«Διπλή πρόκληση από την αναξιόπιστη Τουρκία»

Για διπλή πρόκληση από την Τουρκία, η οποία χαρακτηρίζεται από την αναξιοπιστία της έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγο καιρό η Άγκυρα αθετεί τις δεσμεύσεις της.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατά την πρόσφατη σύντομη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του είχε δεσμευθεί πως θα προτείνει ημερομηνία για τη διεξαγωγή στην Τουρκία του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών.

Όμως αντί της πρόσκλησης είχαμε πρόκληση και μάλιστα διπλή γεγονός που αποδεικνύει την αναξιοπιστία της Τουρκίας αλλά και περιφρόνηση στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ της 1ης και 2ας Οκτωβρίου.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλλες όπου τόσο ο ίδιος όσο και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα θέσουν προς τους ηγέτες των χωρών μελών της Ένωσης τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις με το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της Αμμόχωστου και τη νέα έξοδο του Oruc Reis σε περιοχές που επικαλύπτουν τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Ιδίως μάλιστα ότι και οι δύο αυτές προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας συγκρούονται ευθέως με συγκεκριμένες παραγράφους των συμπερασμάτων του πρόσφατου συμβουλίου κορυφής.

Η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη θέση που διατύπωσε ο πρωθυπουργός από την πρώτη έξοδο του τουρκικού ερευνητικού και συνοψίζεται στη φράση ‘σταματούν οι προκλήσεις, αρχίζουν οι συζητήσεις’.
Η επανάληψη των διερευνητικών δεν μπορεί να γίνει υπό καθεστώς απειλών και εκβιασμών.
Δεν μπορούν να υπάρξουν διερευνητικές επαφές όσο το Oruc Reis παραμένει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Η Ελλάδα επιμένει με ψύχραιμη αυτοπεποίθηση στη διπλωματία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Στέλιος Πέτσας.

Για το συμβάν με το αεροσκάφος που μετέφερε από το Ιράκ τον Νίκο Δένδια:

Για το συμβάν με το αεροσκάφος που μετέφερε από το Ιράκ τον Νίκο Δένδια: «Έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες από το υπουργείο Εξωτερικών και το σχετικό διάβημα. Είναι μία πρόκληση ακόμη στις συνεχιζόμενες προκλήσεις της τουρκικής πλευράς. Αλλά θα ήθελα να μείνω στο γεγονός ότι δόθηκαν διάφορες εξηγήσεις και από τουρκικής πλευράς και ελπίζουμε αυτό το φαινόμενο και αυτό το συμβάν να μην επαναληφθεί ποτέ στο μέλλον».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα