Διπλωματικό επεισόδιο: Οι Τούρκοι καταγγέλουν παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αθήνα

Διαστάσεις διπλωματικού επεισοδίου πήρε η άρνηση των ανθρώπων της Γαλατασαράι να συμμορφωθούν με τους ελληνικούς νόμους για την προστασία από την πανδημία του κορωνοϊού. Οι Τούρκοι είχαν προγραμματίσει φιλικό με τον Ολυμπιακό αύριο (21.15) στο Καραϊσκάκη, αλλά προτίμησαν αντί να υποβληθούν σε τεστ, να επιστρέψουν τελικά στην Κωνσταντινούπολη.

Η Γαλατασαράι πήρε θέση επισήμως για όσα συνέβησαν στο «Ελ Βενιζέλος» με τα μοριακά τεστ της που δεν έγιναν δεκτά από τις ελληνικές Αρχές. H ομάδα της Τουρκίας, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι περιμένει μια συγγνώμη από τις ελληνικές Αρχές και τους αξιωματούχους για «παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Ήταν εμφανής η προσπάθεια των Τούρκων να προκαλέσουν διπλωματικό επεισόδιο.

Οι Τούρκοι ήθελαν να επιβάλουν τους δικούς τους νόμους στην Ελλάδα και σ’ επίδειξη φαυλότητας και παραποίησης της αλήθειας έκαναν λόγο για «αλαζονική και απαράδεκτη συμπεριφορά των ελληνικών Αρχών και τον δυνάμεων ασφαλείας».

Αναλυτικά η Γαλατασαράι ανέφερε:

«Στην Αθήνα, όπου πήγαμε να δώσουμε φιλικό σε φιλική ατμόσφαιρα, έγινε μια ξεκάθαρη διάκριση απέναντι σε μια τουρκική ομάδα. Πέρα από τη συνήθη διπλωματική πρακτική μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, οι δοκιμές PCR που ισχύουν για 72 ώρες δεν έγιναν δεκτές. Ζητήθηκε νέο τεστ και παρότι ο προπονητής, Φατίχ Τερίμ, και μερικοί από τους παίκτες μας συμπεριφέρθηκαν εποικοδομητικά για το τεστ και έλαβαν τις σχετικές ενέργειες, τους συμπεριφέρθηκαν με εξαιρετικά ακατάλληλο και αλαζονικό τρόπο. Δεν δεχόμαστε αυτήν τη στάση, την πρακτική και τη συμπεριφορά των Ελλήνων και των δυνάμεων ασφαλείας. Είναι η πρώτη φορά που η Γαλατασαράι, η οποία φέρει περήφανα την τουρκική σημαία στη φανέλα της και έχει εκπροσωπήσει την Τουρκία στην Ευρώπη πολλές φορές, υπέστη τέτοια έλλειψη σεβασμού.

Το Δ.Σ μετά την αξιολόγηση της κατάστασης που κάναμε με τον Τερίμ, αποφάσισε η ομάδα να επιστρέψει άμεσα. Εξ ονόματος της χώρας μας, περιμένουμε μια συγγνώμη από τις ελληνικές αρχές και τους αξιωματούχους για την παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το κράτος και τους αξιωματούχους της τουρκικής δημοκρατίας, ειδικά το Υπουργείο Εξωτερικών που δεν μας άφησε μόνους από την πρώτη στιγμή του συμβάντος, ήταν σε επαφή με την αποστολή και προσπάθησε να λύσει το πρόβλημα με φιλικά και διπλωματικά μέσα».

Ο Υπουργός Αθλητισμού της Τουρκίας, Μεχμέτ Κασάπογλου, πήρε θέση για όσα συνέβησαν στο «Ελ. Βενιζέλος» με την αποστολή της Γαλατασαράι, καταδικάζοντας τη στάση των ελληνικών Αρχών: «Σχετικά με τη συμπεριφορά που αντιμετώπισε η Γαλατασαράι, που ταξίδεψε στην Ελλάδα για φιλικό ματς, μίλησα με τους προέδρους Μπουράκ Ελμάς και Φατίχ Χόκα στο τηλέφωνο και τους είπα ότι είμαι μαζί τους. Καταδικάζω απερίφραστα αυτή την ξεπερασμένη συμπεριφορά».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα