Δώνης: «Επικίνδυνο να γυρίσουμε στην Λεωφόρο»

Τον απολογισμό της σεζόν έκανε ο Γιώργος Δώνης μιλώντας για το μπάτζετ που πρέπει να ανέβει, και τη διαφορά του Παναθηναϊκού στους δύο γύρους.

Ο σημερινός αγώνας του Παναθηναϊκού με τον Παναιτωλικό ήταν ο τελευταίος για φέτος. Ο Γιώργος Δώνης έκανε έναν μίνι απολογισμό της σεζόν.

Αναλυτικά ο 49χρονος τεχνικός των «πράσινων» είπε:

Για τον απολογισμό: «Δεν πρόκειται να κάνω κάποια συνέντευξη απολογιστική ώστε να μαζευτούμε, προτιμώ με κάποιες επικεφαλίδες σε αυτή τη σεζόν να τα πω τώρα. Το πρώτο κομμάτι που είναι πολύ σημαντικό, είναι ότι θέλω να πω μεγάλο ευχαριστώ στους παίκτες μου. Έπεσε πολύ μεγάλο βάρος στις πλάτες του, στην πιο δύσκολη σεζόν της ιστορίας της ομάδας. Με αρκετούς προωτοεμφανιζόμενους, να ξεκινάμε προετοιμασία 42 παίκτες και μετά να γίνονται οι τελικές επιλογές. Ήταν μια πολύ δύσκολη αποστολή. Ίσως και αυτοκτονίας, με όλους τους περιορισμούς, όλες τις αξιολογήσεις, με ξένους παίκτες που τους βρήκαμε και έπρεπε να παραμείνουν στην ομάδα και έκαναν πολύ μεγάλη προσπάθεια εκτός από τον Μακέντα που ήταν μεταγραφική επιλογή.
Σε αυτό που θέλω να σταθώ είναι ότι υπάρχουν διάφορα κομμάτια στην σεζόν. Τα κομμάτια τα καθαρά αγωνιστικά, μπορεί κάποιος να απαντήσει ότι αυτή η ομάδα κατάφερε να μαζέψει 47 βαθμούς. Είναι πολύ απλό επιχείρημα. Δεύτερο κομμάτι σημαντικό είναι ότι είχαμε στα πλάνα μας κάποιοι από τους νέους να γίνουν μέλη του ρόστερ. Κάποιοι μέλη στη βασική 11άδα κάποιοι στην 18άδα. Κάποιοι τα κατάφεραν αφού πολλοί έπαιξαν πάνω από 15 παιχνίδια και μπορούν να αποτελούν μέλη του ρόστερ. Οι νέοι μας πήραν περισσότερες ευκαιρίες από ότι δικαιούνταν πραγματικά εξαιτίας των συνθηκών.

Ένα κομμάτι που πολλοί θα με ρωτήσουν είναι η διαφορά του πρώτου με τον δεύτερο γύρο. Το ποδόσφαιρο είναι πάντα απρόβλεπτο. Στο αγωνιστικό θα έλεγα ότι σε όλη την πορεία άλλες λιγότερο άλλες περισσότερο είχαμε επιθετικό πρόβλημα η δημιουργία μας δεν ήταν στο βαθμό που θα θέλαμε. Το δεύτερο είναι ότι κάποιοι παίκτες βαρόμετρο και σημεία αναφοράς είτε από τραυματισμούς είτε από όσα έγιναν τον Γενάρη όταν απλώσαμε το εύρος του ρόστερ μας δεν μπορέσαμε να τα καταφέρουμε. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να μην τα καταφέρεις. Δύο παραδείγματα αναφέρω, η Λίβερπουλ ή η Ντόρτμουντ ήταν μπροστά 8 και 10 βαθμούς και τελικά φτάνουν να χάνουν το πρωτάθλημα.

Ένα άλλο κομμάτι, για εμένα ίσως το πιο σημαντικό στην πορεία μας, είναι η ενότητα. Το είχα πει στην πρώτη συνέντευξη. Είναι μια εύκολη λέξη να τη λες, δύσκολη να την πράξεις. Έχουμε πάει βήματα πίσω αντί για μπροστά. Είναι μια περίπλοκη κατάσταση. Πηγαίναμε σε πολλά εντός έδρας ματς με το φόβο ότι θα προκληθούν επεισόδια και θα τιμωρηθούμε. Σε όλη τη διάρκεια της σεζόν υπήρχαν τα αναμενόμενα βρισίδια προς τον ιδιοκτήτη. Δεν μπορεί να έρθει στο γήπεδο, δεν μπορεί να είναι κοντά μας. Υπάρχει μια περίπλοκη κατάσταση ως προς το γήπεδο. Δεν μπορούμε να έχουμε την Λεωφόρο και να χρησιμοποιούμε ανάλογα. Αν δεν αντιμετωπίζεις την κατάσταση κατάματα και μένεις στο παρελθόν αντί να στηρίξεις αυτό που αγαπάς με τις συνθήκες που υπάρχουν είναι δύσκολο να έχεις αποτέλεσμα. Το κομμάτι της ενότητας με προβληματίζει πάρα πολύ. Ο καθένας πρέπει να αναρωτηθεί και να δει τις δικές του ευθύνες, ώστε να γίνουμε κανονική ομάδα. Από τον ιδιοκτήτη, εμάς, τους φιλάθλους, τους ανθρώπους που δουλεύουν στην ομάδα. Όταν είχα πει στην αρχή ότι θέλω να μας αντιμετωπίζετε ως μια κανονική ομάδα, το εννοούσα. Αλλά και σε όλα αυτά πρέπει να γίνουμε κανονική ομάδα.

Για το πλάνο της επόμενης σεζόν δεν μπορώ να πω κάτι γιατί δεν είναι ξεκάθαρο το τοπίο, έχουμε ανταλλάξει σκέψεις με τον κύριο Νταμπίζα αλλά όλα αυτά που παίζουν ρόλο, όπως το μπάτζετ και γενικά η διαχείριση των οικονομικών θα ξεκαθαρίσουν μέσα στην εβδομάδα άρα δεν μπορώ να πω τίποτα παραπάνω.

Το τελευταίο κομμάτι αφορά την ανακοίνωση της Θύρας 13 που χρησιμοποίησε το όνομά μου, όπως και ο ιδιοκτήτης της ΑΕΛ. Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που είμαι προπονητής του Παναθηναϊκού κα κάνω αυτό που αγαπάω. Τίποτα παραπάνω.

Για τις προτεραιότητες και αν θα είναι στην μεσοεπιθετική γραμμή η ενίσχυση αλλά και πόσους παίκτες θα ήθελε στο ρόστερ: «Όχι, θα είναι σε όλες τις γραμμές. Να πάρουμε με το καλό την αδειοδότηση κι εφόσον όλες οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, ένα ρόστερ 22-24 παικτών συν κάποιους νέους που θα έρχονται για προπόνηση».

Για το αν θέλει να στείλει ένα μήνυμα προς τον κόσμο του Παναθηναϊκού και γενικά την παρουσία του σήμερα: «Δεν μπορούμε να σταθούμε στο τελευταίο παιχνίδι. Μετά τον Ολυμπιακό αποφάσισα μαζί με τον Νίκο (σ.σ. Νταμπίζα) να έχουμε αρκετες αλλαγές για να τιμήσω όλα τα παιδιά, όχι μόνο για να τα αξιολογήσω. Το μήνυμα είναι αυτό που είπα. Ότι πρέπει να δούμε τα πράγματα με ρεαλισμό, δεν είναι το θέμα η υπομονή γιατί μπορεί κι εγώ να μην έκανα, το καταλαβαίνω. Δεν μπορεί να κάνεις πρωταθλητισμό με ακαδημίες, δεν γίνεται. Ακόμα και ο Άγιαξ θα αγοράσει τον Κολομβιανό τον Βραζιλιάνο, 10-12 εκατομμύρια. Ελληνική ομάδα δεν μπορεί να κάνει πρωταθλητισμό μόνο με παίκτες από την ακαδημία. Τον πρωταθλητισμό τον αγοράζεις, αν έχεις καλό προπονητή και παίκτες από την ακαδημία κάνεις ένα καλό σύνολο. Αυτή την στιγμή δεν είμαστε σε αυτό το επίπεδο. Το βασικό με τον κόσμο είναι η εικόνα που είχε η Τρίπολη από τους οπαδούς μας. Οι 40.000 που ήρθαν με την ΑΕΚ… Χρειαζόμαστε απαραίτητα τη στήριξη και αυτό που δημιουργήσαμε, πρέπει να το διατηρήσουμε».

Για το αν άλλη χρονιά με τέτοιες ιδιαιτερότητες μπορεί να βγει ή θα δυσκολέψει το έργο του: «Ξέρουμε ότι το έργο μας είναι δύσκολο και το αντιμετωπίζουμε με τα δεδομένα που υπάρχουν. Οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές αλλά τον κόσμο τον φέρνει το αποτέλεσμα. Όπως και τον ενθουσιασμό. Αυτή είναι ευθύνη δική μας ώστε να πάμε την ομάδα ένα βήμα παραπάνω. Νομίζω ότι περισσότερο θα πρέπει να σταθούμε τι έγινε σε αυτή τη σεζόν. Ήταν πολλά τα προβλήματα. Είχε -11, απαγόρευση μεταγραφών, πολλά. Τώρα είναι διαφορετικά τα πράγματα και ως προς την αδειοδότηση και το μπάτζετ της ομάδας».

Για το αν θα ζητήσουν το κάτι παραπάνω στη συνάντηση με τον Γιάννη Αλαφούζο για να έρθουν πιο έμπειροι ξένοι και το αν θα συζητήσουν το θέμα του γηπέδου και να επιστρέψει ο Παναθηναϊκός στη Λεωφόρο: «Με τις συνθήκες που είναι διαμορφωμένες είναι πάρα πολύ επικίνδυνο να γυρίσουμε στη Λεωφόρο. Δεν μιλάω αγωνιστικά, εκεί έχω άλλη άποψη. Θα μπορούσαμε να έχουμε δύο γήπεδα και να αποφασίζουμε ανάλογα. Για το μπάτζετ θα μιλήσει και ο κύριος Νταμπίζας, δεν μου αρέσει να μιλάω υποθετικά. Είπα στην “Αθλητική Κυριακή” ποιοι είναι οι τρόποι για να αντλήσουμε πόρους και βγήκε πως είπα να πουλήσουμε παίκτη. Τα μιλάω καλά τα ελληνικά! Δεν είπα αυτό. Είπα είτε από αποδεσμεύσεις, είτε από την ίδια τη διοίκηση και αύξηση μπάτζετ και από πώληση ποδοσφαιριστή».

Για το αν επηρεάστηκε η ομάδα από τα διάφορα σχόλια: «Το σημαντικό κομμάτι ήταν πως από την αρχή, ειδικά ο Νίκος (σ.σ. Νταμπίζας) ξεκαθάρισε τα πράγματα. Και οι παίκτες από την πρώτη ημέρα ήρθαν προσηλωμένοι στο έργο τους. Έχω ζήσει πολλά και δεν επηρεάζομαι εγώ, είμαι αρκετά χρόνια στο ποδόσφαιρο. Οι ποδοσφαιριστές βέβαια είναι φυσικό να επηρεάζονται. Όταν αυτή τη στιγμή κάνουμε 30 άτομα προπόνηση και τα 20 παιδιά είναι κάτω των 20 ετών, είναι φυσιολογικό να υπάρχουν σκαμπανεβάσματα στην ψυχολογία τους».

Διαβάστε επίσης