με την εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Ράικου και την επίκουρη εισαγγελέα διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα εντάλματα αφορούν:

  • Τον επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά, ο οποίος έχει συλληφθεί και νοσηλεύεται φρουρούμενος σε ιδιωτική κλινική
  • Τον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη που βρίσκεται προφυλακισμένος για την υπόθεση της Protonbank
  • Τον πρώην διοικητή του ΤΤ Αγγελο Φιλιππίδη
  • Τον επιχειρηματία Κυριάκο Γριβέα, ο οποίος βρίσκεται στο εξωτερικό
  • Την σύζυγο του Κυριάκου Γριβέα
  • Και δύο υπαλλήλους του ΤΤ

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τέσσερα άτομα. Πρόκειται για τον 47χρονο Χαράλαμπο Γιαγκούδη, πρώην στέλεχος του ΤΤ,  τον 48χρονο Μάριο Βαρώτση, πρώην αναπληρωτή γενικό διευθυντή του ΤΤ ,  τον επιχειρηματία Δημήτρης Κοντομηνάς και μια 25χρονη, υπάλληλο του ΤΤ.

Τόσο ο κ. Κοντομηνάς που νοσηλεύεται φρουρούμενος σε ιδιωτικό νοσοκομείο, όσο και ο κ. Βαρώτσης ζήτησαν και πήραν προθεσμία να απολογηθούν την Τρίτη και την Δευτέρα αντίστοιχα.

Πιο συγκεκριμένα, οι ποινικές διώξεις σε βάρος 25 ατόμων, υπαλλήλων του ΤΤ και επιχειρηματιών είναι για:

  • Απάτη κατά του δημοσίου, από κοινού, υπο ιδιαζώντως επιβαρυντικές περιστάσεις (ειδικότερες συνθήκες εγκληματικής δράσης, αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, εκ της οποίας το όφελος που πέτυχε ή επιδίωξε ο δράστης ή η ζημιά που προξενήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε στο δημόσιο υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ) – 1608
  • Απιστία από κοινού κατ’ εξακολούθηση και μη, με περιουσιακή ζημιά άνω των 30.000 ευρώ
  • Άμεση συνέργεια σε απιστία
  • Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ’ επάγγελμα
  • Άμεση συνέργεια στο ξέπλυμα υπο την επιβαρυντική περίπτωση της παρ 1β του αρ 45 του Ν3168/08 για το ξέπλυμα (επιβαρύνεται η ποινή όταν συνεργός είναι υπάλληλος τράπεζας)

Να σημειωθεί ότι για την υπόθεση έχουν εκδοθεί πέντε πορίσματα από την αρμόδια διεύθυνση εποπτείας πιστωτικού συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος (ΔΕΠΣ) ενώ η έρευνα της εισαγγελίας εγκλημάτων διαφθοράς επεκτάθηκε σε όλα τα προβληματικά δάνεια του ΤΤ από το 2007 ως και το 2012 εντοπίζοντας περιπτώσεις υπέρογκης χρηματοδότησης-δανεισμού, σειράς εταιριών και επιχειρηματιών υπό όρους που καταφανώς δεν πληρούσαν τους συνήθεις όρους τραπεζικού δανεισμού κατά κατάχρηση της αντιπροσωπευτικής και διαχειριστικής εξουσίας των υπευθύνων της τράπεζας και κατά παράβαση της σχετικής ειδικής νομοθεσίας ζημιώνοντας την περιουσία του ΤΤ και του δημοσίου, οι απαιτήσεις του οποίου ως και σήμερα δεν έχουν ικανοποιηθεί.

Επίσης, εντοπίστηκαν από την Π. Παπανδρέου περιπτώσεις νομιμοποίησης εσόδων που αποκτήθηκαν από τη λήψη των επίμαχων παράνομων δανειοδοτήσεων με απόκρυψη των ποσών σε off shore εταιρίες και σε αγορές ακινήτων στο εξωτερικό, οι οποίες αναφέρονται αναλυτικά στην πορισματική αναφορά της.

Η συνολική ζημιά που υπέστη η τράπεζα υπερβαίνει τα 400 με 500 εκατομμύρια ευρώ. Αυτά τα χρήματα αφορούν μόνο τις ροές των δανείων

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα