Διπλή βομβιστική επίθεση στη Βυρηττό

Δεκάδες νεκροί και εκατοντάδες  τραυματίες εκ των οποίων αρκετοί σοβαρά είναι το αποτέλεσμα της διπλής βομβιστικής επίθεσης κοντά στην πρεσβεία του Ιράν στη Βηρυττό.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή του Λιβάνου, μεταξύ των νεκρών είναι και ο πολιτιστικός ακόλουθος της πρεσβείας, Εμπραχίμ Ανσάρι, ενώ ο Ιρανός πρεσβευτής στη Βηρυτό Γαζάνφαρ Ροκν – Αμπάντι δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι από τις επιθέσεις δεν υπήρξαν θύματα εντός της πρεσβείας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις  νεκροί από την επίθεση  είναι 23 πολίτες, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 140.

Όλες οι πρώτες αναφορές συγκλίνουν σε επίθεση. Κατά τις περισσότερες αναφορές, η πρώτη έκρηξη έγινε με παγιδευμένο όχημα και η δεύτερη από βομβιστή αυτοκτονίας που έφτασε με μοτοσυκλέτα δίπλα στην είσοδο της ιρανικής πρεσβείας.

Λιβανέζοι αξιωματούχοι ανέφεραν, σύμφωνα με το Reuters, ότι κάμερα ασφαλείας που κατέγραψε την επίθεση δείχνει ένα όχημα να εκρήγνυται και, ξεχωριστά, έναν βομβιστή αυτοκτονίας.

Η περιοχή στην οποία σημειώθηκε η διπλή έκρηξη θεωρείται τμήμα της Βηρυτού που ελέγχει η Χεζμπολάχ, η οποία έχει στενές σχέσεις τόσο με το Ιράν ενώ υποστηρίζει ενεργά τις δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ στον εμφύλιο της Συρίας -διαμάχη που σποραδικά αναζωπυρώνει τις εντάσεις στο Λίβανο των ευαίσθητων ισορροπιών.

Η κεντρική πύλη της ιρανικής πρεσβείας ουσιαστικά καταστράφηκε ενώ ζημιές έχει υποστεί το τριώροφο κτίριο. Οι εκρήξεις έγιναν με διαφορά περίπου ενός λεπτού και η δεύτερη φαίνεται ότι σημειώθηκε μόλις μερικά μέτρα από το κτίριο της ιρανικής πρεσβείας.

Η διπλή έκρηξη προκάλεσε ζημιές όχι μόνο στην έδρα της ιρανικής διπλωματικής αποστολής αλλά και σε έξι κοντινά κτίρια.

Την ευθύνη για την διπλή επίθεση αυτοκτονίας, ανέλαβε μέσω ανάρτησης στο Twitter η εξτρεμιστική οργάνωση Ταξιαρχίες Αμπντουλάχ Αζάμ, η οποία διατηρεί διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα και τη βάση της στον Λίβανο.

«Οι Ταξιαρχίες Αμπντουλάχ Αζάμ – οι πυρήνες Χουσέιν Μπιν Άλι – βρίσκονται πίσω από την επίθεση στην ιρανική πρεσβεία στη Βηρυτό», ανάρτησε στο Twitter ο θρησκευτικός ηγέτης της οργάνωσης, σεΐχης Σιρατζεντίν Ζρεϊκάτ.

«Πρόκειται για μια διπλή επίθεση για την οποία δύο ήρωες μας, σουνίτες του Λιβάνου, έπεσαν μάρτυρες», έγραψε ο κ. Ζρεϊκάτ.

Η εξτρεμιστική οργάνωση είχε προειδοποιήσει για πολλές επιθέσεις στον Λίβανο μέχρι το Ιράν να αποσύρει τις δυνάμεις του από τη Συρία και τα φυλακισμένα μέλη της οργάνωσης να απελευθερωθούν από τις φυλακές του Λιβάνου.

Διαβάστε επίσης