Δυναμική επιστροφή της ESL για να πάρει τα λεφτά της UEFA

Επέστρεψε δυναμικά η European Super League που θέλει να εξοστρακίσει το Champions League και τις υπόλοιπες διασυλλογικές διοργανώσεις της UEFA, με στόχο να πάρει τον πακτωλό των δισεκατομμυρίων του ποδοσφαίρου.

Η νέα πρόταση της ESL στηρίζεται σε δέκα σημεία, τα οποία αναλύει για να γίνουν αντιληπτές οι ιδέες της «εταιρείας».

1. Σε αντίθεση με την προηγούμενη πρόταση που υποστηρίχθηκε αμφιλεγόμενα από τη λεγόμενη μεγάλη εξάδα της Αγγλίας, η συμμετοχή «θα πρέπει να βασίζεται στην ετήσια αθλητική αξία και δεν θα πρέπει να υπάρχουν μόνιμα μέλη». Ουσιαστικά θα μπαίνουν οι ομάδες βάσει αγωνιστικών κριτηρίων από το εκάστοτε πρωτάθλημα. Το πλάνο είναι να συμμετέχουν 60-80 ομάδες, οι οποίες θα χωρίζονται σε κατηγορίες, κάτι δηλαδή όπως συμβαίνει τώρα στις διοργανώσεις της UEFA (Champions League, Europa League, Europa Conference League).

2. Πρόκειται για μια απόσχιση από την UEFA και τις διοργανώσεις της, αλλά όχι από τα εγχώρια πρωταθλήματα. Ουσιαστικά οι ομάδες θα συμμετέχουν και στα πρωταθλήματά τους και στην ESL, ενώ οι εκάστοτε ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες δεν θα μπορούν να επιβάλουν κυρώσεις στις ομάδες που θα φτάνουν μέχρι τον αποκλεισμό.

3. Κάθε σύλλογος που θα συμμετέχει στην ESL θα δίνει τουλάχιστον 14 ευρωπαϊκά παιχνίδια. Οι ομάδες θα χωρίζονται σε κατηγορίες διαβάθμισης και θα έχουν μεγαλύτερα έσοδα: «Η σταθερότητα και η προβλεψιμότητα των εσόδων θα βελτιωνόταν δραματικά με την προσφορά στους συλλόγους τουλάχιστον 14 εγγυημένους ευρωπαϊκούς αγώνες».

4. Ένα συνολικό όριο σε αγώνες: «Είναι σημαντικό οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι και οι παίκτες να μην υποχρεούνται να συμμετέχουν σε διευρυμένα ή νέα τουρνουά που επιβάλλονται από τρίτους». Αυτή η αναφορά γίνεται για τις διάφορες προτάσεις της FIFA για επέκταση του Μουντιάλ και στο σχέδιο της UEFA για επέκταση του UCL. Κάπως έτσι, θα υπάρχει μικρότερη επιβάρυνση για τους ποδοσφαιριστές, αφού θα δίνουν έναν λογικό αριθμό αγώνων.

5. Ένα τουρνουά που θα διοικείται από τους συλλόγους και όχι από εξωτερικούς παράγοντες. Η ιδέα είναι να έχουμε ένα σύστημα ιδιοκτησίας συλλόγων τύπου Premier League, αλλά με περισσότερες δικλείδες ασφαλείας. «Η δομή διακυβέρνησης πρέπει να είναι πλήρως συμβατή με το δίκαιο της ΕΕ».

6. Ευρωπαϊκή διοργάνωση… μακράς διάρκειας. Η ταχεία ανάπτυξη των τηλεοπτικών δικαιωμάτων στο εξωτερικό της Premier League τροφοδοτήθηκε από την έκρηξη του ενδιαφέροντος στην αγορά των ΗΠΑ. «Είναι επίσης σημαντικό οι νεότερες γενιές να συνεχίσουν να αγκαλιάζουν το ποδόσφαιρο ως το πιο αγαπημένο άθλημα στον κόσμο». Η ταχεία ανάπτυξη των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της Premier League τροφοδοτήθηκε στο εξωτερικό από την… έκρηξη του ενδιαφέροντος στην αγορά των ΗΠΑ. «Είναι επίσης σημαντικό οι νεότερες γενιές να συνεχίσουν να αγκαλιάζουν το ποδόσφαιρο ως το πιο αγαπημένο άθλημα στον κόσμο».

7. Ένα σχέδιο για να βοηθήσει τους οπαδούς που ταξιδεύουν στα εκτός έδρας ματς. «Θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για τη διευκόλυνση της προσέλευσης των φιλάθλων στους εκτός έδρας αγώνες».

8. Οικονομική ενίσχυση στο ποδόσφαιρο γυναικών. Δεν είναι ξεκάθαρο εάν η ευρωπαϊκή απόσχιση θα είχε παρόμοια διάταξη για το ποδόσφαιρο γυναικών. «Η χρηματοδότηση θα πρέπει να επεκταθεί σημαντικά πέρα από τις υπάρχουσες συνεισφορές από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις συλλόγων γυναικών».

9. Ενίσχυση της χρηματοδότησης. Τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ ετησίως θα καταβληθούν στη διοργάνωση, κάτι που είναι «υπερδιπλάσια της συνεισφοράς από τις υπάρχουσες ευρωπαϊκές διοργανώσεις συλλόγων».

10. Ευθυγράμμιση της απόσχισης με την ΕΕ. Με την απροκάλυπτη δέσμευσή της στην ΕΕ, η διοργανώτρια ίσως παραιτηθεί από την εκτόξευση χωρίς τη συμμετοχή αγγλικών συλλόγων. «Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να ενστερνιστούν τις αξίες, τους νόμους και τις θεμελιώδεις ελευθερίες της ΕΕ», λέει η ομάδα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα