Δώδεκα χρόνια επιμήκυνση για το χρέος περιμένει το Μαξίμου

Την πεποίθηση της κυβέρνησης ότι δεν θα υπάρξει καμία εμπλοκή στο ζήτημα της διευθέτησης του χρέους, παρά τις διαφωνίες που καταγράφονται ανάμεσα σε Βερολίνο και ΔΝΤ, εξέφρασε ο υπουργός Επικράτειας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Τόνισε πως η συμφωνία για τη ρύθμιση του χρέους έχει δυο σκέλη την επιμήκυνση των ωριμάνσεων, όπως αυτή συμφωνήθηκε στο Eurogroup του Ιουνίου του 2017, η οποία (ωρίμανση) θα κυμαίνεται από 0-15 έτη, με την κυβέρνηση πάντως να εκτιμά ότι θα «κλείσει» στα 12. Το δεύτερο ζήτημα, όπως προσέθεσε ο κ. Τζανακόπουλος, είναι ο γαλλικός μηχανισμός που επιχειρεί να συμβιβάσει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και ΔΝΤ.

Αναφορικά με τον γαλλικό μηχανισμό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι εκείνο που συζητείται είναι το εάν η πρόταση θα περιορίζεται μόνο σε νούμερα (σ.σ. οικονομικά αποτελέσματα) ή εάν θα εμπεριέχει και κάποιες πολιτικές.

«Δεν θεωρώ ότι τίθεται εν αμφίβολο η έξοδος της χώρας από το πρόγραμμα», ξεκαθάρισε ο υπουργός Επικράτειας απαντώντας σε σχετικό ερώτημα.

Λύση για το χρέος βλέπει και ο Ντομπρόβσκις

Με αφορμή τη δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι η φορολογία στην Ελλάδα δεν είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, πράγματι η χώρα μας δεν βρίσκεται στο υψηλότερο ποσοστό της ευρωζώνης, ωστόσο ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε πως «είναι προφανές ότι συγκεκριμένες κατηγορίες επιβαρύνονται δυσανάλογα» για να προσθέσει πως η κυβέρνηση παίρνει μέτρα διεύρυνσης της φορολογικής βάσης ώστε να μπορέσει να προχωρήσει σε φοροελαφρύνσεις για εκείνους που έχουν επιβαρυνθεί περισσότερο.

Σε ερώτηση για το εάν η Ελλάδα επιθυμεί ή όχι τη συμμετοχή τού ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως ο ίδιος δεν κάνει εκτιμήσεις για την παρουσία ή μη οργανισμών, αλλά υπενθύμισε πως υπάρχουν κείμενα με συμφωνίες στα οποία περιγράφονται τα στάδια για την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πάντως ζήτησε υπομονή για το τι τελικά θα γίνει με το Ταμείο, σημειώνοντας ότι «θα δούμε τις επόμενες ημέρες, μην προεξοφλούμε τα αποτελέσματα».

Σε ερώτηση για την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, θέμα για το οποίο έχει δεσμευτεί στο μνημόνιο η κυβέρνηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε πως «η βασική δέσμευση που περιγράφεται αφορά την επίτευξη πλεονάσματος 5%, και ήταν αυτό που οδήγησε το ΔΝΤ να ζητά την περαιτέρω μείωση» και επισήμανε πως «δεν μιλάμε για οριζόντιες μειώσεις, αλλά για μια συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων που διατηρούν την προσωπική διαφορά».

Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως αν και η κυβέρνηση δεν θέτει ζήτημα ακύρωσης ψηφισμένων δεσμεύσεων προς τους δανειστές στην πορεία εξόδου από το πρόγραμμα, «όλα εξαρτώνται από τους δημοσιονομικούς στόχους». Τέλος, εμφανίστηκε αισιόδοξος πως μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup θα έχουν βρεθεί οι τεχνικές λύσεις σε όλα τα ζητήματα για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Ερωτηθείς για τη συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας το πρωί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως είναι στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεων που έχει ο πρωθυπουργός με τους υπουργούς της κυβέρνησης, εκτιμώντας πως στο επίκεντρο βρέθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Σε ερώτηση για το τι θα περιλαμβάνει η ατζέντα των συνομιλιών του Έλληνα πρωθυπουργού με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκτίμησε ότι θα περιλαμβάνει το σύνολο των θεμάτων που σχετίζονται με το πρόγραμμα και τους όρους της Διεθνούς Συμφωνίας.

Για το πλαίσιο της συμφωνίας, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε -μεταξύ άλλων- πως δεν είναι δυνατόν η λύση να ολοκληρωθεί με το πάτημα ενός κουμπιού, «υπάρχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και θα πρέπει να τηρούνται και από τις δυο πλευρές, μένει πολύς δρόμος για νομοτεχνικές λεπτομέρειες».

Ξεκαθάρισε πάντως πως δεν υπάρχει τμηματική λύση και πως μόλις υπάρξει κείμενο που θα περιγράφει τη συμφωνία θα παρουσιαστεί σε όλους. Ξεκαθάρισε με τον πλέον αυστηρό τρόπο ότι η Ελλάδα δεν θα δώσει το πράσινο φως για ενταξιακές διαπραγματεύσεις στη γείτονα τώρα, και θα αναμένει σε βάθος χρόνου τις κινήσεις της ΠΓΔΜ.

Τέλος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει νέος γύρος συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς στην περίπτωση που υπάρξει σοβαρή εξέλιξη στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση θα ζητήσει να ψηφιστεί η συμφωνία από 180 βουλευτές, σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει πει ότι θα επιδιώξει τη μέγιστη δυνατή στήριξη, ωστόσο δεν βάζει αριθμητικούς περιορισμούς. Πάντως επιτέθηκε στη ΝΔ, για μίζερη στάση απέναντι στα εθνικά θέματα.

Για την πρόταση της ΝΔ για επιστολική ψήφο των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό, ο κ. Τζανακόπουλος σχολίασε ότι η ΝΔ «είχε την ευγενή καλοσύνη να καταθέσει την πρόταση της στον πρόεδρο της Βουλής και όχι στον αρμόδιο υπουργό», επανέλαβε πως η κυβέρνηση ακούει τις προτάσεις των κομμάτων και προσέθεσε πως θα υπάρξει τοποθέτηση επί των προτάσεων των κομμάτων μόλις ολοκληρωθούν οι συναντήσεις με τον αρμόδιο υπουργό.

Κάλεσε δε, ακόμα μια φορά, τα κόμματα να απαντήσουν εάν συμφωνούν στην αναγκαία δημοκρατική κίνηση για την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών που ευνοούν τη δημιουργία διαπλοκής.

Ειδικότερα για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε πως η κυβέρνηση εξετάζει το ζήτημα της επιστολικής ψήφου των νέων που εγκατέλειψαν τη χώρα λόγω κρίσης, και επιτέθηκε εκ νέου στην αξιωματική αντιπολίτευση που «μπερδεύει» δυο άσχετα θέματα την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Ερωτηθείς για την ημερομηνία διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών, είπε πως πρόθεση του υπουργείου Εσωτερικών είναι να διεξαχθούν τον Οκτώβριο του 2019, ενώ για την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για απλή αναλογική σημείωσε: «Δεν υπάρχει λίγη απλή αναλογική, όταν είχε την ευκαιρία να συζητήσει για την απλή αναλογική δεν το έκανε».

Τέλος, σε ερώτηση για το εάν υπάρχει λόγος ύπαρξης του κόμματος “το Ποτάμι”, είπε: «Δεν θα κρίνω εγώ εάν έχει λόγω ύπαρξης το Ποτάμι, θα το κρίνει ο ελληνικός λαός που ψηφίζει».

Στις… μέρες του το ΔΝΤ

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα