Δίωξη-μαϊμού… (για Μαρινάκη)

Χθες το μεσημέρι, όπως έγινε γνωστό, η εισαγγελέας Πειραιώς κα Ειρήνη Τζίβα άσκησε δίωξη στον εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη για κατοχή, διακίνηση, χρηματοδότηση ναρκωτικών ουσιών και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Δίωξη με πολλούς αστερίσκους
Η εισαγγελέας Πειραιώς κα Ειρήνη Τζίβα
Η εισαγγελέας Πειραιώς κα Ειρήνη Τζίβα

Η «Α» από καιρό είχε στα χέρια της την από 13/12/2017 έκθεση παράθεσης και ανάλυσης δεδομένων της οικονομικής αστυνομίας, σχετικά με τα εμβάσματα εταιρειών του Βαγγέλη Μαρινάκη για τροφοδοσία καυσίμων προς την εταιρεία G-TankersPetroleumFZE του ισοβίτη Ευθύμιου Γιαννουσάκη. Πρόκειται για εμβάσματα πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων που αφορούσαν χρηματοδοτήσεις για αγορά καυσίμων κίνησης εκατοντάδων πλοίων διαφόρων εταιρειών παγκοσμίως. Όλα τα εμβάσματα αυτά εξετάστηκαν από την εισαγγελέα κα Τζίβα και διαπιστώθηκε μέσω εγγράφων ο προορισμός τους και ο σκοπός της αποστολής τους. Ένα-δύο εμβάσματα συνολικού ύψους 400.000 δολ. δεν δικαιολογήθηκαν πλήρως από τους υπαλλήλους των εταιρειών του κ. Μαρινάκη. Η ανεπαρκής αιτιολόγηση των εμβασμάτων αυτών, ύψους 400.000 δολ. όπως προείπαμε, έδωσε το έναυσμα στην κα Τζίβα να υποστηρίξει πως στην εν λόγω υπόθεση υπάρχουν «αποχρώσες ενδείξεις» ότι μπορεί τα εμβάσματα αυτά να χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά καυσίμων του ναρκοπλοίου Noοr 1…

Ομηρία για τον εφοπλιστή

Σύμφωνα με τους νομικούς που έχουν ασχοληθεί με την υπόθεση, η άσκηση δίωξης έχει απόλυτα καταχρηστική μορφή και δεν στηρίζεται σε καμία κατάθεση ή έγγραφο της δικογραφίας. Δεν υπάρχει έγγραφο ή μαρτυρία ότι οι εταιρείες του Β. Μαρινάκη από δεκάδες χώρες της υφηλίου έστελναν εμβάσματα τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για αγορά αποθήκευσης και μεταφορά και διακίνηση ναρκωτικών μέσω του Noor 1, όπως πιθανολογείται στην ασκηθείσα δίωξη.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι για ποιο λόγο η κα Τζίβα προχώρησε σε μια τόσο ακραία ενέργεια, να ασκήσει δηλαδή δίωξη για τόσο σοβαρά αδικήματα χωρίς την απαιτούμενη στοιχειοθέτηση. Μπορεί ο συνήθης για τα δικαστικά πεπραγμένα όρος «αποχρώσες ενδείξεις» να δικαιολογεί δικονομικά την ενέργειά της αλλά επί της ουσίας δεν είναι δυνατόν και επιτρεπτό να καταστρέφονται καριέρες, επιχειρήσεις, οικογένειες και ομάδες με μόνο στοιχείο κάποιες ενδείξεις που είναι πιθανόν να μη στοιχειοθετηθούν ποτέ. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι αν θα υπάρξουν κυρώσεις και συνέπειες –αν, λέμε αν– δικαστικά αποδειχθεί ότι δεν στοιχειοθετούνται οι διατυπωθείσες κατηγορίες.

Η σκόνη σηκώθηκε, το τοπίο θα καθαρίσει;

Αντίπαλοι της κυβέρνησης συνδέουν τη δίωξη κατά του Β. Βαρινάκη με αυτήν της κας Τουλουπάκη στην υπόθεση Novartis που αφορούσε στους δέκα πολιτικούς της αντιπολίτευσης. Όπως και στη δίωξη για τη Novartis δεν είχαν «ανιχνευθεί» επιβαρυντικά στοιχεία εις βάρος δύο πρώην πρωθυπουργών και οκτώ υπουργών, έτσι και εδώ από την υπάρχουσα δικογραφία δεν ευρέθησαν στοιχεία και κατά την άποψη πολιτικών κύκλων η δίωξη ασκήθηκε λόγω συγγένειας του Β. Μαρινάκη με την οικογένεια Μητσοτάκη. Δηλαδή, με λίγα λόγια, δίνουν πολιτικό χαρακτήρα στη συγκεκριμένη δίωξη.
Επίσης, δεν πρέπει, όπως ισχυρίζονται οι ίδιοι κύκλοι, να διαφεύγει της προσοχής το γεγονός ότι η δίωξη ασκήθηκε προ της έκδοσης απόφασης που θα αφορά τον Ιβάν Σαββίδη και τον ΠΑΟΚ. Και στο ερώτημα: ποια από τις δύο υποθέσεις, δηλαδή της δίωξης Μαρινάκη ή της τιμωρίας του Ιβάν Σαββίδη και του ΠΑΟΚ θα στρέψει την προσοχή του κόσμου, δεν χρειάζεται απάντηση. Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται.
Άλλωστε το ίδιο είχε γίνει και μετά το συλλαλητήριο των 800.000 ατόμων στο Σύνταγμα για το Μακεδονικό που χάθηκε από την επικαιρότητα λόγω της δημοσιοποίησης για δήθεν ανάμιξη των 10 πολιτικών στο σκάνδαλο Novartis. Και ας μην ξεχνάμε ότι στην επικαιρότητα βρίσκεται το θέμα των δύο Ελλήνων αξιωματικών που κρατούνται στις φυλακές της Τουρκίας και βεβαίως η εξαγγελθείσα από την κυβέρνηση καθαρή έξοδος από το μνημόνιο.
Προ καιρού είχαμε διατυπώσει την άποψή μας στην «Α» ότι η κυβέρνηση κινείται σε δύο άξονες: στο «μυστρί» –δηλαδή, εγκαίνια κάθε μορφής έργων– και στο «σκαμνί» – δηλαδή, ποινικοποίηση σε κάθε τομέα της δημόσιας ζωής, που αφορά επιχειρηματίες, κόμματα, εκδότες, κ.λπ.

Σε όλα όμως πρέπει να υπάρχει κάποιο όριο. Αν κάποιοι δικαστικοί ξεπερνούν το όριο αυτό, αν πολιτικοί εκθειάζουν τους δικαστές ή τους αποδοκιμάζουν, ανάλογα με τις απόψεις τους, τότε οι κατηγορίες για διαπλοκή δικαστών-πολιτικών μάλλον αποκτούν σάρκα και οστά…

Το Noor1

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα