Δύο μέτρα και σταθμά στη διαιτησία

Ο άριστος Μπορμπαλάν έβαλε φωτιά στην ΕΠΟ που αυτοαναιρείται

Η άριστη διαιτησία του Ισπανού Νταβίντ Φερνάντεθ Μπορμπαλάν και των βοηθών του, Ραούλ Καμπαγέρο Μαρτίνεθ, Χοσέ Μανουέλ Ματίας Καμπαγέρο, Χεσούς Χιλ Μανθάνο και Κάρλος ντελ Θέρο Γράντε, στον τελικό του Κυπέλλου ΑΕΚ-ΠΑΟΚ, εξέθεσαν πολλαπλά τη διοίκηση της ΕΠΟ.

Το μπρος-πίσω της Ομοσπονδίας, η άνιση μεταχείριση και το άδειασμα ουσιαστικά των Ελλήνων διαιτητών αποτελούν το χειρότερο τρίπτυχο στις εντυπώσεις που συνόδευσαν την ολοκλήρωση της σεζόν. Οι κορυφαίοι Έλληνες διαιτητές είναι κατά γενική ομολογία ο Τάσος Σιδηρόπουλος και ο Τάσος Παπαπέτρου. Τα ονόματα αυτά συζητήθηκαν πριν ληφθεί η απόφαση μετάκλησης ξένων διαιτητών για τη μονομαχία των «δικεφάλων». Μάλιστα, ο Σιδηρόπουλος τοποθετήθηκε τέταρτος στον τελικό του περασμένου Σαββάτου και ήταν η… ελληνική παραφωνία στην επιλογή της ΕΠΟ.

Όταν φώναξε ο ΠΑΟΚ, ο Βαγγέλης Γραμμένος έσπευσε να ικανοποιήσει το αίτημά του και να ξεχάσει όλη τη μέχρι τότε επιχειρηματολογία του για τη στήριξη των Ελλήνων διαιτητών. Όταν φώναζε ο Ολυμπιακός, ήταν… Κυριακή πρωί κι έπρεπε να πάει στην εκκλησία.

Σε ένα από τα κρισιμότερα παιχνίδια πρωταθλήματος, στο «Καραϊσκάκης», ο Ολυμπιακός φιλοξένησε την ΑΕΚ. Το τελικό αποτέλεσμα 1-2 έδωσε αέρα πρωταθλήτριας στην Ένωση και καθήλωσε τους στόχους των Πειραιωτών καθώς, σαν να μην έφτανε η ήττα, λίγοι εξαγριωμένοι οπαδοί του Ολυμπιακού εισήλθαν μετά το τέλος του παιχνιδιού στον αγωνιστικό χώρο και συγκρούστηκαν με διμοιρία των ΜΑΤ. Αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών ήταν ν’ αφαιρεθούν τρεις βαθμοί από τους «ερυθρόλευκους». Ο Ολυμπιακός είχε μεγάλα παράπονα απ’ τη διαιτησία, υποστηρίζοντας ότι ο Γιακουμάκης που στις καθυστερήσεις πέτυχε το 1-2 έκανε επιθετικό φάουλ στον Μποτία. Ο Ισπανός διαμαρτυρήθηκε και για πέναλτι σε ανατροπή του από τον Βράνιες στο 17΄.

Ο Ολυμπιακός στο συγκεκριμένο παιχνίδι, που είχε οριστεί διαιτητής ο Παπαπέτρου και τέταρτος ο Σιδηρόπουλος, είχε ζητήσει από την ΕΠΟ ξένους διαιτητές, προκειμένου να προστατευθεί η αξιοπιστία του πρωταθλήματος. Τότε όμως η ΕΠΟ άλλα έπραττε, καθώς το αίτημα δεν ήταν από τον Σαββίδη. Είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ολυμπιακός:

«Ζητούμε με θέρμη την άμεση αντικατάσταση του ορισθέντος διαιτητή, κ. Παπαπέτρου, και του αναπληρωματικού διαιτητή, κ. Σιδηρόπουλου, ως έσχατη λύση για να προστατευθεί η ακεραιότητα του Ελληνικού Πρωταθλήματος. Στην περίπτωση κατά την οποία παρά τις αιτήσεις μας ο Πρόεδρος της ΚΕΔ και ο Πρόεδρος της ΕΠΟ δεν απαντήσουν στην παρούσα επιστολή, αντικαθιστώντας τους προαναφερθέντες διαιτητές, μέσα σε 24 ώρες, τότε αιτούμεθα από την UEFA και το αρμόδιο τμήμα να αναλάβουν δράση άμεσα και να παρέμβουν, ώστε να αντιμετωπίσουν το σκανδαλώδες και διεφθαρμένο σύστημα».

Η ΕΠΟ τότε όχι μόνο δεν εξέτασε το αίτημα, αλλά απάντησε με αιχμηρό και απόλυτο τρόπο. Δεν πέταξε απλά στα σκουπίδια το έγγραφό του Ολυμπιακού, αλλά εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην Πειραϊκή ΠΑΕ. Τι ανέφερε η υπό τον Βαγγέλη Γραμμένο διοίκηση της Ομοσπονδίας;

«Η προκλητική ‎επιστολή της ΠΑΕ Ολυμπιακός ξεπέρασε κάθε όριο ανοχής των θεσμοθετημένων οργάνων του ποδοσφαίρου και κάθε υγιώς σκεπτόμενου Έλληνα φιλάθλου. Προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, αναπόδεικτες κατηγορίες, ύβρεις και συκοφαντικές αναφορές στοχοποιούν επαγγελματίες, εργαζομένους και οικογενειάρχες και σπιλώνουν σε εθνικό δίκτυο υπολήψεις, με στόχο την κατατρομοκράτησή τους ενόψει ενός ποδοσφαιρικού αγώνα, που κάποιοι αποφάσισαν να μετατρέψουν σε “ρωμαϊκή αρένα”, αποβλέποντας σε μικροπολιτικά οφέλη για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης.

»Εφεξής τον λόγο έχουν τα αρμόδια όργανα, στα οποία θα παραπεμφθεί όποιος τορπιλίζει το ήπιο κλίμα των αγώνων, δημιουργεί κίνδυνο πρόκλησης κρουσμάτων βίας στα γήπεδα και προκαλεί με τη συμπεριφορά του το δημόσιο αίσθημα και το φίλαθλο πνεύμα».

Όλα αυτά τα έκανε ο Ολυμπιακός γιατί ζήτησε ξένους διαιτητές. Όταν λοιπόν η ΕΠΟ ανακάλυψε το… εξωτερικό, ο διευθυντής επικοινωνίας των «ερυθρόλευκων», Κώστας Καραπαπάς, δεν το άφησε ασχολίαστο: «Το Πρωτάθλημα “εξυγιάνθηκε”, “εξομαλύνθηκε” και… όλα καλά αφού το έχασε ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ. Ένα Πρωτάθλημα στο οποίο ακόμα και ο ΚΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ αν έπαιρνε ότι έλεγαν οι κανονισμοί μέσα στο γήπεδο θα το κατακτούσε (όπως σωστά δήλωσε ο Σίλβιο Προτό) με δέκα βαθμούς διαφορά . Φωνάζαμε για τους διαιτητές, κάναμε λόγο για ξένους διαιτητές και κώφευαν. Φωνάζαμε για το ΣΤΗΣΙΜΟ εναντίον μας και όλοι κώφευαν.

»Ο “δικός τους” Γραμμένος, ο Περέιρα, η “δική τους” ΚΕΔ, ο Βασιλειάδης που πανηγυρίζει με την ΑΕΚ το Κύπελλο Ευρωπαϊκών Βραχονησίδων μπάσκετ, που κατέκτησε, αλλά στους ευρωπαϊκούς τελικούς του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ δεν εμφανίζεται. ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ κώφευαν. Και τώρα ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ σε ένα ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ ΣΤΡΙΠΤΙΖ μας δικαιώνουν ορίζοντας ξένο διαιτητή στον τελικό Κυπέλλου.

»Ευχαριστούμε πραγματικά που καταφέρατε να αποδείξετε με μια κίνηση πόσο δίκιο είχαμε για το πιο βρώμικο πρωτάθλημα όλων των εποχών.

»ΥΓ.: Γιατί δεν παίρνουν τον Κοντονή που έχει εμπειρία σε ορισμούς διαιτητών σε τελικούς να τους πει μια γνώμη;»

Με την ψήφο του Γραμμένου

Το μπρος-πίσω της ΕΠΟ δεν πέρασε τόσο εύκολα, αλλά με τις ευλογίες και την ψήφο του προέδρου της Ομοσπονδίας Βαγγέλη Γραμμένου. Οριακά και με ψήφους 3-2 επικυρώθηκε από την Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων της ΕΠΟ η απόφαση της ΚΕΔ για κατ’ εξαίρεση ορισμό ξένων διαιτητών στον τελικό Κυπέλλου ΑΕΚ – ΠΑΟΚ.

Η απόφαση λήφθηκε με οριακή πλειοψηφία, αφού δύο από τα μέλη της Επιτροπής, ο αναπληρωτής αντιπρόεδρος, Νίκος Βακάλης, και ο εξ οφίτσιο β αντιπρόεδρος, λόγω της ιδιότητάς του ως πρόεδρος της Super League, Γιώργος Στράτος΄, μειοψήφησαν.

Υπέρ της απόφασης για τον ορισμό του Ισπανού Μπορμπαλάν και των συνεργατών του στον τελικό, ψήφισαν ο πρόεδρος της ΕΠΟ Βαγγέλης Γραμμένος, ο ταμίας Περικλής Λασκαράκης και ο α΄ αντιπρόεδρος Αστέριος Αντωνίου, άπαντες κοντά στον Ιβάν Σαββίδη.

Επιχείρηση… προστασία

Ο επικεφαλής της ΚΕΔ, Βίτορ Μέλο Περέιρα, όπως ήταν λογικό ξεσήκωσε τους Έλληνες διαιτητές με την απόφασή του ν’ απευθυνθεί σε ξένους. Όχι μόνο γιατί απέδειξε πως δεν τους εμπιστεύεται, αλλά διότι άνοιξε τον δρόμο της δικαίωσης όσων υποστήριζαν πως τα κρίσιμα παιχνίδια επιβάλλεται να τα διευθύνουν αλλοδαποί. Η πρόκληση μάλιστα ήταν τέτοια, που οι Ισπανοί χρυσοπληρώθηκαν, σε αντίθεση με τον Σιδηρόπουλο για τον οποίο ίσχυσαν άλλα μέτρα και σταθμά. Ο Μπορμπαλάν έπαιρνε 5.800 ευρώ, οι βοηθοί του από 2.600 ευρώ και ο Σιδηρόπουλος… 400 ευρώ.

Με επιστολή του προς τους Έλληνες διαιτητές, ο Περέιρα εξήγησε τους λόγους της απόφασής του να επιλεχθεί διαιτητική ομάδα από την Ισπανία για να διευθύνει τον τελικό Κυπέλλου, τονίζοντας πως ήθελε να τους προστατεύσει από την «έκθεση σε εχθρικό περιβάλλον» και ότι συνεχίζει να τους εμπιστεύεται.

Ο Περέιρα δικαιολογήθηκε ότι:

«Λαμβάνοντας υπόψη την εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή και θέλοντας να διασφαλίσουμε τα ανώτερα συμφέροντα του Ελληνικού ποδοσφαίρου και της Ελληνικής Διαιτησίας, αποφασίστηκε, κατ’ εξαίρεση, να προσκληθεί μία ομάδα ξένων διαιτητών για τον τελικό του Ελληνικού Κυπέλλου.

»Σκοπός αυτού του μέτρου ήταν η αποφυγή της έκθεσής σας σε ένα εχθρικό περιβάλλον, το οποίο όλοι έχετε βιώσει κατά τη διάρκεια της σεζόν και να προστατεύσει τον καθέναν από εσάς».

Η απόφαση του Περέιρα, με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας της ΕΠΟ, για ορισμό αλλοδαπών διαιτητών στον τελικό του Κυπέλλου, προκάλεσε ως επί το πλείστον αρνητικά σχόλια. Η επέλαση των ξένων στην Ελλάδα δεν φαίνεται να έχει φραγμούς. Η πραγματικότητα όμως είναι πως από τον Οκτώβριο του 2016 το ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται υπό καθεστώς διεθνούς επιτροπείας.

Αν είναι απαξιωτικός ο ορισμός αλλοδαπών διαιτητών στον τελικό Κυπέλλου, απαξιωτικός ήταν και ο διορισμός των μελών της ΠΔΕ από τη FIFA, που διοίκησαν το ελληνικό ποδόσφαιρο για δέκα μήνες, απαξιωτικός είναι και ο διορισμός της «Επιτροπής Παρακολούθησης» της διοίκησης της ΕΠΟ, από τις FIFA και UEFA, απαξιωτικός είναι και ο διορισμός του Πορτογάλου Περέιρα ως επικεφαλής της ΚΕΔ, απαξιωτική είναι και η προσθήκη του Ισπανού Μαρίν στην ΚΕΔ έξι αγωνιστικές πριν τελειώσει το πρωτάθλημα.

Οι Έλληνες διαιτητές δεν κατάπιαν αμάσητη την εξυγίανση και το γεγονός ότι η ίδια η Ομοσπονδία τούς έβγαλε στη σέντραμ κρίνοντας ότι δεν υπάρχει κάποιος που μπορεί χωρίς πρόβλημα να διευθύνει τον τελικό Κυπέλλου.

Μάλιστα, εξέφρασαν επίσημα την οργή τους με επιστολή στον πρόεδρο της ΚΕΔ, Βίτορ Μέλο Περέιρα, αναφορικά με τον ορισμό ξένων διαιτητών στον τελικό του Κυπέλλου:

«Σε συνέντευξή σας τον Σεπτέμβριο του 2017 σε ερώτηση δημοσιογράφου που αφορούσε την έλευση ξένων διαιτητών στο ελληνικό πρωτάθλημα αναφέρατε ότι σκοπός σας είναι να ετοιμάσετε τους Έλληνες διαιτητές ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του ελληνικού πρωταθλήματος.

»Η τελευταία σας απόφαση να καλέσετε ξένους διαιτητές για τον τελικό Κυπέλλου Ελλάδας δημιούργησε δυστυχώς ακόμα μεγαλύτερη ανασφάλεια και ανησυχία στους Έλληνες διαιτητές.

»Θεωρούμε αυτήν ως τελευταία φορά που μια τόσο σημαντική απόφαση λαμβάνεται ερήμην μας».

Οι διαιτητές πλέον αδειασμένοι, φαντάζουν ανυπεράσπιστοι στις ορέξεις των παραγόντων που με… φάρο φωτεινό την ΕΠΟ ζητούν μετάκληση ξένων, ειδικά στα ντέρμπι. Και τώρα τι θα αντιτάξουν ο Γραμμένος και ο Περέιρα; Η σχεδόν άριστη διαιτησία του Μπορμπαλάν, ενίσχυσε αυτούς που επιμένουν εκτός των τειχών και ζητούν ίση μεταχείριση. Από την άλλη, οι Έλληνες διαιτητές δεν έχουν τον ακλόνητο πυλώνα στήριξης της Ομοσπονδίας. Το happy end της σεζόν έχει και άλλη πλευρά. Μαύρη και άραχλη, όπου την ιστορία γράφουν οι ξένοι υπό τις οδηγίες της νέας τάξης πραγμάτων του ποδοσφαίρου.

Αυτοαναιρείται ο Περέιρα

Ο πρώην διεθνής διαιτητής και βουλευτής Μεσσηνίας, Πέτρος Κωνσταντινέας, εμφανίστηκε κάθετα αντίθετος στον ορισμό αλλοδαπών διαιτητών στον τελικό Κυπέλλου:

«Με την απόφαση να οριστούν ξένοι διαιτητές στον τελικό Κυπέλλου, ο κ. Περέιρα, που αμείβεται πλουσιοπάροχα αυτοαναιρείται, διότι έργο του είναι να αναπτύξει την ελληνική διαιτησία και να εμπιστεύεται τους Έλληνες διαιτητές παρά τις παθογένειες που υπάρχουν. Επίσης θα ήθελα να θέσω το εξής ερώτημα: Θα ελεγχθεί πειθαρχικά ο Ισπανός διαιτητής κι αν ναι, σε περίπτωση που ο παρατηρητής διαιτησίας, Ιωσηφόγλου, κρίνει ότι έχει κάνει σοβαρά λάθη από ποιον θα τιμωρηθεί; Από την ΕΠΟ, από την ομοσπονδία της Ισπανίας ή από την UEFA; Και όλα αυτά τα δηλώνω αν και ξέρω ότι το παιχνίδι θα είναι το τελευταίο της καριέρας του».

Ξένους και στη Football League

Την παρουσία διαιτητών από το εξωτερικό ζήτησε και ο Απόλλων Πόντου στους αγώνες της Football League, πατώντας στη θετική παρουσία του Μπορμπαλάν στον τελικό του Κυπέλλου.

H ομάδα του Πόντου ακολουθεί τα χνάρια του Ιβάν Σαββίδη κι επικρίνει τους Έλληνες διαιτητές. Επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι:

«Ρεσιτάλ διαιτησίας το Σάββατο στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας από τον “ξένο” διαιτητή, πληγές ανοιχτές από τα “σφυρίγματα” “εγχώριων” διαιτητευόντων “διαιτητών” για τις ομάδες της football league και αυτό το σαββατοκύριακο. Γνώριμη κατάσταση, σταθερή και αμείωτη, σε ολόκληρη τη διάρκεια του φετινού πρωταθλήματος της football league, η πλημμελής διαιτησία. Λες και δεν υπάρχει ενιαίος και σαφής κανονισμός διαιτησίας, που ισχύει για όλες τις ομάδες και για όλους τους αγώνες, αλλά “ιδιωτικοί” και “προσωπικοί” κανονισμοί, που εφαρμόζονται (από τον κάθε διαιτητεύοντα), κατά το δοκούν. Σύστημα καθιερωμένο που τηρείται προετοιμάζοντας, εκτός των άλλων, την προαγωγή των εν λόγω διαιτητευόντων στην Super League, για να συνεχίσουν σε ανώτερο επίπεδο την “μεροληπτική” εφαρμογή των “γνώσεων”, που απέκτησαν εκπαιδευόμενοι στην δεύτερη επαγγελματική κατηγορία.

»Οπότε γεννιέται η ανάγκη να σκεφτεί κανείς ότι είναι η football league που καθρεφτίζει την ακαταλληλότητα των “εγχώριων” διαιτητευόντων κι ότι από την football league πρέπει να αρχίσει το μέτρο της διαιτήτευσης των σημαντικών αγώνων από ξένους διαιτητές. Μήπως λοιπόν θα έπρεπε η ΕΠΟ να σκεφτεί την καθιέρωση συχνής διαιτήτευσης αγώνων της football league, από έμπειρους και κατάλληλους αλλοδαπούς διαιτητές, σαν διαιτητικά σεμινάρια τύπου masterclass για τους “εγχώριους” οιονεί εκπαιδευόμενους;»

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα