Δίωξη από τις ΗΠΑ στον ρώσο ολιγάρχη Κονσταντίν Μαλοφέγεφ

Πώς προσπάθησε να στήσει φιλορωσικά ΜΜΕ στην Ελλάδα

Δίωξη κατά του Ρώσου ολιγάρχη Κονσταντίν Μαλοφέγεφ, άσκησε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, κατηγορώντας τον για συνωμοσία καθώς ο ίδιος είχε προσλάβει τον Αμερικανό Jack Hanick προκειμένου να στήσει δίκτυο φιλορωσικών ΜΜΕ στα Βαλκάνια, και την Ελλάδα.                                    

Είναι η πρώτη φορά που ασκείται δίωξη σε Ρώσο ολιγάρχη στις ΗΠΑ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, διευκρίνισε η υφυπουργός Δικαιοσύνης Λάιζα Μονάκο.

Όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, «όπως φέρεται στο κατηγορητήριο, ο Κονσταντίν Μαλοφέγεφ είναι ένας Ρώσος ολιγάρχης που έχει τιμωρηθεί από το 2014 επειδή απειλούσε την Ουκρανία και παρείχε οικονομική υποστήριξη στην αυτονομιστική περιοχή του Ντόνετσκ. Ο Μαλοφέγιεφ παραβίασε εν γνώσει του τις κυρώσεις των ΗΠΑ πληρώνοντας για υπηρεσίες ενός Αμερικανού (σ.σ του Hanick) και επιδιώκοντας να μεταφέρει χρήματα που είχαν επενδυθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Όπως λέγεται, ο Μαλοφέγεφ συνωμότησε με τον Hanick και άλλους για να μεταφέρει παράνομα μια επένδυση 10 εκατομμυρίων δολαρίων. Η επένδυση αυτή θα γινόταν μέσω μιας τράπεζας των ΗΠΑ σε έναν επιχειρηματικό συνεργάτη στην Ελλάδα, κατά παράβαση των κυρώσεων που εμπόδιζαν τη μεταφορά των περιουσιακών στοιχείων του Μαλοφέγιεφ. Μαζί με το κατηγορητήριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέδωσαν ένταλμα κατάσχεσης για επενδύσεις του Μαλοφέγιεφ στις ΗΠΑ. Ο Μαλοφέγιεφ παραμένει ελεύθερος και πιστεύεται ότι βρίσκεται στη Ρωσία.

Σημειώνεται πως ο Jack Hanick ο οποίος συνελήφθη πρόσφατα ήταν από τα πρόσωπα που μετείχαν στο Διοικητικό Συμβούλιο του τηλεοπτικού δικτύου Hellasnet, ενός δικτύου περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών στην Ελλάδα που επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί το 2015 με επικεφαλής τον εφοπλιστή Γιάννη Καραγιώργη. Μεταξύ των 10 τηλεοπτικών σταθμών του Hellasnet ήταν το περιφερειακό κανάλι Attica TV, που εκπέμπει στην Αττική.

Ο εφοπλιστής Καραγιώργης είναι κουμπάρος του Κονσταντίν Μαλοφέγεφ , αφού ο Ρώσος ολιγάρχης πάντρεψε τον Έλληνα επιχειρηματία στην Μόσχα το 2014.

Tι αναφέρει η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αναφέρει συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή του αναφορικά με τις σχέσεις του Ρώσου ολιγάρχη με τον Χάνικ και τη δημιουργία ελεγχόμενων ΜΜΕ στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

«Όπως υποστηρίζεται στο κατηγορητήριο, ο Μαλοφέγεφ προσέλαβε έναν Αμερικανό πολίτη ονόματι Τζακ Χάνικ το 2013 για να εργαστεί σε ένα νέο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο ειδήσεων (το Russian TV Network) που δημιουργούσε ο Μαλοφέγεφ . Ο Μαλοφέγεφ διαπραγματεύτηκε απευθείας με τον Χάνικ σχετικά με τον μισθό του, την πληρωμή για τη στέγαση του Χάνικ στη Μόσχα και τη ρωσική βίζα εργασίας του Χάνικ και ο Μαλοφέγεφ πλήρωσε τον Χάνικ μέσω δύο ξεχωριστών ρωσικών οντοτήτων μέχρι το τέλος του 2018. Αφού το OFAC (Office of Foreign Assets Control – Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων) όρισε τον Μαλοφέεφ στη λίστα των SDN (Specially Designated Nationals) [μαύρη λίστα με τα άτομα στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις] τον Δεκέμβριο του 2014, ο Μαλοφέγεφ συνέχισε να απασχολεί τον Χάνικ στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο, κατά παράβαση των κανονισμών κυρώσεων που σχετίζονται με την Ουκρανία.

Ο Μαλοφέγεφ έστειλε επίσης τον Χάνικ για να εργαστεί σε ένα πρότζεκτ για την ίδρυση και τη λειτουργία ενός ελληνικού τηλεοπτικού δικτύου και στις προσπάθειες για την απόκτηση ενός βουλγαρικού τηλεοπτικού δικτύου. Υπό τις οδηγίες του Μαλοφέγεφ, ο Χάνικ ταξίδεψε στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία πολλές φορές το 2015 και το 2016 για να εργαστεί σε αυτές τις πρωτοβουλίες και έδινε αναφορά απευθείας στον Μαλοφέγεφ για τη δουλειά του. Για παράδειγμα, τον Νοέμβριο του 2015, ο Χάνικ έγραψε στον Μαλοφέγεφ ότι το ελληνικό τηλεοπτικό δίκτυο θα ήταν μια “ευκαιρία για να περιγράψουμε λεπτομερώς την άποψη της Ρωσίας στην ελληνική τηλεόραση”.

Σε σχέση με τις προσπάθειες του Μαλοφέγεφ να αποκτήσει το βουλγαρικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο Μαλοφέγεφ έδωσε εντολή στον Χάνικ να λάβει μέτρα για να αποκρύψει τον ρόλο του Μαλοφέγεφ στην εξαγορά διεξάγοντας τις διαπραγματεύσεις μέσω ενός Έλληνα συνεργάτη του Μαλοφέγεφ (ο Έλληνας Επιχειρηματικός Συνεργάτης), έτσι ώστε να φαίνεται ότι ο αγοραστής ήταν Έλληνας υπήκοος και όχι ο Μαλοφέγεφ. Ο Μαλοφέγεφ χρησιμοποίησε επίσης τον Χάνικ για να τον βοηθήσει να μεταφέρει μια επένδυση 10 εκατομμυρίων δολαρίων σε μια τράπεζα χαρτοφυλακίου με έδρα το Τέξας (the Texas Bank) στον Έλληνα Επιχειρηματικό Συνεργάτη κατά παράβαση των Κανονισμών Κυρώσεων που σχετίζονται με την Ουκρανία.

Το 2014, ο Μαλοφέγεφ χρησιμοποίησε μια εταιρεία -βιτρίνα για να πραγματοποιήσει την επένδυση και από τον Μάρτιο ή περίπου τον Μάρτιο του 2015, ο Μαλοφέγεφ άρχισε να σχεδιάζει τη μεταβίβαση της ιδιοκτησίας της εταιρείας -βιτρίνας στον Έλληνα Επιχειρηματικό Συνεργάτη ως όχημα μεταφοράς της επένδυσης στην Texas Bank. Τον Μάιο του 2015 ή περίπου, ο πληρεξούσιος δικηγόρος του Μαλοφέγεφ συνέταξε μια Συμφωνία Πώλησης και Αγοράς που αποσκοπούσε στη μεταβίβαση της εταιρείας – βιτρίνας στον Έλληνα Επιχειρηματικό Συνεργάτη με αντάλλαγμα ένα δολάριο ΗΠΑ. Τον Ιούνιο του 2015, ο Μαλοφέγεφ έβαλε τον Χάνικ να μεταφέρει ο ίδιος αντίγραφο του πιστοποιητικού μετοχών του Μαλοφέεφ στην Texas Bank από τη Μόσχα στην Αθήνα για να δοθεί στον Έλληνα Επιχειρηματικό Συνεργάτη. Ο Μαλοφέγεφ υπέγραψε τη Συμφωνία Πώλησης και Αγοράς τον Ιούνιο του 2015, αλλά η ημερομηνία της συμφωνίας αναγράφηκε δόλια ότι έγινε τον Ιούλιο του 2014 για να φαίνεται ότι η μεταβίβαση είχε πραγματοποιηθεί πριν από την επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων. Στη συνέχεια, ο πληρεξούσιος δικηγόρος του Μαλοφέγεφ υποστήριξε ψευδώς στην Τράπεζα του Τέξας ότι η μεταφορά είχε γίνει τον Ιούλιο του 2014, παρόλο που ο Μαλοφέγεφ και ο πληρεξούσιός του γνώριζαν καλά ότι η μεταβίβαση της εταιρείας-βιτρίνας εκτελέστηκε τον Ιούνιο του 2015».

 

   

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα