«Δραπετεύει ο κ. Τσίπρας»

«Δραπετεύει ο κ. Τσίπρας» ξεκαθαρίζει με κατηγορηματικό τρόπο ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. Ο πρώην υπουργός της Ν.Δ. σημειώνει πως η χώρα πρέπει να επιστρέψει στους θετικούς ρυθμούς που είχε πετύχει το κόμμα του. Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στα θέματα της παιδείας και το τοπίο που έχει διαμορφωθεί για την νέα σχολική χρονιά

Συνέντευξη στον Θεοδόση Παπανδρέου

Κύριε Αρβανιτόπουλε, γιατί η Νέα Δημοκρατία θέλει να αναλάβει την υλοποίηση του 3ου Μνημονίου; Με δεδομένο πως τα περιθώρια διαπραγμάτευσης είναι ελάχιστα αν όχι ανύπαρκτα.
«Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι η χώρα δεν χρειαζόταν 3ο μνημόνιο. Κατέστη αναπόφευκτο από τους καταστροφικούς χειρισμούς της κυβέρνησης Τσίπρα. Τον μακρινό Δεκέμβρη του 2014, η χώρα έδειχνε σημάδια ανάκαμψης. Για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια η οικονομία είχε σημειώσει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Και για το 2015 η πρόβλεψη ήταν για ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 2,5%.
Στα δημόσια οικονομικά είχαμε πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα με αποτέλεσμα να μειώνονται οι δανειακές ανάγκες μας. Και να είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε τη συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους βάσει των αποφάσεων που είχαμε πετύχει στο Eurogroup.
Οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι αποκρατικοποιήσεις προχωρούσαν. Οι τράπεζές μας ήταν σε καλή κατάσταση. Το κυριότερο όλων, ένα καλό κλίμα είχε αρχίσει να διαμορφώνεται στην αγορά. Απέμενε η ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης, που θα μας επέτρεπε με την προληπτική γραμμή πίστωσης να ολοκληρώσουμε σταδιακά την επιστροφή στην ομαλότητα, και την έξοδο στις αγορές. Με την ίδια υπευθυνότητα και σοβαρότητα σκοπεύουμε να πορευτούμε και μετά τις εκλογές ώστε να βγει επιτέλους η χώρα με ταχύτητα και ασφάλεια από την κρίση».

Η εκλογική αναμέτρηση μοιάζει με ντέρμπι, τουλάχιστον με τα σημερινά στοιχεία. Η αυτοδυναμία δεν προβλέπεται πουθενά και η κυβέρνηση συνεργασίας δείχνει μονόδρομος. Εσείς προσωπικά με ποιες πολιτικές δυνάμεις θα νιώθατε ασφαλής;
«Η συγκυρία στην οποία βρίσκεται η χώρα είναι πολύ κρίσιμη και γι’ αυτό το λόγο οι συνεργασίες και οι συμμαχίες θα πρέπει να είναι μονόδρομος. Είναι επιτακτική η ανάγκη να προκύψει κυβέρνηση μακράς διαρκείας. Η χώρα δεν αντέχει άλλη αβεβαιότητα, ούτε άλλη εκλογική αναμέτρηση. Σε αυτή την εθνική προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς. Όλα τα δημοκρατικά κόμματα με ευρωπαϊκό προσανατολισμό οφείλουν να αναλάβουν μερίδιο ευθύνης ώστε να ανακοπεί η υφεσιακή πορεία της χώρας και να επανέλθουμε σε τροχιά ανάπτυξης.
Σε αντίθεση με τη στάση του κ. Τσίπρα. Που ζητάει τώρα από το λαό να τον κάνει αυτοδύναμο Πρωθυπουργό, ή να τον στείλει στην αντιπολίτευση μη συνεργαζόμενο. Και επειδή ξέρει ότι το πρώτο δεν πρόκειται να συμβεί, ουσιαστικά επιδιώκει το δεύτερο. Το υπαινίχθηκε άλλωστε. Στα πεζοδρόμια για νέους κοινωνικούς αγώνες εναντίον του μνημονίου που ο ίδιος συμφώνησε. Δραπετεύει ο κ. Τσίπρας».

Η Νέα Δημοκρατία ανήκει στη Συγγρού ή στην Ρηγίλλης;
«Στη Ρηγίλλης βρίσκονται οι ρίζες της Νέας Δημοκρατίας. Μας θυμίζει τις ιστορικά δικαιωμένες αποφάσεις και επιλογές μας. Από εκεί ξεκίνησαν όλα και από εκεί πέρασαν όλοι οι αρχηγοί από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή μέχρι και τον Αντώνη Σαμαρά, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Πρόεδρος του κόμματος κ. Μεϊμαράκης. Τόσο στη Ρηγίλλης όσο και στη Συγγρού, οι ιδεολογικές αρχές του κόμματος παραμένουν οι ίδιες. Από τον ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό, όπως τον προσδιόρισε και τον οριοθέτησε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ως το επικαιροποιημένο πρόταγμα του κοινωνικού φιλελευθερισμού: άνθρωπος, ελευθερία, αλληλεγγύη».

Σε λίγες μέρες ξεκινά η νέα σχολική χρονιά με χιλιάδες κενά ενώ εκφράζονται φόβοι πως θα υπάρξουν αρκετά επιπλέον. Τι πήγε στραβά;
«Στα δύο χρόνια της υπουργίας μου δεν υπήρξαν κενά. Και αυτό το καταφέραμε αλλάζοντας όλο αυτό το “βυζαντινό” σύστημα διαχείρισης του έμψυχου δυναμικού της παιδείας. Αυτό το οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε στα παλαιοκομματικά πρότυπα και βρεθήκανε σήμερα τα σχολεία με 20.000 κενά. Βεβαίως, κάποιους αναπληρωτές βάλαμε, πολύ λιγότερους όμως. Περίπου 2.000-2.500 αναπληρωτές, η αμοιβή των οποίων καλύφθηκε με ευρωπαϊκά κονδύλια. Και σε αυτό το σημείο υπήρξε αλληγορία από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην παιδεία σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε σειρά μεταρρυθμίσεων. Που εκκρεμούσαν χρόνια και άλλαζαν τον εκπαιδευτικό χάρτη της χώρας. Όλα ανατράπηκαν. Είτε από ιδεοληψία, είτε από ανικανότητα, είτε και τα δύο».

Και η Νέα Δημοκρατία ψήφισε το 23% στην παιδεία και σήμερα προσπαθεί να το αλλάξει. Αν είναι κακό, γιατί το ψηφίσατε ως κόμμα αρχικά και γιατί τελικά η ιδιωτική παιδεία πρέπει να μείνει μακριά από τη φορολογία;
«Ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να επιβάλλει 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση για καθαρά ιδεολογικούς λόγους. Σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο φόρος στην παιδεία είναι για τους έχοντες. Όπως δεν ήθελαν τα μη κρατικά πανεπιστήμια για λόγους ιδεοληψίας το ίδιο κάνουν και τώρα.
Και στην κυβέρνηση Σαμαρά είχε προταθεί το μέτρο αυτό, αλλά το είχαμε απορρίψει. Σε αντίθεση με το ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία ενήργησε άμεσα και με υπευθυνότητα αποστέλλοντας γράμμα προς την Επιτροπή ζητώντας το πάγωμα του μέτρου, το οποίο όμως ο ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε εμμένοντας στην επιβολή του μέτρου».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα