ΔΝΤ: Ανακάμπτει η παγκόσμια αγορά – Οι ανεπτυγμένες χώρες θα έχουν ανακτήσει τις απώλειες εντός του 2022

Η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει διακηρύσσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), εντούτοις οι αγορές των ομολόγων βρίσκονται υπό συνεχή πίεση εξαιτίας της πληθωριστικής απειλής

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δήλωσε σήμερα ότι οι ανεπτυγμένες χώρες εντός του 2022 θα έχουν ανακτήσει τις απώλειες που υπέστησαν οι οικονομίες τους τα δύο τελευταία χρόνια εξαιτίας της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία. Η ελληνική οικονομία μάλιστα το 2022 όχι μόνο θα έχει ανακτήσει το επίπεδο του ΑΕΠ του 2019, αλλά αυτό θα έχει αυξηθεί περαιτέρω κατά 1,7%.

Το ΔΝΤ πάντως από την πλευρά του αναμένεται να χαμηλώσει τον πήχη της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας για το 2021 ελαφρώς κάτω από το 6%, στις προβλέψεις που θα δημοσιοποιήσει την επόμενη εβδομάδα στο πλαίσιο του World Economic Outlook. Επισημαίνει ωστόσο ότι οι ευοίωνες αναπτυξιακές προοπτικές, σκιάζονται από τυχόν «πισωγυρίσματα» στο μέτωπο της πανδημίας.

Παρόλα αυτά οι αγορές των κρατικών ομολόγων βρίσκονται σε διαρκή πίεση με αποτέλεσμα οι αποδόσεις να συνεχίσουν να «φλερτάρουν» με τα υψηλά επίπεδα των τελευταίων μηνών. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η επέλαση του πληθωρισμού θα έχει πιο μόνιμα χαρακτηριστικά, αναγκάζοντας έτσι τις κεντρικές τράπεζες να προχωρήσουν σε περιοριστικά νομισματικά μέτρα. Οι φόβοι αυτοί τροφοδοτήθηκαν εκ νέου σήμερα από την εκτίναξη της διεθνούς τιμής του πετρελαίου στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών.

Στην εγχώρια αγορά η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου κυμάνθηκε σήμερα στο επίπεδο του 0,85-0,84%, η απόδοση του 5ετούς ομολόγου αυξήθηκε περαιτέρω στο 0,074% από 0,0435%, και του 15ετούς στο 0,96% από 0,92%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 86 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 46 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,84% έναντι -0,20% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,04%,

Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί ελαφρώς και σήμερα το ευρωπαϊκό νόμισμα με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 1,1586 δολ. από το τα 1,1622 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1602 δολ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα