Διπλωματική κρίση ανάμεσα σε Ιταλία και Τουρκία για την Γενοκτονία των Αρμενίων

Την στιγμή που η Ρώμη σκοπεύει να αναγνωρίσει την μαζική δολοφονία από την Οθωμανική Αυτοκρατορία

Οργισμένη ήταν η αντίδραση της Τουρκίας με τη συζήτηση στο Κοινοβούλιο της Ιταλίας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Το υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα κάλεσε τον Ιταλό πρεσβευτή στην Τουρκία έπειτα από την πρόταση που κατατέθηκε στην ιταλική Βουλή για την αναγνώριση της σφαγής των Αρμενίων από τους Οθωμανούς το 1915-16 ως γενοκτονίας, μια ορολογία που απορρίπτεται με σφοδρότητα από την γείτονα, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa.

Η Τουρκία κάλεσε τον Μάσιμο Γκαϊάνι προκειμένου να του εκφράσει τη «λύπη» της για την πρόταση αυτή και να ζητήσει διευκρινίσεις για τη θέση της Ιταλίας, μετέδωσε το Ansa επικαλούμενο διπλωματικές πηγές.

Διαδοχικές τουρκικές κυβερνήσεις αρνούνται έντονα τη χρήση του όρου γενοκτονία για τη μαζική εκδίωξη και δολοφονία έως και 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, της οποίας η Τουρκία είναι το διάδοχο κράτος.

Τουρκία – Ιταλία: Κόντρα σε διάφορα επίπεδα

Η Άγκυρα υποστηρίζει πως από 300.000 έως 500.000 Αρμένιοι πέθαναν και πως (οι θάνατοι αυτοί) ήταν εν πολλοίς το αποτέλεσμα της αναταραχής στη διάρκεια του A’ Παγκοσμίου Πολέμου και δεν μπορούν να αποκληθούν γενοκτονία.

Το ιταλικό Κοινοβούλιο συζήτησε τη Δευτέρα μια πρόταση που αποσκοπεί «να αναγνωριστεί επίσημα η γενοκτονία των Αρμενίων και να δοθεί [στο θέμα] διεθνής προσοχή», σύμφωνα με το Ansa.

Η πρόταση θα τεθεί σε ψηφοφορία αύριο Τετάρτη (10.4.2019), ανέφερε η ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

Εν τω μεταξύ, ο σκληροπυρηνικός υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι επανέλαβε την αντίθεσή του στη χρηματοδότηση της Τουρκίας από την ΕΕ, γράφοντας στο Twiiter πως η χώρα «δεν είναι, και δεν θα γίνει ποτέ, τμήμα της Ευρώπης».

Η Τουρκία είναι υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ χώρα εδώ και σχεδόν 20 χρόνια αλλά έχει κάνει βήματα προς τα πίσω όσον αφορά τα κριτήρια της Ένωσης σε τομείς όπως το κράτος δικαίου, τα δικαιώματα των πολιτών και η ελευθερία του Τύπου μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Είκοσι κυβερνήσεις, περιλαμβανομένων εκείνων της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ρωσίας, έχουν αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων. Ο Πάπας αναφέρθηκε το 2015 στα γεγονότα ως “η πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα”

Διαβάστε επίσης