«Δώρα» με… αξία

«Δώρα» με… αξία

Οι αναγνώστες της «Α» και του iapopsi.gr θα πρέπει να θεωρούνται από τους πλέον ενημερωμένους αναφορικά με τη διάτρητη διαιτητική απόφαση εις βάρος της ΔΕΗ, που προσδιόρισε το κόστος αγοράς του ρεύματος της εταιρείας συμφερόντων Ευάγγελου Μυτιληναίου Αλουμίνιον Α.Ε. από τη ΔΕΗ στα 36,6€/MWh, δηλαδή κάτω του κόστους παραγωγής ρεύματος της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού. Μάλιστα στο τελευταίο φύλλο της εφημερίδας μας που κυκλοφόρησε αυτό το Σάββατο (30/11), υπάρχει ακόμη ένα αποκλειστικό και εκτενές ρεπορτάζ στο οποίο αποκαλύπτεται ότι η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κα Παναγιώτα Φάκου, εκτιμώντας τα στοιχεία που περιήλθαν σε γνώση της, διέταξε κατεπείγουσα έρευνα της υπόθεσης ώστε να διαπιστωθεί αν διεπράχθησαν ποινική αδικήματα κατά τη διαδικασία της έκδοσης της απόφασης αυτής από τους δύο διαιτητές και τον επιδιαιτητή, και από τους εμπλεκόμενους ΡΑΕ, Αλουμίνιον και ΔΕΗ.

Φαίνεται, όμως, ότι η «Α» τόσο στη έντυπη όσο και στην ηλεκτρονική μορφή της δεν είναι μοναχικός καβαλάρης στην υπόθεση των αποκαλύψεων. Ήδη αρκετά ΜΜΕ έχουν πάρει τη σκυτάλη και καταπιάνονται με το καυτό θέμα, όπως για παράδειγμα η έγκριτη οικονομική εφημερίδα «ΑΞΙΑ», η οποία στο τελευταίο φύλλο της… αναρωτιέται αν η ΔΕΗ θα πάρει πίσω τα «δώρα» στην Αλουμίνιον!

Για όσους δεν θυμούνται, η «Α» -πριν από περίπου 5 εβδομάδες και συγκεκριμένα στις 2 Νοεμβρίου- είχε στηλιτεύσει τα τεκταινόμενα με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της το οποίο είχε τον χαρακτηριστικό τίτλο «Τα δώρα της νονάς (ΡΑΕ) στο βαφτιστήρι (Αλουμίνιον)».Μετά λοιπόν από τις τελευταίες εξελίξεις, περίπου τα ίδια στοιχεία επικαλείται και η «ΑΞΙΑ», το ρεπορτάζ της οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων στις τεράστιες ευθύνες και ολιγωρίες –όπως τις χαρακτηρίζει– της ΔΕΗ. Ειδικότερα η εφημερίδα στέκεται στη συμφωνία του Αυγούστου του 2010 μεταξύ της ΔΕΗ και της Αλουμίνον μέσω της οποίας η εταιρεία συμφερόντων Μυτιληναίου ξελαφρώθηκε από χρέος (σ.σ.: λόγω κουρέματος των οφειλών και αποπληρωμής του υπολοίπου σε 42 δόσεις με επιδοτούμενο επιτόκιο) περίπου 36,5 εκατ. ευρώ. Αναλυτικά το δημοσίευμα της «ΑΞΙΑΣ» λέει τα εξής:

«Θα πάρει πίσω η ΔΕΗ τα δώρα στην Αλουμίνιον;

»Όπως αποκαλύψαμε πρόσφατα, πριν το “δώρο” της διαιτησίας η ΔΕΗ είχε κάνει –από μόνη της αυτή τη φορά– άλλο ένα δωράκι στην Αλουμίνιον, και συγκεκριμένα τον Αύγουστο του 2010 είχε κουρέψει το χρέος της Αλουμίνιον κατά 25.000.000 ευρώ, ενώ επιπλέον της είχε δώσει το δικαίωμα να αποπληρώσει το κουρεμένο χρέος σε 42 δόσεις με επιδοτούμενο επιτόκιο, γεγονός που σημαίνει ότι της χάρισε από τόκους άλλα 11.500.000 ευρώ.

 

Συμφωνία που δεν υλοποιήθηκε ποτέ

»Υποτίθεται ότι το παραπάνω “δώρο” των συνολικά 36.500.000 ευρώ έγινε με σκοπό από τον Αύγουστο του 2010 και μετά η Αλουμίνιον να πληρώνει κανονικά και με προκαθορισμένο τιμολόγιο τους λογαριασμούς της, πράγμα που, όπως γνωρίζουμε όλοι, όχι μόνο δεν συνέβη ποτέ, αλλά ήρθε και η γνωστή απόφαση της διαιτησίας που επέβαλε στη ΔΕΗ να προμηθεύει το ρεύμα στην Αλουμίνιον κάτω του κόστους.

 

Γιατί δεν κατήγγειλε τη σύμβαση;

»Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, εύλογα: αντί των δριμείων ανακοινώσεων περί της απόφασης της διαιτησίας, το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να κάνει η ΔΕΗ δεν θα έπρεπε να είναι να καταγγείλει τη συμφωνία του Αυγούστου 2010 και να ζητήσει άμεσα πίσω τα 36.500.000 ευρώ; Έχει δικαίωμα για κάτι τέτοιο; Και βέβαια έχει, αφού η συγκεκριμένη συμφωνία όχι μόνον δεν τηρήθηκε από την Αλουμίνιον, αλλά και στην πράξη της ακυρώθηκε από τη διαιτησία της ΡΑΕ, η οποία καθόρισε τελείως διαφορετική τιμή από αυτή που προβλεπόταν σε αυτήν.

 

Οι λεονταρισμοί της ΔΕΗ

»Γενικά στο θέμα της Αλουμίνιον βλέπουμε τα τελευταία χρόνια από τη ΔΕΗ λεονταρισμούς στα λόγια και υποχωρήσεις ή αβλεψίες στην πράξη. Έναν άλλο τρανό παράδειγμα είναι τα 20.400.000 ευρώ (17.400.000 ευρώ + τόκοι) που χρωστάει η Αλουμίνιον στη ΔΕΗ ως παράνομη κρατική ενίσχυση, υπόθεση για την οποία η χώρα μας έχει παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, μια και η Αλουμίνιον αρνείται να τα επιστρέψει. Η ΔΕΗ λοιπόν, υποτίθεται, έχει “εγκλωβιστεί” από ασφαλιστικά μέτρα που εκδόθηκαν από ελληνικό δικαστήριο, εν όψει εκδίκασης της ένστασης που κατέθεσε η Αλουμίνιον στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

 

Έρχονται από το παρελθόν

»Πλην όμως, η κατάσταση στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο απλή και δεν θα έπρεπε ποτέ η Ε.Ε. να είναι αυτή που θα πρέπει να υποδείξει στη ΔΕΗ ή και σε οποιονδήποτε άλλον φορέα του Δημοσίου να κάνει τη δουλειά του. Αυτά τα 20.400.000 ευρώ η ΔΕΗ θα έπρεπε να τα είχε πάρει πίσω ήδη από το 2008, κάτι που όμως –όλως παραδόξως– λησμόνησε να κάνει; Πώς ισχύει κάτι τέτοιο; Αυτά τα εκατομμύρια προέκυψαν από μια απόφαση ασφαλιστικών μέτρων του Ιανουαρίου του 2007 η οποία επέβαλλε στη ΔΕΗ να συνεχίζει να τιμολογεί προσωρινά με τις τιμές της σύμβασης ΠΕΣΙΝΕ, ασφαλιστικά μέτρα όμως τα οποία εν συνεχεία ανακλήθηκαν τον Μάρτιο του 2008 και αμέσως μετά η Αλουμίνιον υπέγραψε κανονικά σύμβαση τον Απρίλιο του 2008.

 

Ποιοι και γιατί κρύβονται πίσω από άσχετα ασφαλιστικά μέτρα;

»Αναρωτιόμαστε λοιπόν και εδώ, εύλογα, γιατί λησμονήθηκε να ζητηθούν αυτά τα 20.400.000 ευρώ και πού ήταν και παραμένουν αυτοί που θα έπρεπε να το μεθοδεύσουν αντί να κρύβονται πίσω από άσχετα ασφαλιστικά μέτρα που –παρά τις έντονες προσπάθειες– “δυστυχώς” εκδόθηκαν; Το συνολικό ποσό μόνο από τα δύο αυτά δώρα αγγίζει τα 57 εκατ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει άμεσα να πάρει πίσω η ΔΕΗ, αντί να αρκείται σε απλές ανακοινώσεις για τις “αδικίες” του κόσμου εν αναμονή της επόμενης αύξησης τιμολογίων που θα ζητήσει για όλους εμάς τους υπόλοιπους καταναλωτές».

 

Το δημοσίευμα της «Α» (φύλλο 599, σελ. 40) είχε ως εξής:

«Τα δώρα της νονάς (ΡΑΕ) στο βαφτιστήρι (Αλουμίνιον)

 

Τέτοια δώρα που δίνονται στην Αλουμίνιον με τη μεσολάβηση της ΡΑΕ, δεν τα έχουμε δει πουθενά αλλού, παρά μόνο από τους νονούς στα βαφτιστήρια! Και ρεύμα κάτω του κόστους και δικαίωμα στην Αλουμίνιον να πουλάει το ρεύμα που παράγει η δική της μονάδα σε τιμή υπερδιπλάσια απ’ αυτή με την οποία υποχρεώνεται να της την προμηθεύει η ΔΕΗ.

»Ο λόγος που αναφέρουμε τα παραπάνω είναι γιατί βγήκε η απόφαση της υπό την ΡΑΕ διαιτησίας μεταξύ ΔΕΗ και Αλουμίνιον σχετικά με την τιμή προμήθειας ρεύματος, διαδικασία που όπως είχαμε γράψει σε προηγούμενα φύλλα μας αποτελεί:

– Διαιτησία χωρίς αγώνα, αφού εν τω μεταξύ η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της Αλουμίνιον είχε λάβει κανονικά άδεια λειτουργίας και μπορούσε να προμηθεύσει με ρεύμα το εργοστάσιό της,

– Διαιτησία χωρίς γήπεδο, αφού δεν υπήρχε συμφωνία μεταξύ ΔΕΗ και Αλουμίνιον επί του αντικειμένου της διαδικασίας,

– Διαιτησία με πρόβλημα και στον διαιτητή, αφού ο επιδιαιτητής και αντιπρόεδρος της ΡΑΕ δεν εμφανιζόταν αμερόληπτος στις υποθέσεις της Αλουμίνιον (π.χ. η πρόσφατη Απόφαση της ΡΑΕ υπ’ αριθ. 341 του περασμένου Ιουλίου, όπου ψήφισε υπέρ της Αλουμίνιον).

»Ήρθε, λοιπόν, τώρα και η απόφαση της διαιτησίας, η οποία σαν “χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος” βγήκε κατά πλειοψηφία (με την ψήφο του επιδιαιτητή κ. Θωμαδάκη) και η οποία καθορίζει ότι η Αλουμίνιον θα πληρώνει για το ρεύμα που καταναλώνει περίπου 18% φθηνότερα από ό,τι οι υπόλοιπες βιομηχανίες. Ποιος θα πληρώνει τη διαφορά μεταξύ του κόστους και της χαμηλότερης τιμής με την οποία θα προμηθεύεται ρεύμα η Αλουμίνιον; Φυσικά όλοι εμείς οι υπόλοιποι καταναλωτές, γιατί τη διαφορά αυτή η ΔΕΗ θα πρέπει να την εισπράξει από τους υπόλοιπους με αύξηση των τιμολογίων.

»Το πλέον εξωφρενικό στην όλη υπόθεση είναι ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες ο κ. Μυτιληναίος συμπεριλήφθηκε από την Κάπα Research στη λίστα με τους 10 καλύτερους Έλληνες επαγγελματίες, το βασικό κριτήριο δε που καθόρισε τους 10 αυτούς επαγγελματίες είναι ότι… δεν γιγαντώθηκαν από το Δημόσιο. Προσέξτε πόσες επιδοτήσεις παίρνει ετησίως από το Δημόσιο ο κ. Μυτιληναίος, μόνο από τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, και βγάλτε τα συμπεράσματά σας:

# 22.500.000 ευρώ/χρόνο από την τιμή κάτω του κόστους που καθόρισε η διαιτησία της ΡΑΕ για την προμήθεια ρεύματος από τη ΔΕΗ.

# 58.000.000 ευρώ/χρόνο από την υψηλότερη τιμή ρεύματος με την οποία πουλάει ρεύμα η Αλουμίνιον από τη δική της μονάδα ηλεκτροπαραγωγής (συμπαραγωγής ηλεκτρισμού-θερμότητας), σε σχέση με αυτήν με την οποία προμηθεύεται από τη ΔΕΗ.

# 90.000.000 ευρώ/χρόνο από την αμοιβή για τα ΑΔΙ (Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος) των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής του Μυτιληναίου, χρήματα που εισπράττει κατόπιν ενεργειών και αποφάσεων της ΡΑΕ και του αρμόδιου υφυπουργού ΥΠΕΚΑ κ. Μ. Παπαγεωργίου (όπως συμβαίνει και για τα παραπάνω 58.000.000 ευρώ).

Σύνολο: πάνω από 170.000.000 ευρώ/χρόνο επιδοτήσεις για τον επιχειρηματία που… δεν συντηρείται από το Δημόσιο.

»Πέρα από τις όποιες ενέργειες της ΔΕΗ σε επίπεδο προσφυγών, κ.λπ., το θέμα ανάγεται και σε ένα άλλο επίπεδο, καθαρώς πολιτικό, αφού γεννιέται ένα εύλογο ερώτημα σχετικά με τη θέση του κ. Παπαγεωργίου σε όλα τα παραπάνω. Δεν μπορεί το αρμόδιο μέλος μιας κυβέρνησης να ανέχεται τα παραπάνω, την ίδια στιγμή που για όλους τους υπόλοιπους ετοιμάζονται αυξημένοι φόροι, χαράτσια, ΦΑΠ, κ.λπ.».

Διαβάστε επίσης