Δονήσεις λόγω περικοπών στην τρικομματική κυβέρνηση της Γερμανίας

Αύξηση της φορολογίας στα βαριά πορτοφόλια ζητούν από τον Σολτς οι συγκυβερνήτες "Πράσινοι"

Σε ένα από τα πολλά πάνελ που στήθηκαν στα εγχώρια κανάλια το βράδυ των ελληνικών εκλογών, την τιμητική της είχε και η Γερμανία.

Όχι όμως ως παράδειγμα οικονομικής ανάπτυξης όπως θα περίμενε κάποιος, αλλά ως παράδειγμα προς αποφυγή εξαιτίας των δυσκολιών που παρουσιάζονται στη διακυβέρνηση εξαιτίας της πολυφωνίας που υπάρχει στον κυβερνητικό τρικομματικό συνασπισμό.

Λίγες ώρες πέρασαν από την Κυριακή και οι Έλληνες σχολιαστές επιβεβαιώθηκαν, καθώς το υπό κατάρτιση σχέδιο περικοπών κρατικών δαπανών που έχουν θέσει επί τάπητος ο σοσιαλιστής Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Βόλφγκανγκ Λίντνερ, ο οποίος ηγείται του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, συναντά τις έντονες αντιρρήσεις του τρίτου κυβερνητικού εταίρου, του κόμματος των «Πρασίνων».

Οι αντιρρήσεις των Πρασίνων αφορούν τον τρόπο με τον οποίο θα καλυφθεί μια «τρύπα» στον κρατικό προϋπολογισμό του 2024 ύψους 20 δισ. ευρώ. Εν προκειμένω ο Σολτς και ο Λίντνερ φέρεται να έχουν συμφωνήσει ένα ψαλίδισμα δαπανών της τάξης του 2% έως 3% σε όλα τα υπουργεία (σ.σ. εξαιρουμένου του υπουργείου Άμυνας), που όμως δεν φτάνουν για να εξοικονομηθεί ούτε το μισό του προαπαιτούμενου ποσού. Έτσι, ο «τσάρος» του γερμανικού ΥΠ.ΟΙΚ. και επικεφαλής του δεύτερου κόμματος της συγκυβέρνησης προτείνει την περικοπή και κρατικών κοινωνικών δαπανών. Την εν λόγω εναλλακτική αποστρέφονται οι Σοσιαλδημοκράτες του Σολτς ενώ οι Πράσινοι, δια στόματος του αντικαγκελάριου και ομοσπονδιακού υπουργού Οικονομικών Υποθέσεων και Προστασίας του Κλίματος, Ρόμπερτ Χάμπεκ, προτείνουν ως ισοδύναμο μέτρο κλεισίματος του ελλείμματος την αύξηση της φορολογίας ειδικά στα υψηλά εισοδήματα.

Η τελική απόφαση θα αποτυπωθεί σε σχετικό νομοσχέδιο προγραμματίζεται να κατατεθεί τον Σεπτέμβριο αλλά οι κυβερνητικοί συνεταίροι θα πρέπει να έχουν ομονοήσει το αργότερο μέχρι τις 7 Ιουλίου ώστε η ομοσπονδιακή βουλή να έχει στη διάθεσή της τον απαιτούμενο να εξετάσει τις προτάσεις.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα