Δυσοίωνες προβλέψεις για ύφεση και χρέος

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία, καθώς προβλέπει ύφεση έως και το τέλος του 2016. Όπως ανακοινώθηκε στα πλαίσια των εξαμηνιαιών προβλέψεων του οργανισμού η ύφεση στην Ελλάδα θα φτάσει στο 1,4% για φέτος και το 1,2% για το 2016.

Τον Ιούνιο, σε αντίστοιχη έκθεση, προέβλεπε ότι φέτος θα υπάρξει ανάπτυξη 0,1% και 2,3% για το επόμενο έτος. Όπως αναφέρεται στην εξαμηνιαία έκθεσή του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης η ελληνική οικονομία αναμένεται ότι θα αρχίσει να ανακάμπτει στο δεύτερο εξάμηνο του 2016, καθώς θα αυξάνεται η εμπιστοσύνη και οι εξαγωγές. «Η ανάκαμψη θα ενισχυθεί το 2017, καθώς οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η ισχυρότερη εξωτερική ζήτηση θα δώσουν ώθηση στις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά το δημόσιο χρέος σύμφωνα με τους αναλυτές του ΟΟΣΑ φέτος θα φτάσει το 190% και το 2016 θα φτάσει το 200% (τον Ιούνιο οι αντίστοιχες προβλέψεις μιλούσαν για 187,9% το 2015 και 187,6% το 2016). «Η επιτυχής διαπραγμάτευση για τη μείωση του βάρους χρέους μπορεί να περιορίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες και να ενισχύσει την εμπιστοσύνη», αναφέρεται στην έκθεση. «Ενώ η ανάπτυξη έχει κρίσιμη σημασία για τη μείωση του βάρους του δημόσιου χρέους μεσοπρόθεσμα, η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων είναι καθοριστική για τον περιορισμό του χρέους και τη διασφάλιση ομαλής χρηματοδότησης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους», σημειώνεται στην έκθεση.

«Η ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης, περιλαμβανομένης της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, είναι αναγκαίο στοιχείο της προσπάθειας αυτής. Η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η άρση των κεφαλαιακών ελέγχων θα διευκόλυνε τους χρηματοδοτικούς περιορισμούς και θα άνοιγε έτσι τον δρόμο για την ανάπτυξη. Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων θα βελτίωναν την ανταγωνιστικότητα και θα δημιουργούσαν θέσεις εργασίας. Οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση θα μείωναν το ρυθμιστικό βάτος και θα αύξαναν την ικανότητα των κοινωνικών προγραμμάτων να προστατεύσουν τους πιο ευάλωτους», τονίζει ο ΟΟΣΑ.

Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών προβλέπεται να σημειώσει έλλειμμα -0,3% του ΑΕΠ φέτος και πλεόνασμα το 2016 και το 2017 (1,2% και 1,9%, αντίστοιχα). Για την ανεργία ο ΟΟΣΑ «βλέπει» να φτάνει το 25,2% φέτος (ενώ τον Ιούνιο η πρόβλεψη ήταν για 25,7%) για να μειωθεί στο 24,8% το 2016 (24,7% η πρόβλεψη του Ιουνίου). «Η ανεργία θα μειωθεί, αλλά βαθμιαία, κάτι που τονίζει τη σημασία των προσπαθειών για τη μείωση της φτώχειας» γράφουν οι αναλυτές.

Τέλος, ο πληθωρισμός (εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή) αναμένεται να είναι αρνητικός (-0,9%) φέτος, για να περάσει σε θετικό έδαφος το 2016 και το 2017 (0,7% και 0,5%, αντίστοιχα).

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα