Δώρο (και) για το ΚΙΝ.ΑΛ. το plan Β του Καμμένου

«Ευτυχώς που ο Πάνος Καμμένος έκανε τις προτάσεις για περισσότερες αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα, αλλά και ανέδειξε ένα plan B κατά το ταξίδι του στις ΗΠΑ και άλλαξε η ατζέντα». Αυτό υποστηρίζουν στη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς τρέμουν στην ιδέα μήπως εισέλθει το Κίνημα Αλλαγής σε μία νέα περίοδο εσωστρέφειας.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Κι αυτό διότι όσα έγιναν στην τελευταία συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας προ περίπου 15 ημερών έχει θορυβήσει όλους στο ΚΙΝ.ΑΛ.. Τα στελέχη που προέρχονται από το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου, με πρώτο και καλύτερο τον Δημήτρη Ρέππα, εξέφρασαν αντιρρήσεις για τη στρατηγική που ακολουθεί το Κίνημα, αλλά και προσωπικά η Φώφη Γεννηματά. Δηλαδή, την επιλογή να επιτίθεται με σφοδρότητα το ΚΙΝ.ΑΛ. στην κυβέρνηση και να αφήνει σε δεύτερη μοίρα την κριτική προς τη Νέα Δημοκρατία.

Τα στελέχη που προέρχονται από το κόμμα του Γ. Παπανδρέου θεωρούν πως η κα Γεννηματά αφήνει πολλά ανοιχτά παράθυρα για συνεργασία με τη Ν.Δ. με συνέπεια, όπως εκτιμούν από το ΚΙΔΗΣΟ, «να αποτελεί στρατηγική ήττας για το Κίνημα Αλλαγής». Και όπως εξηγούν, η μόνη δεξαμενή που μπορεί να αποτελέσει εκλογικό αιμοδότη για το κόμμα είναι οι αναποφάσιστοι του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι παραδοσιακά δεν βλέπουν θετικά τη συντηρητική παράταξη. Συνεπώς, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το να αιωρείται μία πιθανή συνεργασία ΚΙΝ.ΑΛ. – Ν.Δ. λειτουργεί αποτρεπτικά γι’ αυτό το κοινό. Παράλληλα, η ίδια πτέρυγα θεωρεί πως η είσοδος του κόμματος σε μία συγκυβέρνηση με την Κεντροδεξιά θα αφήσει βορά όλο τον χώρο της Κεντροαριστεράς στις ορέξεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα εγκαθιδρυθεί οριστικά ως ο έτερος πολιτικός πόλος της χώρας.

Σε αυτό το επιχείρημα οι «προεδρικοί» –οι υποστηρικτές της κας Γεννηματά–αντιπαρέρχονται, εξηγώντας πως «ήδη από τις επιλογές των προσώπων για την τοπική αυτοδιοίκηση αποδεικνύεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένδεια στελεχών. Εμείς δεν στηρίζουμε κανέναν δήμαρχο ή περιφερειάρχη που να προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το κυβερνών κόμμα αναγκάζεται να “τρέχει” πίσω μας. Αυτό και μόνο προσθέτει δυναμική στο Κίνημα Αλλαγής».

 Κυβέρνηση

Από την άλλη, το επιχείρημα πως η χώρα δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη είναι ιδιαίτερα ισχυρό. Εκτός του γεγονότος πως κατατάσσει το ΚΙΝ.ΑΛ. στις υπεύθυνες δυνάμεις, συμπλέει και με την κοινή γνώμη, που όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις θέλει σε μεγάλο βαθμό πλέον κυβερνήσεις συνεργασίας. Τα παραπάνω συμψηφίζονται στην πάγια και μη αναστρέψιμη θέση του κόμματος πως «οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις εκλογές και αφού καταγραφούν οι νέοι συσχετισμοί», ενώ πολιτικά η αναχαίτιση της εσωκομματικής τάσης γίνεται με τις πολύ συχνές πλέον επιθέσεις στην οδό Πειραιώς.

Ταυτόχρονα στο επόμενο διάστημα το ΚΙΝ.ΑΛ. θα επικοινωνήσει με μεγαλύτερη συχνότητα την πρόταση της κας Γεννηματά για τρικομματική κυβέρνηση Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝ.ΑΛ.. Ήδη τα non paper με τους 11 λόγους που εξηγούν την αναγκαιότητα για τη χώρα της πρότασης Γεννηματά έχουν σταλεί σε χιλιάδες στελέχη του Κινήματος (αλλά και σε δημοσιογράφους) και ως φαίνεται θα παίξουν πολύ την προεκλογική περίοδο.

Μάλιστα στη Χαριλάου Τρικούπη τρίβουν τα χέρια τους ακούγοντας, τόσο από κυβερνητικά χείλη, όσο και από αυτά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που αρνούνται τη συγκεκριμένη πρόταση για μετεκλογική συνεργασία των τριών. «Όσο αυτοί αρνούνται, τόσο εμείς θα φαινόμαστε στα μάτια των πολιτών ως η υπεύθυνη δύναμη, που λέει όχι στην πόλωση και στην ανευθυνότητα», λένε συνεργάτες της Φ. Γεννηματά.

Την ίδια ώρα όλοι στο ΚΙΝ.ΑΛ. γνωρίζουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ καίγεται για το άνοιγμα στην Κεντροαριστερά, με στόχο να διεμβολίσει τους δυνητικούς του αντιπάλους στον ευρύτερο χώρο του Κέντρου. Στο ΚΙΝ.ΑΛ. ανέμεναν την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως επίσης αναμένουν και τις επιθέσεις φιλίας που θα δεχθούν το επόμενο διάστημα. «Εξάλλου γι’ αυτό έχουν τον Ραγκούση να υποβάλλει προτάσεις για κοινή κάθοδο στις εκλογές», λένε οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη, προσθέτοντας: «Αυτό που καίει τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να δημιουργήσει μία μέγγενη γύρω από το ΚΙΝ.ΑΛ., ώστε να εγκαθιδρύσουν ένα νέο δικομματισμό με τη Ν.Δ.».

 Ο Καμμένος, ο Ανδρέας και η «εντολή» στα στελέχη

Απέναντι στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, στο ΚΙΝ.ΑΛ. θα επιμείνουν στην τρικομματική λύση, ενώ η εντολή που έχει δοθεί στα στελέχη του ΚΙΝΑΛ είναι ότι όταν βρίσκονται απέναντι σε εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ να τους λένε ότι δεν έχουν δικαίωμα διά να ομιλούν από τη στιγμή που η Κουμουνδούρου, όχι μόνο συνεργάστηκε, αλλά ανέχθηκε και τις ακροδεξιές αντιλήψεις του Πάνου Καμμένου, ειδικά σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μάλιστα, δόθηκε η εντολή στους βουλευτές και τα στελέχη να ξεκινήσουν να υπενθυμίζουν δημοσίως για το βιβλίο που υποτίθεται πως έχει γράψει ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. στη δεκαετία του 1990 και στο οποίο ισχυριζόταν πως αρχηγός της «17Ν» ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου και στην οργάνωση μετείχαν ακόμη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που τώρα είναι βουλευτές. Με αυτό τον τρόπο ποντάρουν ότι θα φανατίσουν τους παλαιούς ΠΑΣΟΚους, που ακόμη θυμούνται με νοσταλγία τον Ανδρέα Παπανδρέου, εκτιμώντας ότι και αυτοί θα βγουν μπροστά για να βοηθήσουν στις ερχόμενες εκλογές.

Ταυτόχρονα, στη Χαριλάου Τρικούπη θα αξιοποιήσουν στο μέτρο του δυνατού τα όσα είπε ο υπουργός Άμυνας. Και δεν θα ασχοληθούν μόνο με τον Π. Καμμένο, για τον οποίο ελάχιστα ενδιαφέρονται. Τουναντίον, όπως φάνηκε και από τη δήλωση που έκανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ανδρέας Λοβέρδος με το «ο ταχυδρόμος χτυπάει πάντα δύο φορές», αλλά και τη δήλωση της ίδιας της Φ. Γεννηματά: «O συνεταιρισμός Τσίπρα – Καμμένου βλάπτει τη χώρα, την αξιοπιστία της και τα εθνικά της συμφέροντα. Είναι κατάντια, να φύγουν τώρα».

Κι όπως συμπληρώνουν συνεργάτες της κας Γεννηματά: «Η πλειοψηφία των Ελλήνων επιθυμεί τη στρατηγική ήττα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., αλλά και τη μη επιστροφή της δεξιάς. Αυτό το ρεύμα μπορεί και πρέπει να συναντηθεί στο Κίνημα Αλλαγής. Γιατί ούτε στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε πολιτικό αντίβαρο και εκλογικό ανάχωμα στον κίνδυνο δεξιάς παλινόρθωσης μπορεί να υπάρξει χωρίς ισχυρό Κίνημα Αλλαγής».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα