Δυναμιτίζονται ξανά οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας

Η εκεχειρία των 90 ημερών στον  εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δυο γιγάντων  που προέκυψε μετά τη συνάντηση του Αμερικανού Πρόεδρου με το Κινέζο ομόλογο του ,στο περιθώριο των G20 στην Αργεντινή δεν πρόλαβε να κλείσει ούτε εβδομάδα.Το θετικό κλίμα των προηγούμενων ημερών ήρθε να ανατρέψει η σύλληψη της 46χρονης Μενγκ Ουανγκζού, κόρης του ιδρυτή της Huawei Technologies και οικονομικής διευθύντριας του πανίσχυρου κινεζικού ομίλου τηλεπικοινωνιών, στον Καναδά και η πιθανότητα έκδοσής της στις ΗΠΑ μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου. H Κίνα απαιτεί να αφεθεί ελεύθερη η Μενγκ, ενώ δεν έχει εξακριβωθεί ποιες είναι οι κατηγορίες για τις οποίες η Ουάσιγκτον ζητεί την έκδοσή της. Η σύλληψη σχετίζεται, μάλλον, με έρευνες για την παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων εις βάρος του Ιράν πριν από τη διεθνή συμφωνία που υπογράφηκε για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης στα τέλη του 2015.

Πηγές του πρακτορείου Reuters είχαν αποκαλύψει την άνοιξη πως η Ουάσιγκτον διερευνά εάν η Huawei παραβίαζε τις αμερικανικές κυρώσεις κυρίως εις βάρος του Ιράν πριν από τη διεθνή συμφωνία του 2015, πουλώντας εξαρτήματα που είχαν κατασκευαστεί στις ΗΠΑ.

Η Huawei είναι μία από τις ισχυρότερες εταιρείες στην κατασκευή τηλεπικοινωνιακών δικτύων και πάροχος υπηρεσιών σε κάποιους από τους μεγαλύτερους ομίλους στον κόσμο. Πρόσφατα εκτόπισε την Apple από τη δεύτερη θέση της λίστας με τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής έξυπνων τηλεφώνων μετά τη Samsung.

Σήμερα, η Μενγκ αναμένεται να εμφανιστεί ενώπιον του δικαστηρίου στον Καναδά. Η Κίνα, μέσω εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, μίλησε για την «καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Αναλυτές της συμβουλευτικής εταιρείας Eurasia Group προβλέπουν την οργισμένη αντίδραση του Πεκίνου ύστερα από τη σύλληψη πολίτη της Κίνας σε τρίτη χώρα για την παράβαση της αμερικανικής νομοθεσίας, αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο CNBC. Σε δημοσίευμα της Global Times, η οποία διατηρεί στενούς δεσμούς με το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας, τονίζεται πως «η Κίνα θα πρέπει να είναι πλήρως προετοιμασμένη για μια κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ, διότι η Ουάσιγκτον δεν θα υιοθετήσει ηπιότερη στάση απέναντι στο Πεκίνο, όπως επιβεβαιώνει και η σύλληψη υψηλόβαθμου στελέχους της Huawei».

 

Διαβάστε επίσης