Δίωξη Ανδρέα Λοβέρδου: Βασικός μάρτυρας αποδομεί την Τουλουπάκη

Με καθυστέρηση μηνών ανακοίνωσε την αρχειοθέτηση της υπόθεσης Novartis σε ό,τι αφορά τον Γιάννη Στουρνάρα, ενώ ζητά χωρίς στοιχεία τη δίωξη Λοβέρδου, με τον μάρτυρα Νίκο Μανία να αποδομεί τα στοιχεία της

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς εξακολουθεί να προκαλεί οργισμένες αντιδράσεις με τον τρόπο που χειρίστηκε τη συγκεκριμένη υπόθεση

Της Πωλίνας Βασιλοπούλου

Εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει στην πολιτική ορολογία μία φράση που λέει ότι «με το ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν πρόκειται να πλήξεις», εξηγώντας ότι ο συγκεκριμένος χώρος προσφέρει ειδήσεις και θέαμα από εκεί που δεν το περιμένεις. Και ως φαίνεται η κα Ελένη Τουλουπάκη αποφάσισε να πάρει τη θέση του στριμωγμένου στα σχοινιά ΠΑΣΟΚ, κερδίζοντας –κατά τη γνώμη της– δημοσιότητα και προκαλώντας ουκ ολίγες αντιδράσεις.

Έτσι με καθυστέρηση πολλών μηνών η κα Τουλουπάκη ανακοίνωσε πως αρχειοθέτησε την υπόθεση Νovartis σε ό,τι αφορά τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, καθώς δεν υπήρξαν στοιχεία στην έρευνα που διενήργησε επί δύο και πλέον χρόνια η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς. Κάτι που η «Α» είχε αποκαλύψει τόσο στις 26 Απριλίου, όσο και στις 5 Μαΐου, αλλά η κα Τουλουπάκη έσπευσε να ανακοινώσει με καθυστέρηση τριών και πλέον μηνών.

Προφανώς, περιμένοντας το αποτέλεσμα των εκλογών, τόσο στις 26 Μαΐου (ευρωεκλογές), όσο και στις 7 Ιουλίου (βουλευτικές), το μη αναμενόμενο από την κα Τουλουπάκη εκλογικό αποτέλεσμα, που με συνοπτικές διαδικασίες η νέα κυβέρνηση έθεσε εκτός της ηγεσίας του Αρείου Πάγου την κα Δήμητρα Κοκκοτίνη, ήταν καθοριστικό για την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς, όσον αφορά τις ενέργειές της πλέον για την εμπλοκή στην υπόθεση Novartis των υπολοίπων πολιτικών που δεν είχε ακόμη αρχειοθετήσει.

Έτσι, λοιπόν, μετά την προχθεσινή αρχειοθέτηση της υπόθεσης για τον κ. Στουρνάρα, φτάσαμε στις επτά  αρχειοθετήσεις, καθώς έχουν προηγηθεί αυτές που αφορούσαν τους κ.κ. Αντώνη Σαμαρά, Παναγιώτη Πικραμμένο, Ευάγγελο Βενιζέλο, Μάριο Σαλμά, Γιώργο Κουτρουμάνη και Ανδρέα Λυκουρέντζο. Σε εκκρεμότητα παραμένει ακόμα η διαδικασία, για τους Άδωνι Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλο, για τους οποίους αναμένεται η αρχειοθέτηση των υποθέσεών τους να ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα. Ειδικά για τον Άδωνι Γεωργιάδη η «Α» έχει με πρωτοσέλιδό της ενημερώσει το αναγνωστικό της κοινό ότι η απόφαση της κας Τουλουπάκη για αρχειοθέτηση έχει ληφθεί από τις 17/5, αλλά για ευνόητους λόγους που προαναφέραμε δεν ήταν δυνατόν η εισαγγελέας να παραδεχθεί ότι έκανε δικαστικό πραξικόπημα, όταν στις 5/2/2018 απέστειλε στη Βουλή στοιχεία με δήθεν αποχρώσες ενδείξεις εις βάρος των δέκα πολιτικών προσώπων.

Όμως η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς φρόντισε να στρέψει πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας, καθώς ζήτησε την άδεια να ασκήσει ποινική δίωξη για δωροδοκία κατά του Ανδρέα Λοβέρδου. Η κα Τουλουπάκη έσπευσε να δημοσιοποιήσει τις προθέσεις της, κάνοντας λόγο για ένα πολυσέλιδο πόρισμα, όπου αναλύονται τα δεδομένα της υπόθεσης και τα στοιχεία για τα οποία ζητείται η δίωξη. Βέβαια, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η δίωξη στηρίζεται μόνο στις καταθέσεις των μαρτύρων, καθώς δεν βρέθηκε τίποτα μεμπτό από την έρευνα που διεξήγαγε η Εισαγγελία Διαφθοράς στους τραπεζικούς λογαριασμούς του κ. Λοβέρδου, της οικογένειάς του και των συνεργατών του.

Επίσης ένα άλλο στοιχείο, το οποίο σίγουρα θα διερευνηθεί, είναι η σπουδή που επέδειξε η κα Τουλουπάκη να δημοσιοποιήσει τη δίωξη κατά του κ. Λοβέρδου, πολύ πριν μελετηθεί το πόρισμα που υπέβαλε η ίδια στον νέο εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον κ. Πλιώτα, και ο οποίος εν συνεχεία και αφού κρίνει ότι ευσταθούν τα στοιχεία για δίωξη να μεταβιβάσει τον φάκελο στον υπουργό Δικαιοσύνης κι αυτός με τη σειρά του να τον αποστείλει στη Βουλή για τις περαιτέρω διαδικασίες.

 

Μάρτυρας αποδομεί την Τουλουπάκη

Ένας μάρτυρας από τους πολλούς που «εφεύρε» η Εισαγγελία Διαφθοράς, μαζί με την επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης ήταν και ο ειδικός πληροφοριακών συστημάτων για την τιμολόγηση των φαρμάκων, Νίκος Μανίας.

Ο εν λόγω μάρτυρας είχε προφανώς τις διαβεβαιώσεις των ανακριτικών αρχών ότι, αν προβεί σε καταθέσεις εις βάρος του Ανδρέα Λοβέρδου, θα του εξασφάλιζαν εκτός από το μέλλον του –προφανώς με τη στήριξη του κ. Πολάκη– αλλά και την ασυλία του από ενδεχόμενες στο μέλλον προσφυγές των θιγομένων στη Δικαιοσύνη.

Μάλλον όμως, δεν υπολόγισαν καλά τα πράγματα, με αποτέλεσμα ένας συνεργάτης του Ανδρέα Λοβέρδου, ο δικηγόρος Δημήτρης Μπαλασόπουλος, να προσφύγει στη Δικαιοσύνη όταν σε κάποια κατάθεσή του ο Νίκος Μανίας ενέπλεξε το όνομά του.

Η κατάθεση όμως του Νίκου Μανία ενώπιον  του πρωτοδίκη που εκλήθη να δώσει εξηγήσεις πριν οδηγηθεί στο εδώλιο, περιέχει στοιχεία-φωτιά για τις κ.κ. Τουλουπάκη και Παπασπύρου.

Δημοσιεύουμε αυτούσιο το περιεχόμενο της κατάθεσής του:

«Τέλος στις 18.1.2019 κατέθεσα συμπληρωματικό τεχνικό υπόμνημα σάρωσης πληροφοριακού συστήματος. Όπως γίνεται άμεσα και εύκολα κατανοητό οι εκτεταμένες καταθέσεις μου ήταν εμπεριστατωμένες, τεχνικές και επιστημονικά τεκμηριωμένες, συνοδευόμενες από διασταυρωμένα αποδεικτικά στατιστικά στοιχεία και συνέβαλλαν καθοριστικά στις έρευνες των αρχών. Είχαν ένα συγκεκριμένο μοτίβο και δεν είχαν καμία σχέση με άλλες καταθέσεις, ούτε συμπεριλάμβαναν αοριστίες, φήμες ή κρίσεις και εικοτολογίες.

Σε συνέχεια των καταθέσεών μου κλήθηκα στις 3/4/2019, όπου μου υποδείχθηκε σθεναρά από την Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης να αιτηθώ την υπαγωγή μου σε ειδικό καθεστώς προστασίας μαρτύρων. Πράγματι την επόμενη ημέρα κατέθεσα σχετικό αίτημα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου συνοδεία του κ. Μανωλίδη, ενώ την ίδια ημέρα κλήθηκα να καταθέσω ενώπιον της Εισαγγελέως Διαφθοράς. Εκεί μου ζητήθηκε να επιβεβαιώσω εάν είχαν υποπέσει στην αντίληψή μου ή εάν έστω είχα ακούσει μια σειρά από γεγονότα και περιστατικά που συμπεριλαμβάνονταν όπως μου ειπώθηκε στη δικογραφία μετά από καταθέσεις άλλων μαρτύρων. Η απαγγελία εκ μέρους τους αυτών των περιστατικών κράτησε αρκετή ώρα και κάποια από αυτά επιβεβαίωσα πως τα είχα ακούσει χωρίς όμως να δηλώσω πως υπήρξα μάρτυρας τους και κάποια άλλα όχι. Απάντησα μονολεκτικά σε κάποιες δομημένες ερωτήσεις χωρίς να έχω την επιμέλεια της αποτύπωσης ακριβώς των λεγομένων μου και επιχείρησα να δώσω απαντήσεις στα τεχνικά σκέλη της υπόθεσης. Όσον αφορά φήμες και πληροφορίες τρίτων απάντησα με επιφύλαξη και χωρίς να μπορώ να είμαι σίγουρος.

Σε ό,τι αφορά τα τεχνικά στοιχεία που αποτελούσαν και τον κύριο πυρήνα των καταθέσεων μου στο μεικτό κλιμάκιο της Γεν. Επιθεωρήτριας επανέλαβα το εύρος των αρμοδιοτήτων μου στη διαμόρφωση των τιμών κατά την περίοδο 2010-2012. Ο ρόλος μου ήταν συμβουλευτικός και περιοριζόταν στη διαμόρφωση των τιμών στις ευρωπαϊκές χώρες με βάση τις επίσημες πηγές και τους κανόνες αναγωγής σε εργοστασιακή τιμή και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, όπως είχαν συνταχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες τιμολόγησης φαρμάκων των Υπουργείων Εμπορίου και Υγείας».

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του αναφέρει επί λέξει τα εξής:

«Όσον αφορά το ρόλο του κ. Μπαλασόπουλου για τον οποίο ερωτήθην, είπα και επαναλαμβάνω πως ουδέποτε μου ζητήθηκε από τον κ. Υπουργό (σσ. Ο μάρτυρας εννοεί τον υπουργός Ανδρέα Λοβέρδο)  η οποιαδήποτε παρέμβαση σε τιμές ή οτιδήποτε άλλο. Άλλωστε με τον κ. Υπουργό ουδέποτε συναντήθηκα κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο ή οπουδήποτε αλλού ή είχα την παραμικρή επικοινωνία».

Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος νομικός περιωπής για να αντιληφθεί τι ακριβώς ζητήθηκε από τον μάρτυρα να καταθέσει.

Αρχικά η κα Παπασπύρου, μετά παρέλευση δύο ετών από την έναρξη της έρευνας για την υπόθεση Novartis, «συμβουλεύει» τον μάρτυρα να αιτηθεί την υπαγωγή του σε ειδικό καθεστώς προστασίας μαρτύρων. Προφανώς, θεωρεί ότι ο μάρτυρας κινδυνεύει να τροποποιήσει κάποια κατάθεσή του ενόψει των ευθυνών που θα προκύψουν από το περιεχόμενό της, κάτι που ο ίδιος ο μάρτυρας δεν θεωρεί αναγκαίο(!!!).

Στη συνέχεια η εισαγγελέας Διαφθοράς, κ. Τουλουπάκη, του ζητά να επιβεβαιώσει με κατάθεσή του «αν είχαν υποπέσει στην αντίληψή του ή έστω και αν είχε ακούσει μια σειρά από γεγονότα που συμπεριλαμβάνονταν, όπως μου ειπώθηκε, στη δικογραφία μετά από καταθέσεις άλλων μαρτύρων».

Δηλαδή, με λίγα λόγια η κα Τουλουπάκη του ζήτησε να επιβεβαιώσει αν άκουσε κάτι για μίζες 200 εκατ. ευρώ, τροχήλατες βαλίτσες με «πακέτα» διαφόρων χρωμάτων, και όλα τα ευτράπελα που είχαν για δικούς τους λόγους καταθέσει οι προστατευόμενοι μάρτυρες, ώστε με τη μαρτυρία του Νίκου Μανία να ισχυριστεί –όπως και έπραξε– ότι υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις για τη δίωξη του Ανδρέα Λοβέρδου. Με όλα τα παραπάνω, συνάγεται εύκολα το συμπέρασμα ότι αν η κα Τουλουπάκη είχε γεννηθεί πολλά χρόνια πριν και είχε την ιδιότητα της εισαγγελέως την εποχή του 1967-1974, θα ήταν πολύτιμη συνεργάτις της τότε κυβέρνησης…

Βεβαίως, η κατάθεση του Νίκου Μανία συμπληρώνεται με την επιβεβαίωση ότι «κάποια από αυτά τα είχα ακούσει, χωρίς να δηλώσω ότι υπήρξα μάρτυράς τους, και κάποια όχι».

Δηλαδή, όλα αυτά που γράφτηκαν σε εφημερίδες μετά τις 5/2/2018, όταν ο φάκελος της κας Τουλουπάκη απεστάλη στη Βουλή, για να στηθούν οι κάλπες για τους δέκα πολιτικούς, ο μάρτυρας επιβεβαιώνει ότι κάποια από αυτά διάβασε και κάποια όχι(!!!).

Το κερασάκι στην τούρτα συμπληρώνεται με τη φράση ότι «απάντησα μονολεκτικά σε κάποιες δομημένες ερωτήσεις, χωρίς να έχω την επιμέλεια της αποτύπωσης ακριβώς των λεγομένων μου».

Δηλαδή, τον ρωτούσαν, εκείνος απαντούσε μονολεκτικά, και οι ερωτώντες έγραφαν  ό,τι ήθελαν χωρίς ο μάρτυρας να βλέπει τι γράφουν. Γνωστή μέθοδος από την εποχή της Ιεράς Εξέτασης…

Και όμως, ο Ανδρέας Λοβέρδος εκρίθη, με μαρτυρίες αυτής της μορφής, ότι υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις ώστε να του ασκηθεί δίωξη…

Οι φοβίες της κας Τουλουπάκη για διαπόμπευση

Αν κάποιος αναρωτηθεί γιατί η κα Τουλουπάκη άσκησε τη δίωξη αυτή, η απάντηση είναι πολύ απλή: Όταν έχει ήδη αρχειοθετήσει εφτά από τους δέκα εμπλεκόμενους από ενέργειές της πολιτικούς, και υπολείπονται άλλοι δύο, οι κ.κ. Άδωνις Γεωργιάδης και Δημήτρης Αβραμόπουλος, τους οποίους θα αρχειοθετήσει μετά από κάποιο μικρό χρονικό διάστημα, αν δεν ασκούσε δίωξη έστω και σε έναν από αυτούς, με ποιον τρόπο θα μπορούσε να αμυνθεί στις μηνύσεις που έχει υποβάλει εις βάρος της ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αλλά και οι Ευ. Βενιζέλος και Δ. Αβραμόπουλος, οι  οποίοι ναι μεν εστράφησαν κατά των προστατευομένων μαρτύρων αλλά και «κατά παντός υπευθύνου».

Ενδέχεται λοιπόν ένας από τους υπευθύνους της σκευωρίας αυτής να είναι και η κα Τουλουπάκη

 Οργισμένη αντίδραση

Τίποτα από αυτά δεν έγινε, απλά με τη δημοσιοποίηση των προθέσεων της κας Τουλουπάκη κρεμάστηκε στα μανταλάκια ο πρώην υπουργός και νυν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, ο οποίος χαρακτήρισε την όλη υπόθεση ως τον τελευταίο σπασμό του Ρασπούτιν, καταγγέλλοντας ότι υπάρχουν νέα στοιχεία που δείχνουν κατάχρηση εξουσίας. Μάλιστα, ο κ. Λοβέρδος έκανε ένα βήμα παραπάνω, ισχυριζόμενος σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ ότι «επώνυμος μάρτυρας έδινε χρήματα σε έναν από τους κουκουλοφόρους μάρτυρες για να καταθέσει συγκεκριμένα πράγματα».  Παράλληλα, ο βουλευτής ανέφερε ότι ένας εκ των μαρτύρων, χωρίς κουκούλα, επειδή μηνύθηκε για την κατάθεσή του πήγε με τον δικηγόρο του στον ανακριτή του και κατέθεσε υπόμνημα σύμφωνα με το οποίο «άλλα έλεγε και άλλα έγραφαν και δεν του έδειχναν στο τέλος τι είχε πει».  Όπως δήλωσε επίσης ο κ. Λοβέρδος, η εισαγγελέας Διαφθοράς κα Τουλουπάκη ξαναστέλνει τη δικογραφία στη Βουλή χωρίς λόγο, με στόχο να πει ότι «αρχειοθετώ όλο τον κόσμο, αλλά να, κάτι βρήκα».

«Ο “Ρασπούτιν: τι είχε πει; “Προχωρήστε το και θα τα βρούμε στο μέλλον”. Συντηρείται ένα κλίμα. Αυτό είναι ο τελευταίος σπασμός του Ρασπούτιν», σχολίασε χαρακτηριστικά. «Θα τους τσακίσω, θα τους διαλύσω με τα προνόμια που διαθέτει ο απλός Έλληνας πολίτης, όχι με τα προνόμια βουλευτών και υπουργών», κατέληξε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η αντίδραση του Κινήματος Αλλαγής, εκ μέρους του οποίου πήρε θέση ο γραμματέας της Κ.Ο., Βασίλης Κεγκέρογλου: «Η διαδικαστική ενέργεια για τον Ανδρέα Λοβέρδο είναι από τους τελευταίους σπασμούς του συστήματος Ρασπούτιν, που αντί να διερευνήσει το σκάνδαλο στο φάρμακο 2004-2009, έστησε τη σκευωρία με αφορμή την έρευνα για τη Novartis στην Αμερική. Επαινούμε τον Ανδρέα Λοβέρδο που δεν ζητά ασυλίες, ούτε προσφεύγει σε τερτίπια τύπου άρθρου 86, και το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι μαζί του για να αποκαλύψουμε πλήρως τη σκευωρία».

Ο Στουρνάρας και οι σκευωροί

«Έκλεισε και τυπικά μια ιταμή διαδικασία σπίλωσης και απόπειρας δολοφονίας χαρακτήρων», δήλωσε από την πλευρά του, εμφανώς ανακουφισμένος, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, με αφορμή το γεγονός ότι η δικογραφία που αφορούσε τον ίδιο για την υπόθεση Novartis τέθηκε στο αρχείο από την επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη που χειρίζεται πάνω από δύο χρόνια τη συγκεκριμένη υπόθεση.

«Έκλεισε και τυπικά, με καθυστέρηση είκοσι μηνών, μια ιταμή διαδικασία σπίλωσης και απόπειρας δολοφονίας χαρακτήρων, που ήταν νεκρόληκτη εξ υπαρχής. Απομένει τώρα στους αρμόδιους θεσμούς (Βουλή των Ελλήνων, Δικαιοσύνη) να αποκαλύψουν τους πραγματικούς ενόχους της άθλιας αυτής σκευωρίας, αλλά και τους συνεργούς τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.

Οι απανωτές αρχειοθετήσεις στην υπόθεση Novartis, που είχε χαρακτηριστεί από τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης της προηγούμενης κυβέρνησης, τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο της ελληνικής ιστορίας, και στο οποίο πόνταρε τα ρέστα του ο κ. Τσίπρας και το σύστημα Μαξίμου για να εξοντώσει τους πολιτικούς του αντιπάλους, κατέρρευσε ως χάρτινος πύργος.

Ήδη για την αναζήτηση ευθυνών όσων ενεπλάκησαν στην ενοχοποίησή τους έχουν στραφεί δικαστικά, τόσο ο Αντώνης Σαμαράς, όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει καταθέσει αιτήματα για την άρση της προστασίας των λεγόμενων προστατευόμενων μαρτύρων, στρεφόμενος και αυτός κατά εκείνων που οργάνωσαν την εμπλοκή τόσων πολιτικών στην υπόθεση χωρίς στοιχεία.

Στο μεταξύ, έχει ανατεθεί στους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, Ευάγγελο Ζαχαρή και Λάμπρο Σοφουλάκη, να διερευνήσουν τη δικογραφία, με τις μηνύσεις των τριών πολιτικών Σαμαρά – Βενιζέλου – Αβραμόπουλου, κατά των εισαγγελέων Διαφθοράς Τουλουπάκη – Ντζούρα – Μανώλη, καθώς και τη δικογραφία των καταγγελιών του αντιεισαγγελέα ΑΠ, Γιάννη Αγγελή, ο οποίος είχε παραιτηθεί από επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς, καταγγέλλοντας τους υφισταμένους του για μεροληψία και ανικανότητα στην έρευνα για τον φαρμακευτικό κολοσσό.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα