Δώρο Χριστουγέννων ετοιμάζει ο Κυριάκος

Οι νέες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες επέτρεψαν στο Μαξίμου –και συνολικά στην κυβέρνηση– να σκάσουν κάποια χαμόγελα σε μία δύσκολη εποχή, λόγω της πανδημίας και των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης. Διότι δεν είναι και μικρό πράγμα για μία κυβέρνηση να εξακολουθούν οι πολίτες να την εμπιστεύονται, παρά το γεγονός ότι η υγειονομική κρίση παραμένει στην αυλή μας, ενώ την ίδια ώρα η παγκόσμια ενεργειακή κρίση έχει προκαλέσει μία έκρηξη ανατιμήσεων.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Αναμφίβολα, τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων προκάλεσαν και ικανοποίηση, αλλά το κυριότερο ανακούφιση, καθώς οι επιτελείς του Μαξίμου στις συζητήσεις τους δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το κύμα ανατιμήσεων. Και φυσικά, τα στελέχη του Μαξίμου ανησυχούν και για την έκρηξη δυσαρέσκειας του κόσμου, καθώς την ίδια ώρα κάτι τέτοιο περιμένει και η αντιπολίτευση. Μάλιστα η αξιωματική αντιπολίτευση υποδαυλίζει την όλη κατάσταση αναμένοντας σε οφέλη.

Τα στοιχεία μπορεί να δείχνουν πως οι τιμές στην αγορά είναι ίδιες με το 2019, αλλά η αλήθεια είναι ότι οι πολίτες τις μετρούν και τις συγκρίνουν με βάση την περσινή χρονιά. Οι ειδικοί εξηγούν πως πέρυσι οι τιμές είχαν πέσει λόγω των κλειστών οικονομιών σε όλο τον πλανήτη. Ενώ τώρα, παρά το γεγονός ότι παγκοσμίως υπάρχει ενεργειακή κρίση που λειτουργεί ως ντόμινο στην αύξηση όλων των προϊόντων, εν τούτοις «στο καλάθι της νοικοκυράς σήμερα στην Ελλάδα η απώλεια σε σχέση με το 2019 είναι μηδέν».

Από την κυβέρνηση θεωρούν ότι οι παρεμβάσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης, όπως και η επέκταση σε περισσότερα νοικοκυριά θα βοηθήσουν ώστε οι οικογένειες να αντιμετωπίσουν την κρίση, η οποία εκτιμάται ότι θα μας κρατήσει συντροφιά έως το Πάσχα του 2022.

 

Ετοιμάζεται δώρο

Πάντως, ίσως και με αφορμή την προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών που ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας για το κύμα ακρίβειας που πλήττει την ελληνική κοινωνία, στο πρωθυπουργικό περιβάλλον έχουν τεθεί στο τραπέζι των συσκέψεων εισηγήσεις για να δοθεί μία εφάπαξ ενίσχυση σε περισσότερες κοινωνικές ομάδες. Και όχι μόνο σε αυτούς που είναι δικαιούχοι του ΚΕΑ και θα λάβουν διπλή ενίσχυση τον Δεκέμβριο, όπως έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από την ομιλία του στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο.  Ήδη τα έσοδα πάνε πολύ καλά, ο τουρισμός εξακολουθεί να αποφέρει χρήματα στα δημόσια ταμεία και τα δημοσιονομικά περιθώρια –εάν δεν υπάρξει κάποιο συγκλονιστικό απρόοπτο– θα επιτρέψουν στον πρωθυπουργό να προβεί σε ανακοινώσεις κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα, λοιπόν, με όλες τις πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού στα τέλη Νοεμβρίου – αρχές Δεκεμβρίου θα ανακοινώσει μία εφάπαξ οριζόντια ενίσχυση, με εισοδηματικά κριτήρια, ώστε να ενισχυθούν οι πολίτες και ιδίως οι πιο αδύναμοι οικονομικά και μέσα σε αυτούς περιλαμβάνονται και οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Το ύψος και η έκταση της ενίσχυσης αυτής, εφόσον τελικά κλειδώσει, φυσικά θα εξαρτηθεί από τις οικονομικές δυνατότητες.

Κι όπως λέγεται από το Μαξίμου, δεν θα πρόκειται για επίδομα, λέξη με την οποία πολλοί εντός της κυβέρνησης παθαίνουν αλλεργία. Σε αντίθεση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που λειτουργούσε μόνο με επιδόματα. Από το Μαξίμου το χαρακτηρίζουν ως εφάπαξ βοήθημα, λόγω της ειδικής κατάστασης που δημιουργεί το κύμα ανατιμήσεων, το οποίο έρχεται ως συνέχεια στην πανδημία του κορωνοϊού.

Το μέτρο της εφάπαξ ενίσχυσης ως δώρο Χριστουγέννων εκτιμάται στο Μαξίμου ότι «είναι υποχρέωση μίας σοβαρής κυβέρνησης να εξαντλήσει όλα τα μέσα για την ενίσχυση των πολιτών». Στο τραπέζι των συσκέψεων έπεσαν κι άλλα μέτρα, όπως η μείωση των έμμεσων φόρων όπως ο ΕΦΚ και ο ΦΠΑ στα καύσιμα, αλλά απορρίφθηκαν λόγω υψηλού δημοσιονομικού κόστους.  «Ενισχύουμε αποτελεσματικά όσους επλήγησαν από τις κρίσεις. Όσο περισσότερο αποδίδει η οικονομική μας πολιτική, όσο περισσότερες επενδύσεις γίνονται στη χώρα μας, τόσο περισσότερα μέτρα υπέρ των πολιτών θα λαμβάνουμε», δήλωσε προ ολίγων 24ωρων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, προαναγγέλλοντας επί της ουσίας τις ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό.  Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατέληξε πως «επιδιώκουμε μια ποιοτική ζωή για όλους, δίχως εξαιρέσεις και δίχως αποκλεισμούς. Και οι δείκτες θα βελτιωθούν περαιτέρω, γιατί λειτουργούμε βάσει ολοκληρωμένου σχεδίου, θα μας δώσουν τη δυνατότητα να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τους πολίτες και την κοινωνία. Οι θετικές συνέπειες της οικονομικής και κοινωνικής μας πολιτικής αγγίζουν κάθε Έλληνα, δίχως εξαιρέσεις».

 

Η πανδημία και οι εμβολιασμοί

Την ίδια ώρα από το Μαξίμου απορρίπτουν όλες τις προτάσεις για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. Από την άλλη, επιμένουν πως δεν πρόκειται να υπάρξει νέο lockdown, διότι εάν ισχύσει αυτό τότε θα υπάρχει στέρηση ελευθεριών για όσους έχουν εμβολιαστεί.  Όπως, λοιπόν, γίνεται αντιληπτό, η κυβέρνηση καλείται να λύσει μία πολύ δύσκολη εξίσωση που θυμίζει το προαιώνιο ερώτημα εάν το αυγό γέννησε την κότα ή η κότα το αυγό.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι μέχρι τις 15 Νοεμβρίου το Μαξίμου αποκλείει το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας, ή την επιβολή green pass στα πρότυπα που εφάρμοσαν ο Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία, ο Μάριο Ντράγκι στην Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τουναντίον, προτιμήθηκε μία περαιτέρω πίεση στους εμβολιασμένους, που για να έχουν μία όσο το δυνατόν κανονική κοινωνική ζωή θα χρειαστεί να πληρώνουν 80 ευρώ τον μήνα για να υποβάλλονται δύο φορές την εβδομάδα σε εργαστηριακό έλεγχο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα