«Δωράκι» στην ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ (με παράνομη απόφαση της Γ.Σ.)

H απόφαση του βασικού μετόχου, του υπουργείου Οικονομικών δηλαδή, που εγκρίθηκε από τη χθεσινή Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ για κλιμακωτές εκπτώσεις έως και 25% για τις βιομηχανίες με μεγάλη κατανάλωση ρεύματος, δημιουργεί εν δυνάμει «τρύπα» εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στα έσοδα της Επιχείρησης, αλλά και ζήτημα παράνομης κρατικής ενίσχυσης. Ακόμα, δηλαδή, και αν η ΔΕΗ ανακτήσει τη διαφορά με νέα αύξηση στα τιμολόγια των ιδιωτών καταναλωτών, η πώληση σε τιμή κάτω του κόστους, έστω κι αν ισχύσει για όλους τους βιομηχανικούς πελάτες, παραβιάζει το Άρθρο 107 της Συνθήκης για τη Λειτουργία τής Ευρωπαϊκής Ένωσης αφού προκαλεί στρέβλωση στον ανταγωνισμό και παρεμποδίζει το διασυνοριακό εμπόριο. Για όλους αυτούς τους λόγους, η απαραίτητη έγκριση της τρόικας θεωρείται επισφαλέστατη…

Κι όλα αυτά συμβαίνουν μολονότι η ΔΕΗ είχε μεριμνήσει για εκπτώσεις στους μεγάλους πελάτες Υψηλής Τάσης από 1.1.2014, με την τιμή τού τιμολογίου να ανέρχεται σε περίπου 59,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Στην ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ μάλιστα, για την τιμολόγηση της οποίας είχε συγκληθεί η Γ.Σ., είχε προσφερθεί από τη ΔΕΗ μια πρώτη έκπτωση 5% (λόγω όγκου) τον Δεκέμβριο και μια δεύτερη, τελική έκπτωση 5% τον Ιανουάριο (δηλαδή σύνολο 10%), με την τελική προσφερθείσα τιμή να φτάνει τα 53,23 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η Γ.Σ., ωστόσο, αποφάσισε παροχή έκπτωσης 10%+10%=20%, οπότε η αντίστοιχη τιμή πώλησης θα ανέρχεται σε περίπου 47,5 ευρώ. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η τιμή πώλησης θα είναι κάτω από το κόστος τής ΔΕΗ για την παραγωγή ρεύματος από λιγνιτικές μονάδες, το οποίο είναι της τάξης των 56 ευρώ. Και βέβαια υπάρχει κι άλλη μία παράμετρος στην υπόθεση. Έναντι των 47,5 ευρώ που αποφάσισε η Γ.Σ., η αντίστοιχη τιμή της διαιτησίας τής Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) ήταν 36,6 ευρώ ανά μεγαβατώρα (+4,1 ευρώ οι λοιπές χρεώσεις για να φτάσει τα 40,7 ευρώ).

Δεδομένου ότι σύμφωνα με την απόφαση της διαιτησίας η τιμή αυτή καθορίστηκε να ισχύει από 1.7.2010 έως 31.12.2013 και η ετήσια κατανάλωση της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ είναι της τάξης των 2.500.000 MWh, η προκύπτουσα διαφορά είναι: (47,5-36,6) επί 2.500.000 MWh επί τριάμισι χρόνια=95.375.000 ευρώ, όση είναι και η ζημιά τής ΔΕΗ από τις εκπτώσεις που παραχώρησε το υπουργείο Οικονομικών, οι οποίες βεβαίως τελούν υπό την έγκριση της τρόικας.

 

Επιδότηση ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ μέσω αφαίμαξης της ΔΕΗ;

Μπορεί το κράτος, ωστόσο, να επιδοτεί ουσιαστικώς την ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ, υποχρεώνοντας τη ΔΕΗ να πουλά κάτω του κόστους παραγωγής ενέργειας; Η απάντηση είναι «προφανώς όχι», και θα λέγαμε όχι μόνο για λόγους νομικούς αλλά και για λόγους ουσιαστικούς, μια και, αν το εξετάσει κανείς καλά, ο Όμιλος Μυτιληναίου ήδη εισπράττει ετήσιες επιδοτήσεις της τάξης των 140.000.000 ευρώ. Ακόμα, άλλωστε, και ο αρμόδιος υφυπουργός Ενέργειας, Ασημάκης Παπαγεωργίου είχε τοποθετηθεί προ ημερών στον τηλεοπτικό σταθμό «STAR» υποστηρίζοντας πως δεν μπορεί η ΔΕΗ να πουλά το ρεύμα κάτω του κόστους παραγωγής του.

Πώς προκύπτει το νούμερο των 140.000.000 ευρώ για τον Όμιλο Μυτιληναίου; Εισπράττει 90.000.000 ευρώ τον χρόνο για τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ) των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που διαθέτει, εκ των οποίων τα 18.000.000 ευρώ πηγαίνουν απ’ ευθείας στην ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ και άλλα 50.000.000 ευρώ από τη γνωστή νομοθετική ρύθμιση του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, στον Νόμο 4001/2011, με τον οποίο εξομοιώθηκε η μονάδα συμπαραγωγής τής ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ με μονάδα ΑΠΕ. Ας δώσει, επομένως, το 1/3 αυτών των επιδοτήσεων που ήδη παίρνει ο Ευάγγελος Μυτιληναίος για να καλύψει τη διαφορά τιμής που θέλει η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ (τόση είναι η ετήσια διαφορά μεταξύ του κόστους τής ΔΕΗ και της τιμής των 40,7 ευρώ τη μεγαβατώρα που απαιτεί ο ίδιος), αντί να ζητά για άλλη μια φορά και νέες επιδοτήσεις.

Τα παραπάνω δεν αφορούν τη βιωσιμότητα της ελληνικής βιομηχανίας, το αντίθετο μάλιστα. Πρέπει όμως να τονίσουμε ότι ο Όμιλος Μυτιληναίου αποτελεί μια τελείως ξεχωριστή περίπτωση αφού είναι ο μοναδικός μεγάλος καταναλωτής ρεύματος που λαμβάνει επιδοτήσεις, και μάλιστα τέτοιου μεγέθους, και άρα οφείλει να σταματήσει την αφαίμαξη της ΔΕΗ!

Είναι γεγονός ότι χρειάζεται να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα της ελληνικής βιομηχανίας, αυτό όμως είναι δουλειά τού κράτους και όχι της ΔΕΗ. Αυτό που χρειάζονται οι βιομηχανίες δεν είναι μια προβληματική ΔΕΗ, αλλά βοήθεια από την πολιτεία, όπου αυτή μπορεί πραγματικά να επέμβει για να μειώσει τα κόστη τους, και, το πιο βασικό, ανάπτυξη της οικονομίας για να έχουν πελατεία για τα προϊόντα τους. Ακόμα, άλλωστε, και φθηνότερα να γίνουν τα προϊόντα τους, αν δεν υπάρχει πελατεία να τα αγοράσει και πάλι προβληματικές θα είναι ως επιχειρήσεις…

Η οικονομική υγεία τής ΔΕΗ μειώνει το κόστος ενέργειας

Ένα βασικό ζητούμενο τον τελευταίο καιρό, εξάλλου, είναι η μείωση του ενεργειακού κόστους τόσο προς τις βιομηχανίες και τις επιχειρήσεις όσο και προς τα νοικοκυριά. Για τον λόγο αυτό, λέγονται και γράφονται πάρα πολλά, η αλήθεια όμως, τουλάχιστον όσον αφορά το κόστος τού ρεύματος, είναι μία: η εξασφάλιση φθηνού ρεύματος περνά οπωσδήποτε μέσω της διατήρησης μιας οικονομικώς υγιούς ΔΕΗ. Χαμηλό κόστος ρεύματος, άλλωστε, σημαίνει αξιοποίηση του εγχώριου λιγνίτη για ηλεκτροπαραγωγή, η οποία φέρνει επενδύσεις σε νέες μονάδες ή σε αναβάθμιση υφιστάμενων μονάδων λιγνίτη. Επενδύσεις σε νέες ή υφιστάμενες μονάδες σημαίνουν ύπαρξη μιας οικονομικώς υγιούς ΔΕΗ που μπορεί να τις χρηματοδοτεί. Και οικονομικώς υγιής ΔΕΗ σημαίνει ότι δεν πουλά κάτω του κόστους, μια και σε διαφορετική περίπτωση θα καταρρεύσει.

Σε αυτό το πλαίσιο είναι δεδομένο ότι, ιδίως υπό τις σημερινές οικονομικές συνθήκες, κανείς ιδιώτης δεν μπορεί να επενδύσει σε λιγνιτικές μονάδες για τους εξής απλούς λόγους:

(α) Γιατί κανείς δεν είναι δυνατό να συγκεντρώσει χρηματοδότηση της τάξης των 700 έως και 1.500 εκατομμυρίων ευρώ (ανάλογα με το μέγεθος της μονάδας).
(β) Γιατί κανείς ιδιώτης δεν επενδύει τέτοια ποσά με προοπτική να ξεκινήσει να παίρνει μερίσματα μετά από έξι-επτά χρόνια (τόσα χρειάζονται για να κατασκευαστεί μια λιγνιτική μονάδα) και με ορίζοντα απόσβεσης της επένδυσης τα 30 ή τα 35 έτη. Τέτοιας φιλοσοφίας επενδύσεις κάνουν μόνον ηλεκτρικές εταιρείες όπως η ΔΕΗ.

Μα, θα αναρωτηθεί κάποιος, αυτά που λέγονται μέσω διαρροών περί μη πρόσβασης σε λιγνίτη για να ανταγωνιστούν τη ΔΕΗ; Εδώ έχει εφαρμογή το ρητό: «Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα». Δύο άδειες για ιδιωτικές λιγνιτικές μονάδες έχουν δοθεί από το κράτος και δεν έχει προχωρήσει τίποτα από τους επενδυτές, προφανώς για τους παραπάνω λόγους. Η ΔΕΗ, από την πλευρά της, απέδειξε με κοστολογικά στοιχεία, ελεγμένα από διεθνείς ορκωτούς λογιστές, ποιο είναι το κόστος της από τις λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Επίσης, μετά την πρόσφατη δημοσίευση της σχετικής έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικώς με το κόστος ενέργειας στην Ευρώπη, απόδειξε ότι η τιμή που προσφέρει προς την ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ, κινείται στα επίπεδα του μέσου όρου των τιμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση…

Ελληνικό Δημόσιο: «Εγκρίνουμε τις ενέργειες της διοίκησης Ζερβού»

Από την πλευρά του το ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή το υπουργείο Οικονομικών που είναι κι ο βασικός μέτοχος της ΔΕΗ, εγκρίνει τις έως τώρα ενέργειες της υπό τον Αρθούρο Ζερβό διοίκησης της Επιχείρησης όσον αφορά τις σχέσεις της με την ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ. Διαβάστε τη δήλωσή του ύστερα από τη χθεσινή Γενική Συνέλευση:

«Το ελληνικό Δημόσιο δεδομένου ότι, όπως δηλώθηκε και στη Γενική Συνέλευση της 31.1.2014, οφείλει αφενός να διασφαλίζει ως μέτοχος της ΔΕΗ τα μακροχρόνια συμφέροντα της Επιχείρησης κι αφετέρου ως διαμορφωτής τής ενεργειακής και βιομηχανικής πολιτικής τη βιωσιμότητα κι ανταγωνιστικότητα της αγοράς, δηλώνει τα εξής:

  1. 1.  Λαμβάνοντας υπόψη:

-τη βαθιά και παρατεταμένη ύφεση της ελληνικής οικονομίας.

-Το γεγονός ότι η οικονομία, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, έχει τη δυνατότητα ανάσχεσης της ύφεσης και σταδιακής επιστροφής σε θετικούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης.

-Το γεγονός ότι όλες οι ελληνικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΗ, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας λόγω των μέχρι σήμερα επιπτώσεων της κρίσης.

-Το γεγονός ότι οι βιομηχανίες, ιδίως οι ενεργοβόρες, αποτελούν κρίσιμο τμήμα τού παραγωγικού δυναμικού τής χώρας.

-Το γεγονός ότι για να πετύχει η προσπάθεια σταθεροποίησης, ανάκαμψης και βιώσιμης ανάπτυξης της χώρας αναγκαία προϋπόθεση αποτελεί η βιωσιμότητα κι ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και η διασφάλιση κι ενίσχυση των θέσεων εργασίας. Διαφορετικά, θα διακυβευτεί η προσπάθεια εξόδου από την κρίση, με αρνητικές επιπτώσεις για το σύνολο της οικονομίας αλλά και για την ίδια τη ΔΕΗ, που θα πληγεί από την περαιτέρω παράταση της ύφεσης, τη μειωμένη ζήτηση, την έλλειψη ρευστότητας και τις αυξημένες επισφάλειες.

2. Για τους ως άνω λόγους:

Α. Λαμβάνοντας υπόψη τον απολύτως έκτακτο χαρακτήρα των συνθηκών, προτείνουμε στη Γ.Σ. κι εγκρίνουμε για τις επιχειρήσεις Υψηλής Τάσης την παροχή έκτακτης έκπτωσης ύψους 10% στα εγκεκριμένα τιμολόγια της ΔΕΗ για την κατηγορία αυτή πελατών, για 1+1 χρόνο, από 1.1.2014.

Β. Ιδιαιτέρως για όλες τις επιχειρήσεις της Υψηλής Τάσης με ετήσια κατανάλωση μεγαλύτερη των 1.000 GWH να ισχύει έκπτωση όγκου 10%, επιπλέον της ανωτέρω έκπτωσης.

Γ. Ως κίνητρο για την αύξηση της κατανάλωσης στη ζώνη ελαχίστου (νύχτα και Σαββατοκύριακα) να χορηγηθεί πρόσθετη έκπτωση 25% επί του τιμολογίου Α4 σε όλες τις επιχειρήσεις τής Υψηλής Τάσης, εκτός αυτών με ετήσια κατανάλωση μεγαλύτερη των 1.000 GWH, και για τις ώρες λειτουργίας τους στην παραπάνω ζώνη».

Ανακοίνωση ΔΕΗ

Η ΔΕΗ ανακοινώνει ότι στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση παρέστησαν νόμιμα (αυτοπροσώπως ή διά αντιπροσώπου) 277 Μέτοχοι, εκπροσωπώντας 175.980.811 κοινές ονομαστικές μετοχές με δικαίωμα ψήφου επί συνόλου 232.000.000 κοινών ονομαστικών μετοχών με δικαίωμα ψήφου, ήτοι, διαπιστώθηκε απαρτία 75,85%. Υπογραμμίζει, επίσης, πως κατά τη συζήτηση του πρώτου θέματος: «Τιμολόγηση της εταιρείας “ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε.” από 1.1.2014 – Υποβολή προς έγκριση των ενεργειών του Διοικητικού Συμβουλίου», το Ελληνικό Δημόσιο προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Εγκρίνουμε τις έως τώρα ενέργειες της Διοίκησης της Εταιρίας όσον αφορά τις σχέσεις της Εταιρίας με την ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε.».

Κατόπιν των παραπάνω, σε σύνολο ψήφων 175.980.811, υπέρ της πρότασης του Δ.Σ. για την «Τιμολόγηση της εταιρείας ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε. από 1.1.2014 – Υποβολή προς έγκριση των ενεργειών του Διοικητικού Συμβουλίου», ψήφισαν 175.928.252 (99,97%) και αποχή 52.559 (0,03%) και επί των πρόσθετων προτάσεων του Ελληνικού Δημοσίου, υπέρ ψήφισαν 118.609.906 (67,40%), κατά 6.717.389 (3,82%) και  αποχή 50.653.516 (28,78%).

Συμπερασματικά, η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης για πώληση ρεύματος στην ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ και στους υπόλοιπους μεγαλοβιομήχανους κάτω τού κόστους δεν είναι τίποτα άλλο από παράνομη κρατική ενίσχυση, η οποία θεωρείται βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση που είναι ιδιαιτέρως αυστηρή σε παρόμοιες περιπτώσεις. Στην ψηφοφορία, άλλωστε, που πραγματοποιήθηκε, η χρέωση κάτω του κόστους ψηφίστηκε ουσιαστικώς μόνο από το ελληνικό Δημόσιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι απέναντι στην απόφαση του υπουργείου Οικονομικών στάθηκε, είτε ψηφίζοντας κατά είτε απέχοντας, το ένα τρίτο περίπου των μετόχων. Οι εργαζόμενοι, εξάλλου, ετοιμάζονται να κινηθούν δικαστικώς, αναζητώντας τυχόν ποινικές ευθύνες των εμπλεκομένων.

Ν. Φωτόπουλος: «Η ΔΕΗ υποχρεώνεται να δίνει τζάμπα ρεύμα στους βιομήχανους»

Λάβρος κατά της απόφασης της Γ.Σ. της ΔΕΗ εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων και πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Νίκος Φωτόπουλος, ο οποίος μάλιστα χαρακτήρισε τις εκπτώσεις «έγκλημα Στουρνάρα κατά τής Επιχείρησης». Ο ίδιος υποστήριξε πως με τις χορηγούμενες εκπτώσεις, οι οποίες υποστηρίζει πως σε ορισμένες περιπτώσεις πελατών θα φτάσουν και το 35%, προκαλείται ζημιά για τη ΔΕΗ η οποία ξεπερνά τα 200.000.000 ευρώ. «Η Επιχείρηση θα κληθεί να δίνει τζάμπα ρεύμα στους βιομήχανους καταγράφοντας ζημιές», υπογράμμισε ο κ. Φωτόπουλος, ο οποίος προανήγγειλε την προσφυγή των σωματείων των εργαζομένων στη Δικαιοσύνη.

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα