Door-to-door εμβολιασμοί με «μπόνους ραντεβού» και η 3η δόση που έρχεται

Ποιες κατηγορίες εργαζομένων παίρνει η μπάλα του υποχρεωτικού εμβολιασμού

Με την μετάλλαξη «Δέλτα» του κορωνοϊού να καλπάζει και τον ρυθμού εμβολιασμών στη χώρα μας να μην διεκδικεί και… ολυμπιακό μετάλλιο ταχύτητας, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, δημοσιοποίησε το πρωί της Παρασκευής την πρόθεση της κυβέρνησης να κινητροδοτήσει τους επαγγελματίες υγείας, εν προκειμένω τους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς.

Επιμέλεια: Νίκος Τσαγκατάκης

Στόχος της απόφασης δεν είναι άλλος από το κλείσιμο όσο το δυνατόν περισσότερων ραντεβού που με τη σειρά τους θα ανεβάσουν το ποσοστό των εμβολιασμένων στη χώρα μας, επιταχύνοντας την ανύψωση του απαιτούμενους τείχους ανοσίας, που σύμφωνα με τους ειδικούς θα πρέπει να ανέλθει στο 80% μέχρι τα τέλη Αυγούστου, αν θέλουμε να έχουμε ένα σχετικά ασφαλή υγειονομικά χειμώνα.

Στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του (σ.σ. στο κανάλι OPEN) ο κ. Κικίλιας ανέφερε μεταξύ άλλων πως «τώρα, θα πάμε “πόρτα-πόρτα” για να εμβολιαστούν όλοι», συμπληρώνοντας ότι για τη συμβολή τους στο εγχείρημα οι φαρμακοποιοί και οι γιατροί θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού με αποζημίωση €10 ανά ραντεβού, ενώ ο γιατρός θα λαμβάνει €20 (από €3 που ήταν) για κάθε εμβολιασμό που κάνει στο ιατρείο του και εάν συμμετέχει στην καμπάνια των κατ’ οίκων εμβολιασμών η αμοιβή αντί για €20 που ήταν θα λαμβάνει πλέον €50.

Αναπόφευκτη η τρίτη δόση;

Όπως προαναφέρθηκε, η διασπορά της μετάλλαξης «Δέλτα» στη κοινότητα είναι πολύ μεγάλη στην κοινότητα αναγκάζοντας τους ειδικούς να τεθούν ξανά σε επιφυλακή –αν και μάλλον αν και δεν βγήκαν ποτέ– και να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας.

Χαρακτηριστικά είναι η χθεσινή παρέμβαση της πρόεδρου της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ματίνας Παγώνη, ότι σε διάστημα μόλις μίας εβδομάδας οι εισαγωγές στα νοσοκομεία πενταπλασιάστηκαν!!!

Συγκεκριμένα, η κ. Παγώνη είπε ότι την προηγούμενη εβδομάδα το νοσοκομείο «Γεννηματάς» είχε 5 εισαγωγές ασθενών με Covid-19, ενώ το πρωί της Παρασκευής (23/7), μετά το τέλος της εφημερίας, οι εισαγωγές είχαν φτάσει τις 25. Σύμφωνα, πάντα, με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, η μετάλλαξη «Δέλτα» δεν κάνει ηλικιακές διακρίσεις –οι ασθενείς είναι από 27 έως 85-90 ετών-, αλλά το κρισιμότερο στοιχείο προς αξιολόγηση (σ.σ. κυρίως από του πολίτες που συνεχίζουν να έχουν ενδοιασμούς και αβεβαιότητες για την ασφάλεια των εμβολιαστικών σκευασμάτων) είναι ότι οι περισσότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία αφορούν κυρίως ανεμβολίαστους. Ειδικότερα το 70% των εισαγωγών δεν έχει εμβολιαστεί, ενώ το 30% έχει κάνει μόνο την πρώτη δόση.

«Εάν συνεχίζουμε έτσι, το peak θα φτάσει πολύ νωρίτερα από τον Αύγουστο», προειδοποίησε η κ. Παγώνη και τόνισε πως η κατάσταση έχει αρχίσει να δυσκολεύει. «Θα αρχίσει μία πίεση στο σύστημα που δεν ξέρω που θα βγει. Εάν προχωρήσουμε έτσι, θα ξεπεράσουμε τις 300 και 400 εισαγωγές την μέρα».

Η κατακλείδα; Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ δεν θα αποφύγουμε την τρίτη δόση του εμβολιασμού, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα είναι με εμβόλιο mRNA.

Ποιες κατηγορίες εργαζομένων παίρνει η μπάλα του υποχρεωτικού εμβολιασμού

Ως το τέλος του χρόνου (31/142/2021) θα βρίσκεται σε ισχύ –μέχρι νεωτέρας τουλάχιστον– η τροπολογία του υπουργείου Υγείας που υπερψηφίστηκε την Πέμπτη στη Βουλή και μεταξύ άλλων καθορίζει τις κατηγορίες εργαζομένων στις οποίες καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός.

Πλέον, σύμφωνα  με τις ψηφισθείσες νομοθετικές πρόνοιες και με την επίκληση επιτακτικών λόγων προστασίας της δημόσιας υγείας, καλούνται να εμβολιαστούν υποχρεωτικά κατά του ιού SARS-coV-2 όλο το προσωπικό, ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό, όλων των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, ατόμων με αναπηρία, των ιδιωτικών και δημόσιων δομών Υγείας (διαγνωστικά κέντρα, αποκατάστασης, κλινικές, νοσοκομεία, δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, νοσηλείας και ΕΟΔΥ), καθώς και το σύνολο του προσωπικού του ΕΚΑΒ.

Ο εργοδότης των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, ατόμων με αναπηρία, οικοτροφεία, περίθαλψης χρόνιων παθήσεων, Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) υποχρεούται να ενημερώσει τους εργαζομένους που είναι υπόχρεοι εμβολιασμού και εκείνοι θα πρέπει να κάνουν την πρώτη ή τη μοναδική δόση (εάν εμβολιάζονται με μονοδοσικό εμβόλιο) έως τις 16 Αυγούστου 2021 και στη συνέχεια να ολοκληρώσουν την διαδικασία σύμφωνα με τον εμβολιαστικό κύκλο.

Σε ό,τι αφορά το ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό των ιδιωτικών και δημόσιων δομών υγείας (διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, κλινικές, νοσοκομεία, δομές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας, μονάδων νοσηλείας, του ΕΚΑΒ και του ΕΟΔΥ) θα πρέπει να έχουν λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως την 1η Σεπτεμβρίου 2021.

Σε κάθε άλλη περίπτωση, ο εργοδότης υποχρεούται να μην κάνει δεκτή την παροχή της εργασίας του εργαζομένου και θα απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών για το χρονικό διάστημα που ο εργαζόμενος δεν παρέχει εργασία λόγω της εφαρμογής του νόμου. Σύμφωνα με την τροπολογία, αυτό το μέτρο θα έχει εφαρμογή και σε εργαζόμενους με συμβάσεις έργου, παροχής ανεξαρτήτων υπηρεσιών καθώς και συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας δανειζόμενου προσωπικού ή προσωπικού που συμβάλλεται με εργολάβο.

Εξαιρούνται του εμβολιασμού όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα 6 μηνών από τη νόσησή τους, καθώς και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζει τη διενέργεια εμβολιασμού τους. Οι λόγοι εξαίρεσης ενός εργαζόμενου από τον εμβολιασμό του θα πρέπει να πιστοποιείται από τριμελείς επιτροπές της οικείας υγειονομικής περιφέρειας και οι οποίες θα αποτελούνται από ιατρούς του ΕΣΥ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα